Sari direct la conținut

Utile: Zgomotul la munca afecteaza inima; 20% dintre romani merg la medic o singura data pe an; Clinicile private, preferate de aproape jumatate dintre romani

HotNews.ro
utile, Foto: Colaj foto
utile, Foto: Colaj foto

20% dintre romani merg la medic o singura data pe an. Romanii nu se inghesuie la controalele medicale, 20% dintre acestia afirmand ca merg la medic doar o data pe an, iar 13% nu merg deloc la doctor, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru MedLife. 30% dintre romani se adreseaza medicului de 2-3 ori pe an, in timp ce 29% apeleaza la un doctor de 5-6 ori sau mai des. Cei mai atenti cu sanatatea lor sunt bucurestenii, care merg la medic de 5-6 ori pe an in proportie de 40%. Mai mult de jumatate dintre bucuresteni (52%) prefera sa se trateze in clinicile private, in timp la nivel national 44% dintre persoane opteaza pentru clinicile particulare, 51% aleg unitatile de stat, iar 5% au preferat sa nu raspunda, informeaza Romania libera.

Clinicile private, preferate de aproape jumatate dintre romani. Numarul romanilor care se orienteaza spre clinicile medicale private este in crestere, potrivit celui mai recent sondaj facut de IMAS. Obiceiurile privind utilizarea serviciilor medicale difera insa in Bucuresti, fata de restul tarii. La nivelul intregii tarii, 44% dintre persoane opteaza pentru clinicile particulare, in timp ce in Bucuresti cifra creste la 52%. Persoanele care aleg serviciile private in detrimentul celor publice au varste cuprinse intre 18-44 de ani, locuiesc in orase medii si mari (cu peste 50.000 de locuitori), au studii superioare si un statut social inalt, cu venituri de peste 750 de lei. Dintre furnizorii de servicii medicale private, cel mai cunoscut ramane Medlife, cu o notorietate de 4,13%, urmat de Biomedica – 3,75%, Medsana – 2,98%, Centrul Medical Unirea – 2,02%, Medicover si Romar cu 1,54, respectiv 1,44%, scrie evz.ro.

Zgomotul la munca afecteaza inima. Cei care lucreaza intr-un mediu cu un nivel ridicat de zgomot au un risc dublu de a dezvolta boli cardiace, au descoperit recent cercetatorii de la Universitatea „Columbia Britanica” din Canada. Ei au analizat peste 6.000 de angajati pe o perioada de cinci ani si au constatat ca zgomotul a actionat asupra organismului in mod similar stresului, care duce la ingustarea vaselor de sange si la diminuarea circulatiei sanguine. Consecintele sunt angina, bolile coronariene si infarctul. Zgomotul de la locul de munca este mult mai nociv pentru persoanele cu varste sub 50 de ani. Potrivit aceluiasi studiu, in cazul lor, riscul de a dezvolta probleme cardiace a fost de trei, pana la patru ori mai mare. Dintre acestia, in cel mai mare pericol se afla barbatii fumatori, relateaza Adevarul.

Orele de somn ale copiilor. Scolarii trebuie sa doarma 9-11 ore pe noapte, iar cei mai mici – 10-12 ore. Indemnul „dormi ca sa te faci mare” are o baza stiintifica foarte serioasa. Hormonul de crestere se elibereaza in organismul copiilor mai ales in timpul in care dorm. O dereglare a activitatii acestui hormon poate duce la probleme grave, ce pot varia de la iritabilitate, lipsa de concentrare, rezultate slabe la scoala pana la intarzieri de crestere. „In timpul noptii se produce si cresterea unui copil. Daca somnul nu e in proportii normale, hormonul nu se secreta corespunzator, iar copilul poate fi afectat de nanism hipofizar”, atentioneaza Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Universitatea de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti, informeaza evz.ro.

Trucuri pentru o bucatarie mai spatioasa. Bucataria este un spatiu multifunctional, de aceea o suprafata generoasa a acesteia este cat se poate de avantajoasa. Cum cei mai multi dintre noi locuim in apartamente de bloc, cu bucatarii de dimensiuni reduse, suntem nevoiti sa apelam la diverse trucuri care sa creeze impresia de spatiu larg si confortabil. Bucatariile mici par neprimitoare si mai putin practice. Insa, exista nenumarate modalitati prin care sa creati impresia de spatiu larg si luminos. La aceasta contribuie lumina, culorile, finisajele si nu numai. Tipul de mobilier si felul in care este amplasat contribuie in mare masura la crearea unei bucatarii spatioase sau inghesuite. Este indicat sa va orientati spre un mobilier cu cat mai multe corpuri suspendate daca bucataria este lunga si ingusta. Iar daca aveti nevoie de mai mult spatiu atunci cand gatiti, comandati un mobilier cu dublu blat, care poate indeplini si rolul de loc pentru servit masa. Pentru amplificarea spatiului, alegeti o mobila scunda, care sa nu depaseasca nivelul ochilor. Un efect similar veti obtine cumparand sau comandand corpuri de mobilier din aceeasi gama sau cu aceleasi finisaje. Este recomandat ca mobilierul sa il montati pe pereti opusi si sa lasati centrul bucatariei liber, chiar daca v-ar placea sa amplasati o masa acolo. Optati pentru scaune si masa pliante deoarece ocupa putin spatiu si pot fi extinse doar atunci cand este necesar. Cand comandati mobila, luati in calcul si faptul ca dulapurile cu usi de sticla mata sau oglinda amplifica spatiul, scrie Romania libera.

De ce revin periodic depresiile. Instabilitatea emotionala manifestata ba prin pofta de viata si jovialitate, ba prin tristete exagerata ar putea fi semnul unei tulburari psihice. In lipsa unui diagnostic si a unui tratament, intre 25 si 50% din persoanele cu tulburare bipolara au tentative de suicid, iar aproximativ un sfert dintre acestea reusesc sa-si puna capat zilelor. Depresiile ce revin ciclic, alaturi de episoadele maniacale, sunt principala forma de manifestare a tulburarilor bipolare. Aceste probleme psihice afecteaza in egala masura femeile si barbatii si, de obiciei, devin evidente in intervalul de varsta 15-25 de ani. Majoritatea specialistilor psihiatri considera ca aceasta afectiune psihica are o importanta componenta genetica, dar, in egala masura, este dovedit faptul ca la declansarea acestor tulburari contribuie si factorii de mediu, precum socurile emotionale, un istoric de abuzuri fizice sau psihice si dependentele de substante precum alcoolul sau drogurile, anunta Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro