Utile: Dovedit stiintific: cele mai bune alimente antistres; Unele boli ale ficatului cresc riscul de infarct la varste tinere; Grasimile alimentare ne afecteaza memoria; Secretul unei digestii usoare: salatele
Dovedit stiintific: cele mai bune alimente antistres. Un studiu recent arata ca exista o serie de alimente care chiar ne ajuta sa ne calmam atunci cand suntem nervosi. Ba mai mult de atat, studiul arata ca sentimentul de foame este in directa legatura cu nervozitatea. Triptofanul, din grupa aminoacizilor esentiali, prezent intr-o serie de alimente, actioneaza favorabil asupra stresului, este concluzia unui studiu aparut in Journal of Clinic Investigation (JCI) si mentionat de passionsante.be. Stresul cronic stimuleaza productia de grelina, hormonul foamei, inducand un fel de mecanism de compensare; apare cresterea poftei de mancare si nevoia de a consuma mancare „reconfortanta”. Este recomandabil prin urmare sa se consume alimente care actioneaza favorabil asupra nivelului de stres. Este vorba, conform JCI, de cele care contin concentratii semnificative de triptofan, aminoacid necesar la sinteza serotoninei si a melatoninei, raspunzatoare de o stare buna si de somn. Ouale, orezul brun, carnea de pui, produsele lactate, alunele, pestele constituie tot atatea surse de triptofan, scrie EVZ.
Unele boli ale ficatului cresc riscul de infarct la varste tinere. Doua studii italiene date publicitatii in numarul de luna aceasta al „Revistei Asociatiei Americane pentru Studiul Bolilor Hepatice” au scos la iveala faptul ca atat fibroza hepatica severa, cat si ficatul gras duc la ateroscleroza timpurie. Fibrozele severe aparute la bolnavii cu hepatita cronica de tip C cresc riscul de ateroscleroza la varste tinere, potrivit cercetatorilor italieni de la Universitatea din Palermo. „Descoperirile noastre sugereaza ca fibroza hepatica severa ii plaseaza pe bolnavii cu infectie hepatica cronica de tip C in categoria celor cu risc crescut de ateroscleroza”, a declarat medicul Petta, seful echipei de cercetatori. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma observatiilor pe 174 de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic C (genotip 1). Participantilor la studiu le-a fost masurat, prin ultrasonografie, gradul de ingrosare a peretilor arterei carotide. Cercetatorii au constatat formarea unor placi de aterom la nivelul carotidei a 42% din bolnavii hepatic fata de doar 23% din participantii la studiu care nu aveau fibroza hepatica, anunta Adevarul.
Dieta de slabit cu 12 reguli. Obezitatea si supraponderabilitatea sunt doua dintre cele mai grave probleme la nivel mondial. Daca in trecut vorbeam despre lipsa constientizarii acestei probleme globale, in prezent o mare parte dintre persoanele supraponderale si obeze urmeaza diferite regimuri pentru a pierde in greutate. Cu toate acestea, rezultatele vizibile intarzie sa apara deoarecele majoritatea persoanelor cu probleme de greutate aleg solutii „simpe si rapide” pentru a slabi, fara a constientiza faptul ca trebuie sa isi schimbe stilul de viata pentru a obtine rezultate cat mai eficiente si de durata. Dieta cu 12 reguli conceputa de doctorul Pavel Chirila, Cristela Georgescu si Madalina Popescu, trei specialisti experimentati in terapii alternative, ajuta persoanele supraponderale sa slabeasca pe termen lung, dar si sa previna bolile, informeaza Romania Libera.
Cum calatoresti cand esti gravida. Esti insarcinata dar nu vrei sa renunti la vacanta programata alaturi de familia ta. Nici nu trebuie sa te privezi. Ai nevoie doar de ceva mai multe precautii. Medicii spun ca sarcina nu are contraindicatii pentru calatorii daca nu prezinti factori de risc. In cazul in care medicul tau ti-a recomandat repaus, atunci chiar trebuie sa stai acasa. La fel, daca astepti gemeni e mai bine sa nu iti asumi riscul unei calatorii departe de casa, fiindca la acest tip de sarcina poate interveni o nastere prematura. Trei categorii de probleme poate intampina o gravida care vrea sa calatoreasca:cele din timpul transportului, infectiile din tara de destinatie sau infrastructura sanitara locala, scrie Libertatea.
Grasimile alimentare ne afecteaza memoria. Anumite tipuri de grasimi ar putea cauza deteriorarea cognitiva si ar putea provoca pierderi de memorie, dupa cum arata rezultatele unei cercetari realizate la Spitalul Brigham and Women (SUA) si publicata in Annals of Neurology. De mai multi ani, se stie ca a manca prea multe alimente care contin grasimi nocive – precum grasimile saturate – nu este sanatos pentru inima. Insa, conform acestei noi investigatii, consumul unor astfel de grasimi ar mai putea fi asociat cu o functionare mai proasta a functiei cognitive, in general, precum si a memoriei (mai ales la femei). Spre deosebire de acestea, grasimile mononesaturate se asociaza cu o mai buna functionare cognitiva generala, dar si a memoriei, anunta EVZ.
Secretul unei digestii usoare: salatele. Multe dintre problemele digestive precum crampele si constipatia ar putea fi prevenite daca am include salatele mai des in meniul nostru. Iata cateva motive ca sa te convingi de acest lucru! Legumele verzi, precum varza, salata, broccoli sau spanacul, sunt ideale in lupta impotriva diabetului. Contin clorofila, cel mai activ antioxidant din natura, magneziu, vitamine si minerale, substante care mentin tineretea, in timp ce combat orice forma de cancer. Prepara o salata cat mai colorata, ca sa te bucuri de gusturi savuroase si de beneficii pentru sanatate, informeaza Adevarul.