Sari direct la conținut

Utile: De unde vine colesterolul "ultrarau"; Ce boli tradeaza aspectul fizic; Femeile – de trei ori mai predispuse la migrene comparativ cu barbatii; Cum sa depasiti crizele existentiale

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Femeile se nasc capricioase. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca prejudecata potrivit careia femeile sunt mofturoase din nascare contine o doza consistenta de adevar. Potrivit unui studiu recent, facut de cercetatorii suedezi, „exista diferente majore intre modul in care creierul femeilor si cel al barbatilor prelucreaza serotonina, asa-numitul hormon al fericirii”, noteaza publicatia britanica The Daily Mail. Daca nivelul de serotonina este unul normal, apare sentimentul de multumire, odihna este de calitate, iar apetitul este redus. In schimb, in cazul in care acest hormon are un nivel scazut, apar starile depresive. Dupa ce au facut investigatii privind nivelul de serotonina in cazul ambelor sexe, cercetatorii de la Institutul Karolinska din Suedia au ajuns la concluzia ca femeile au mai multi receptori pentru serotonina, iar cand nivelul acestei substante scade, din ce in ce mai multi incearca sa capteze hormonul, scrie Adevarul.

Colesterolul „rau” nu este chiar atat de rau. De regula, se considera ca exista colesterolul „bun” (lipoproteine cu densitate mare – HDL) si colesterolul „rau” (lipoproteine cu densitate mica – LDL), insa recente cercetari aparute in Journal of Gerontology vin sa rastoarne viziunea incetatenita pana acum, relateaza The Times of India, citat de Agerpres. De obicei, lipoproteinele cu densitate mica se acumuleaza in artere, impiedicand fluxul de sange si provocand blocaje, ceea ce duce la boli de inima si atacuri de cord. Cu toate acestea, cercetatorul Steve Riechman de la Universitatea A&M din Texas sustine ca si colesterolul „rau” joaca un rol important, de exemplu, prin semnale de alarma pe care le da atunci cand in organism nu este totul in regula, scrie Romania Libera.

Cremele fotoprotectoare combat alergia la soare. Lotiunile cu un factor de protectie mare si hainele subtiri care acopera cat mai mult pielea sunt masuri ce pot preveni petele specifice. Manifestarile alergice date de soare sunt mai frecvente la femei si constau in roseata sub forma de pete pe tegumentul expus la soare, precum si in eruptii cu vezicule. Alergia la soare apare dupa prima zi de plaja, iar frecventa acestui tip de alergie creste vara, cand radiatiile ultraviolete sunt mai puternice. In majoritatea cazurilor, nu afecteaza si zona fetei, ci doar pielea corpului: brate, gat, decolteu si zona din spatele genunchilor. „Statistic, o femeie din trei este predispusa la alergii solare, fotodermatozele afectand in principal femeile intre 25 si 35 de ani”, explica medicul specialist dermatolog Alina Crisan de la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes” din Capitala. Potrivit specialistului, solutia pentru a preveni fotodermatozele consta in evitarea expunerii la soare chiar si in zilele noroase, fiindca ultravioletele penetreaza plafonul de nori, scrie Adevarul.

Ce boli tradeaza aspectul fizic. Ochii rosii, pliurile pe lobul urechii si roseata pielii pot indica boli cardiovasculare, pielea galbena tradeaza afectiuni ale stomacului si ficatului, iar forma urechilor poate spune daca suferiti de cancer. Forma si culoarea ochilor, aspectul tenului si forma urechilor pot indica existenta multor boli, de la anemie si colesterol crescut la cancer de piele. Pleoapele cazute pot fi semnul paraliziei faciale, ce apare din cauza unui virus herpetic ce blocheaza semnalele pe care creierul le trimite muschilor fetei. Mai rar, pleoapele cazute pot indica un cancer la plamani. Integral in EVZ.

Femeile – de trei ori mai predispuse la migrene comparativ cu barbatii. Sperantele pentru descoperirea unor remedii impotriva migrenelor au crescut odata cu identificarea a trei gene legate de durerile de cap. Una dintre genele ADN-ului pare sa fie factorul declansator al migrenei la femei. Cercetarea realizata de oamenii de stiinta americani explica de ce femeile sunt de trei ori mai predispuse la migrene decat barbatii, informeaza Daily Mail. Durerile insuportabile de cap afecteaza una din opt persoane. Migrenele pot fi insotite de greata si de o sensibilitate acuta la lumina, care pot dura pana la trei zile. Medicii spun ca aceste cazuri sunt cel mai dificil de tratat. Specialistii spun ca durerile de cap apar din cauza stresului, a alimentatiei dezechilibrate si pentru ca programul de somn nu este respectat, scrie Gandul.

Cum sa depasiti crizele existentiale. Sentimentul ca nimic nu va mai convine este firesc si apare din nevoia naturala a oamenilor de schimbare. Identificati ce anume va nemultumeste si prindeti curaj sa o luati de la capat! Raluca implineste curand 30 de ani si parca nimic nu-i mai convine. Jobul care pana acum o facea sa se simta valoroasa a inceput sa i se para o corvoada. „Parca as vrea mai mult de la mine, dar nici nu stiu ce. Nu gasesc acel ceva care sa ma entuziasmeze si sa ma faca sa imi investesc toata energia. Daca as sti ce sa fac, cu siguranta m-as apuca de altceva”, spune Raluca. Lucrurile nu sunt mai calme nici in relatia cu iubitul ei, care dureaza de patru ani. „Acum vreau casatorie si copii, acum parca m-as apuca de o alta facultate si mi-as vedea in continuare de o viata boema. La varsta asta probabil ca ar trebui sa am niste idei mai clare si o tinta in viata, dar se pare ca n-am”, isi incheie Raluca nemultumirile, potrivit Romania Libera.

De unde vine colesterolul „ultrarau”. De curand, oamenii de stiinta au descoperit ca ficatul poate produce un tip de colesterol mult mai nociv decat cel cunoscut pana acum. Forma cea mai nociva de colesterol se lipeste mult mai usor pe artere, iar persoanele care il au in sange, de regula varstnici si diabetici, prezinta un risc foarte mare de infarct. Pana acum, erau cunoscute trei tipuri de colesterol: HDL (acronim pentru „high density lipoprotein”, lipoproteine cu densitate mare), cunoscut popular drept colesterolul „bun”, LDL (lipoproteine cu densitate joasa), denumit colesterol „rau” si VLDL (lipoproteine cu densitate foarte joasa), ultimele doua fiind implicate in aparitia bolilor cardiovasculare. Recent insa, cercetatorii britanici de la Universitatea „Warwick” au descoperit o varianta noua a colesterolui „rau”, numita MGmin LDL, care este ultradens, atasandu-se mai usor de peretii arterelor, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro