Sari direct la conținut

Utile: Semne care arata ca te pandeste Alzheimerul; Programul haotic de munca si turele de noapte "aduc" cancerul; Angelica, leac pentru oboseala cronica; Parintii alcoolici risca sa transmita "viciul" copiilor

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Fobiile care „aduc” cancer si lesin. Pentru cei care au carcinofobie, orice durere e semn de cancer, iar cei ce se tem de ace lesina la propriu. Daca e in cantitate moderata teama e constructiva, in timp ce fobia duce teama la extrem. Au fost identificate sute de fobii, inclusiv fobia de fobii, iar medicii le-au impartit in trei mari categorii: agorafobia (frica intensa de spatii publice), fobia sociala (timiditatea extrema) si fobii specifice. Fobiile schimba vietile oamenilor, aflati intr-o continua incercare de a evita „sursa” fricii, lovesc in prietenii, in relatia cu familia, in viata profesionala si arunca in patima alcoolului, scrie EVZ.

Metode terapeutice in caz de varice. Purtarea ciorapilor elastici, exercitiile pentru musculatura gambei si anumite medicamente scad riscul de dezvoltare a bolii varicoase. In 95% din cazuri, varicele se mostenesc si, de aceea, este dificil sa le prevenim, spun specialistii. Totusi, aparitia lor poate fi evitata mai ales prin inlaturarea factorilor favorizanti. La nivel mondial, mai mult de un sfert din populatia adulta sufera de varice. Afectiunea se manifesta, de obicei, prin senzatia de picioare grele, umflate si prin aparitia unor protuberante de culoare albastruie. Specialistii spun ca principala cauza de aparitie a varicelor este mostenirea genetica. Insa boala se dezvolta doar in situatia in care se asociaza si o serie de factori favorizanti precum varsta inaintata, sarcina, sexul (femeile sunt mai predispuse decat barbatii), obezitatea, meserii care presupun statul in picioare timp indelungat, practicarea anumitor sporturi, caldura excesiva (bai fierbiniti, sauna) si folosirea anticonceptionalelor orale, scrie Adevarul.

Programul haotic de munca si turele de noapte „aduc” cancerul. Persoanele care au un program de munca neregulat sau cele care lucreaza in ture de noapte au probleme de concentrare, de invatare, tulburari de memorie si sunt predispuse la ulcer, boli cardiovasculare si chiar cancer. Controlorii de trafic aerian, pilotii, marinarii, soferii, muncitorii in fabrici, politistii, pompierii, ambulantierii, medicii si asistentele medicale, bucatarii, personalul hotelier, jurnalistii si barmanii au programe de munca haotice, care le deregleaza bioritmul natural si sistemul hormonal, spun cercetatorii americani de la „City University of New York”, scrie EVZ.

Angelica, leac pentru oboseala cronica. Datorita compozitiei chimice bogata in substante active, benefice pentru sanatate, angelica (denumita semnificativ iarba celor sapte ingeri) este apreciata in lumea intreaga. „Din punct de vedere terapeutic, planta este valorificata in intregime, deoarece radacinile, rizomii, semintele, frunzele si tulpinile contin uleiuri eterice, acizi organici, acizi grasi, taninuri, substante amare, glucide si vitamine (A, B1, B2 si C). Angelica revigoreaza organismul (fizic si psihic) si este utila in tratamentul intern a peste 80 de afectiuni printre care tuberculoza, hepatita cronica, ciroza, ulcerul gastro-duodenal, oboseala cronica si depresia”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie. Din tulpinile plantei se prepara bauturi tonice si relaxante, scrie Adevarul.

Semne care arata ca te pandeste Alzheimerul. Cei care au inceput de Alzheimer uita date recente, au frecvent lapsusuri, isi ratacesc lucrurile in locuri nepotrivite si chiar uita sa se mai spele. Tulburarile de memorie sunt un proces firesc al imbatranirii, insa atunci cand afecteaza cu adevarat calitatea vietii, nu se mai justifica. Daca un membru al familei uita des intamplarile recente, trece brusc de la o stare la alta, uita cuvinte de baza sau uita sa se mai ingrijeasca, in contrast cu „omul care era odata”, poate fi un semnal de alarma ca trebuie dus la un consult medical, scrie EVZ.

Ce ascund ametelile. Tensiunea scazuta sau prea ridicata, spondiloza cervicala, otitele sau insuficienta circulatorie cerebrala va pot da senzatia ca se invarte camera cu voi. Una dintre cele mai frecvente cauze ale ametelilor este hipoglicemia, care apare atunci cand ati avut o perioada mai lunga in care nu ati mancat la timp sau daca ati consumat prea mult alcool. De asemenea, multe persoane ametesc atunci cand se ridica brusc de pe scaun. „Hipotensiunea ortostatica este foarte frecventa. Inima mentine o anumita presiune si, cand persoana respectiva sare brusc in picioare, ea nu reuseste sa ridice sangele la creier imediat. Timp de cateva secunde, pacientul ameteste sau vede negru in fata ochilor, dar isi revine in cateva secunde”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru. Tratamentul hipotensiunii ortostatice consta in consumul ridicat de lichide, de preferat apa, dar si de ceai, cafea la care se adauga exercitiile fizice, scrie Romania Libera.

Parintii alcoolici risca sa transmita „viciul” copiilor. Copiii cu parinti alcoolici risca sa mosteneasca, la randul lor, problema, arata un studiu danez. Riscul este crescut in cazul copiilor cu istoric de alcoolism in familie, independent de sex, stat social al parintilor si starea psihica a acestora. Riscul de alcoolism se transmite mai usor „pe filiera feminina”, atrag atentia cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga. Astfel, fetele vor mosteni mult mai usor viciul parintilor decat baietii. Paradoxal, studiile anterioare aratasera ca baietii „mostenesc” mai usor predispozitia spre alcoolism, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro