Sari direct la conținut

Utile: Plasticul, responsabil de aparitia menopauzei timpurii; Algele marine si nucile, scut contra radiatiilor; Dieta care promite eradicarea obezitatii este o pacaleala; Varsta a doua, epoca de aur a creierului

HotNews.ro
utile, Foto: Colaj foto
utile, Foto: Colaj foto

Plasticul, responsabil de aparitia menopauzei timpurii. Plasticul folosit la ambalarea diferitelor alimente este responsabil de aparitia menopauzei timpurii. Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Virginia de Vest. Potrivit expertilor, chimicalele folosite la producerea ambalajelor pentru alimente predispun femeile sa intre la menopauza in jurul varstei de 42 de ani. Expertii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au examinat 26.000 de femei si au constatat ca in sangele acestora exista un nivel crescut de perfluorocarbon, substanta care provoaca tulburari de metabolism si la nivel hormonal. Cercetatorii au mai constatat ca aceeasi substanta este responsabila de deteriorarea functiilor cardiovasculare si de slabirea sistemului imunitar. In plus, studiile anterioare aratau ca ambalajele din plastic cresc riscul de diabet si de boli cardiovasculare, scrie Gandul.

Dieta care promite eradicarea obezitatii este o pacaleala. Dieta care face furori in America spune ca omul poate trai cu carne slaba, oua si lactate degresate si interzice expres grasimile si dulciurile (inclusiv multe fructe). Multi medici o contesta.Dieta care isi propune sa combata epidemia de obezitate din America pune la colt zaharurile si grasimile si face pledoarie proteinelor, pe principiul ca fara primele doua se poate trai, dar fara proteine nu. Dieta Dukan, dupa numele autorului ei, in mare voga in randul vedetelor, spune stop calculului de calorii si da “liber” la proteine – carne slaba, de pui sau de vita, oua, lactate degresate, garnisite cu tarate de ovaz si stropite cu apa din plin, scrie EVZ.

Mancarea, esentiala pentru tonusul psihic. Creierul are nevoie de nutrienti precum acizii grasi, enzimele si mineralele pentru a putea transmite impulsurile nervoase. Forma psihica depinde in mare masura de alimentele pe care le consumam. Acestea pot preintampina sau, din contra, favoriza depresia si nervozitatea. Desi cantareste numai 2 la suta din greutatea corpului, creierul consuma nu mai putin de 20 la suta din aportul caloric zilnic. Daca ne privam de hrana, functiile cerebrale vor fi direct afectate. A fost demonstrat inca din anii 1944-1945, in cadrul unui studiu elaborat de cercetatorii de la Universitatea Minnesota din SUA, ca dietele prin infometare predispun la depresie si chiar la isterie. Prin urmare, chiar daca nu mancam nimic, procesele cerebrale tot vor fi influentate, scrie Adevarul.

Fatetele de ceramica repara dintii sparti. Dintii sparti sunt o problema des intalnita la persoanele care mesteca alimente dure sau a caror structura dentara este fragila, spun medicii nutritionisti. Expertii sustin ca fatetele ceramice sunt varianta ideala pentru a masca aspectul inestetic al danturii deteriorate. Procedura creeaza un aspect firesc al dintilor, datorita absentei metalului, oferind o transluciditate apropiata de cea a danturii naturale, sustin stomatologii. Potrivit expertilor, suprafata de portelan este neteda si impenetrabila, motiv pentru care dintii fatetati nu-si vor schimba culoarea si stralucirea conferite de ceramica. Fatetele din portelan laminat sunt o “carcasa” asezata pe fata externa a dintelui pentru a-i imbunatati sau corecta aspectul frontal. Acestea sunt facute la comanda din material asemanator la culoare cu dintele care, atunci cand sunt aplicate pe suprafata lui, ii pot acoperi smaltul uzat, scrie Gandul.

Varsta a doua, epoca de aur a creierului. Mintea umana functioneaza cel mai eficient in jurul varstei de 50 de ani, nu in tinerete. Corpul si creierul nu imbatranesc in acelasi ritm. Dimpotriva, puterea mintii creste odata cu varsta, arata studiile. Cu totii ne gandim la batranete. Ne este teama de suferinta. Dar nu ne intrebam ce se va intampla cu mintea noastra. Chiar este creierul condamnat la degradare?, se intreaba Barbara Strauch, jurnalist la “The New York Times” si autoare a cartii “Viata secreta a creierului adultilor: Descoperiti talentele surprinzatoare ale mintii de la varsta mijlocie”. Ajunsa la aceasta varsta, Barbara Strauch a crezut ca stie raspunsul la intrebare. S-a dovedit insa ca se inselase, scrie Adevarul.

Algele marine si nucile, scut contra radiatiilor. Va puteti proteja de efectele radiatiilor mancand alge si nuci. Iodul natural se asimileaza mai bine decat cel din medicamente, care poate fi toxic. Romanii pot sta linistiti, pentru ca in tara noastra nu a fost depistata nicio crestere a radioactivitatii mediului, iar simularile bazate pe datele disponibile pana in prezent nu prevad ca norul radioactiv ar ajunge aici. Autoritatile si medicii afirma la unison ca radiatiile nu afecteaza sanatatea oamenilor si nici nu agraveaza afectiunile tiroidiene existente, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro