Sari direct la conținut

Utile: Dieta sanatoasa: care sunt cele trei reguli de aur; Femeile mostenesc bolile de inima de la mame; Compresele reci te scapa de migrene;

HotNews.ro
utile, Foto: Colaj foto
utile, Foto: Colaj foto

Dieta sanatoasa: care sunt cele trei reguli de aur. Trei sunt regulile de aur ale unei diete sanatoase, sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alomentare. Intr-un interviu gandul, profesorul explica cum putem slabi sanatos, fara a ne da metabolismul peste cap. Adio sedentarismului. Potrivit nutritionistului, miscarea este esentiala atunci cand vrem sa slabim. „Zilnic trebuie sa facem sport. Chiar si o jumatate de ora pe zi de mers ajuta la scaderea in greutate”, precizeaza medicul, citat de Gandul.

Compresele reci te scapa de migrene. Te-ai trezit cu o migrena ingrozitoare sau te-a apucat brusc o durere de spate sau de dinti, dar nu vrei sa iei medicamente? Poti apela la remediile din plante recomandate de Liliana Simidon. Nu te-a mintit cine ti-a spus ca daca vrei sa scapi de o durere acuta, fie ea de cap sau de dinti, ori de una provocata de o lovitura, e bine sa pui in acel loc gheata si sa o mentii cateva minute. Daca nu ai un tifon la indemana, foloseste o batista sau o carpa curata in care sa infasori cuburile reci, scrie Libertatea.

Sarea si grasimile, riscuri similare. Persoanele sanatoase care mananca sarat se expun acelorasi riscuri ca si cele care adopta o dieta bogata in grasimi. In timp, ele pot duce nu doar la hipertensiune arteriala, ci si la ateroscleroza, boli care stau la originea infarctului si a accidentelor vasculare cerebrale. Acest lucru are la origine faptul ca alimentele sarate scad abilitatea vaselor de a se dilata corespunzator, potrivit unui studiu publicat in „The American Journal of Clinical Nutrition”. In cadrul acestuia, specialistii australieni au analizat 16 voluntari: opt dintre ei au primit supa de rosii cu un continut redus de sare, iar ceilalti opt, portii de zece ori mai sarate. Cu ajutorul ecografiei, medicii au masurat gradul de destindere a vaselor dupa plasarea unei presiuni la nivelul plicii cotului. Persoanele care au mancat sarat au prezentat un grad de dilatare a vaselor de doua ori mai mic decat celalalt grup, scrie Adevarul.

Smochinele, anticancerigene. Din punct de vedere nutritional, smochinele sunt un tonic pentru toate categoriile de varsta. Specifice lor sunt o enzima tamaduitoare, ficina, cu rol in reglarea digestiei, si benzaldehida, un important factor anticancerigen. „Aceste fructe sunt o sursa naturala de minerale, dintre care cele mai importante sunt fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. Doza de potasiu (element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale) depaseste 400 mg in smochinele uscate”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si in nutritie, scrie Adevarul.

Femeile mostenesc bolile de inima de la mame. Femeile ale caror mame au suferit atacuri cerebrale sau afectiuni cardiace sunt mai predispuse sa treaca printr-o experienta similara. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford. Se pare ca in cazul barbatilor nu e acelasi lucru, bolile cardiovasculare aparand din cauza stilului de viata. Specialistii avertizeaza ca medicii ar trebui sa fie foarte atenti la istoricul medical al familiei in cazul femeilor, scrie Libertatea.

Varstnicii se imbolnavesc mai usor in sezonul rece. Cand este frig afara, batranii au un risc crescut de a face gripa si hipotermie. La varstnicii cu boli cronice, infectiile respiratorii pot da complicatii precum pneumonia. De asemenea, cardiacii sunt expusi la a face un infarct iarna. Temperaturile scazute suprasolicita organismul, care trebuie sa faca mai multe eforturi de adaptare. Printre cei mai afectati de frig sunt batranii, mai ales cei care sufera de boli cronice. Varstnicii rezista mai greu la frig din cauza ca, in cazul lor, metabolismul bazal este incetinit, iar masa musculara diminuata, motive pentru care organismul produce mai putina caldura. Sunt mai vulnerabili in sezonul rece in special varstnicii cu boli cardiace si pulmonare, precum si cei cu hipertensiune si cu insuficienta circulatorie periferica. Varstnicii au sistemul imunitar mai slabit, lucru care ii face vulnerabili in fata infectiilor respiratorii si complicatiilor date de acestea, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro