Sari direct la conținut

Vaccinare și Fake News. Unii americani se tem că vaccinul anti-Covid le-ar putea afecta fertilitatea

HotNews.ro
Coronavirus SUA, Foto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia Images
Coronavirus SUA, Foto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia Images

Informații false potrivit cărora vaccinarea anti-Covid ar putea să îi facă sterili îi descurajează pe unii dintre americani să primească injecția de imunizare și îi obligă pe profesioniștii din domeniul sănătății să le demonstreze pacienților că ceea ce au citit online nu are nicio bază științifică, relatează AFP.

Acestea sunt răspândite în special pe rețelele de socializare precum Facebook, unde se poate citi că 97% dintre vaccinați devin infertili, iar actul sexual cu un bărbat imunizat este suficient pentru a dăuna fertilității unei femei și că toate acestea ar putea „steriliza o întreagă generație”.

Pe măsură ce ritmul campaniei de vaccinare încetinește în Statele Unite, aceste afirmații false complică sarcina administrației Biden, care și-a stabilit obiectivul de a atinge imunitatea colectivă.

Aproape două treimi din persoanele care spun că sunt sigure că nu se vor vaccina își fac griji cu privire la consecințele asupra fertilității lor, potrivit unui studiu american publicat la începutul lunii mai.

Și aproximativ jumătate dintre cei care nu au primit încă o doză de imunizare spun că se tem că „vaccinul împotriva Covid-19 ar putea avea un efect negativ asupra fertilității lor în viitor”, a declarat pentru AFP Ashley Kirzinger, de la Kaiser Family Foundation, un ONG care are ca scop educarea publicului pe probleme de sănătate.

Dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, 50% dintre femei și 47% dintre bărbați își exprimă astfel de îngrijorări.

Nicio dovadă

Excluderea femeilor însărcinate din primele studii clinice a contribuit la crearea acestor temeri, iar noua rundă de dezinformare dinspre grupurile anti-vaccin coincide cu încetinirea campaniei SUA.

„Se mulțumesc în mare măsură să recicleze elementele care, pentru vaccinurile existente, erau deja o sursă de teamă și să le aplice acestor noi vaccinuri, chiar dacă acest lucru nu se bazează pe nicio bază științifică”, subliniază Devon Greyson, profesor la Universitate din Massachusetts Amherst.

Aceste mesaje se adresează femeilor, deoarece „fertilitatea este un subiect care provoacă o reacție atât de puternică, pe atât de intimă”, adaugă Devon Greyson.

Așadar, dacă căutați o sperietoare, acest lucru – că vă va face steril – funcționează grozav, mai spune el.

Asta pentru că, pentru multe femei, fertilitatea reprezintă feminitatea, spune Katharine O’Connell White, profesor de ginecologie la Școala de Medicină a Universității din Boston.

„Nu există dovezi care să sugereze că vaccinul poate provoca infertilitate”, au reamintit într-o declarație comună trei instituții medicale, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, Societatea Americană de Medicină a Reproducerii și Societatea de Maternitate.

Chiar dacă peste 585.000 de americani au murit din cauza Covid-19, mulți sunt încă reticenți să primească o injecție, iar profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să-i convingă că teama de a nu mai putea avea mai mulți copii este nefondată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro