Utile: Ce nu se vede si nu miroase in apa minerala; Distrugatorii apetitului sexual; Gomajul si cremele pe baza de vitamina E redau stralucire tenului; Substanta care "indulceste" alimentele amare si nu aduce calorii
Primavara, anotimpul ideal pentru slabit. Cum poti scapa rapid de kilograme. Primavara este sezonul ideal pentru o cura de slabire, deoarece acum apar fructele si legumele bogate in vitamina C, ce au rolul de a accelera procesul de slabire si de a topi grasimea. Medicii nutritionisti sunt de parere ca efortul depus pentru a slabi in acest sezon este mult diminuat, comparativ cu toamna sau iarna. Dieta zilnica trebuie sa fie alcatuita din trei mese principale si doua gustari. Micul dejun joaca un rol esential in procesul de slabire, deoarece acesta asigura organismului energie pe tot parcursul zilei si confera o senzatie de satietate pe o perioada lunga de timp. Iaurtul cu fructe preparat acasa, sendvisurile cu sunca si legume de sezon sau milkshake-ul sunt cateva sugestii de meniu pentru micul dejun, recomandate persoanelor care vor sa slabeasca de catre medicul Mihaela Bilic. „Iaurtul cu fructe sau musli este o capcana, pentru ca are adaos mare de zahar si, din punct de vedere caloric, se apropie de inghetata, desi el este perceput ca un iaurt. Nu va lasati pacaliti, chiar si variantele cu 0% grasime sunt mai mult un desert decat un banal produs lactat”, atentioneaza dr. Bilic, citat de Gandul.
Ce nu se vede si nu miroase in apa minerala. Multe dintre apele imbuteliate de pe piata contin nitrati a caror cantitate e tinuta „la secret” de producatori. Mai toate apele imbuteliate de pe piata (fie ca este vorba despre apa carbogazoasa, fie ca este vorba despre apa plata) contin nitrati si nitriti, sustin specialistii. Si, potrivit acestora, acesti compusi chimici toxici nu se regasesc doar in apa, ci si intr-o serie de alimente. Acesta este si motivul pentru care marile companii producatoare de apa ar trebui obligate sa inscrie pe etichetele sticlelor cantitatea de nitriti si nitrati continuta de lichidul care ajunge pe piata. „De exemplu, radacinoasele si frunzele pot contine o cantitate mare de nitrati. Iar aceste produse nu sunt, de regula, etichetate. Si daca nici pe eticheta apelor nu se specifica cati nitrati si nitriti contin, nu putem calcula cantitatea totala de substante toxice pe care o introducem in organism”, a explicat specialistul in alimentatie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, citat de EVZ.
Beneficii si riscuri ale terapiilor de substitutie. Tratamentele hormonale reechilibreaza organismul. Cu ajutorul medicului, se pun in balanta avantajele si dezavantajele lor. Substitutia hormonala se recomanda in cazul unor boli autoimune precum cele ale tiroidei, dar si in perioada de premenopauza. Exista insa si contraindicatii clare. Tratamentele de substitutie hormonala au rolul de a inlocui anumiti hormoni pe care corpul, din anumite motive, ii secreta in cantitati insuficiente unei functionari normale. In alte situatii, inlocuiesc in totalitate hormonii pe care organismul ar trebui sa-i produca, dar, fiindca are anumite disfunctii, nu-i mai sintetizeaza, scrie Adevarul.
De ce „dor” despartirile, la propriu. Atunci cand din senin aude „s-a terminat”, oricine resimte durerea, la propriu: o „lovitura” in piept sau o durere violenta in stomac. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au aflat cauzele acestui fenomen. Studiul publicat in „National Academy of Sciences” arata ca aceleasi zone ale creierului sunt afectate, fie ca „experimentam” durere fizica, fie stres, fapt confirmat, de altfel, si de studiile anterioare. Pur si simplu, creierul nu face diferenta intre emotiile negative, care au cauze diferite: durere fizica sau emotionala. De aceasta data, oamenii de stiinta au cautat sa explice si sa demonstreze concret de ce resimt oamenii durere fizica atunci cand sunt respinsi, scrie EVZ.
Distrugatorii apetitului sexual. Multe dintre obiceiurile noastre zilnice ne distrug pofta de sex si ne afecteaza relatia cu partenerul, spun cercetatorii britanici. Alimentatia saraca in proteine, varsta inaintata si tratamentele pentru diverse boli sunt adevarati inamici ai performantelor pe care le avem in dormitor. Doua milioane de barbati britanici si de doua ori mai multe femei din Anglia sustin ca au probleme cu libidoul. Castigatorii in urma acestor disfunctii sunt producatorii de pastile precum Viagra, care promit sa aduca la normal pofta sexuala, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail”. Si chiar daca milioane de oameni din intreaga lume au probleme legate de dorintele sexuale, este oare singura solutie tratamentul cu pastile? Specialistii britanici spun ca rezolvarea este mult mai simpla, daca renuntam la o serie de factori care ne scad apetitul sexual, scrie Adevarul.
Substanta care „indulceste” alimentele amare si nu aduce calorii. A fost descoperita o noua substanta care poate inlatura gustul amar al anumitor medicamente sau bauturi dietetice indulcite artificial, arata un nou studiu publicat in „American Chemical Society National Meeting and Exposition, California”. Substanta denumita GIV3616 poate sa imbunatateasca gustul alimentelor si bauturilor indulcite cu zaharina sau sucraloza. „Foarte multe persoane sunt sensibile la gustul amar al medicamentelor, bauturilor sau alimentelor dietetice. Adaugand aceasta substanta care detecteaza si blocheaza gustul amar, putem imbunatati gustul specific al indulcitorilor artificiali, precum zaharina si sucraloza. Astfel, oamenii vor putea consuma alimente sanatoase, dar, in acelasi timp gustoase”, spune Ioana Ungureanu, cercetator la „Givaudan Flavors Corporation Cincinnati” si participant la studiu, citat de EVZ.
Gomajul si cremele pe baza de vitamina E redau stralucire tenului. Specialistii in cosmetica sustin ca primavara pielea este uscata, imbatranita, are un aspect galbui si este lipsita de suplete. Potrivit expertilor, in acest sezon, tenul este predispus iritatiilor, eczemelor sau pistruilor. Pentru a reda stralucire si suplete pielii, cosmeticienii recomanda ca in aceasta perioada sa acordam o atentie deosebita felului in care curatam tenul. Astfel, se impune o curatire in profunzime, care are rolul de a indeparta celulele moarte, punctele negre sau acneea. Gomajul este o metoda excelenta de indepartare a celulelor moarte. Regulile de aplicare a produselor de gomaj sunt usor de urmat: produsele se intind pe fata si pe decolteu, se lasa maximum zece minute sa actioneze, dupa care, prin miscari circulare, se face peeling-ul. Dupa indepartarea produsului cu apa calduta, se recomanda folosirea unei creme de fata hranitoare si hidratanta, adecvata tipului de ten, scrie Gandul.