Sari direct la conținut

Vaccinul Johnson & Johnson nu a produs ”o neutralizare detectabilă” a variantei Omicron

HotNews.ro
Vaccinul Johnson & Johnson nu a produs ”o neutralizare detectabilă” a variantei Omicron

Vaccinul Johnson & Johnson nu a produs niciun anticorp de protecție împotriva variantei de coronavirus omicron într-un experiment de laborator, subliniind capacitatea noii tulpini de a ocoli un pilon al apărării organismului, relatează Bloomberg Quint.

Vaccinul pare să ofere o anumită apărare împotriva Omicron, poate prin alte mijloace cum ar fi stimularea celulelor imune, potrivit Penny Moore, viroloagă sud-africană.

Descoperirea pare să întărească rezultatele altor studii care arată pierderea parțială a eficacității vaccinurilor anti-Covid, în timp ce protecția anticorpilor J&J este în special scăzută în testele de laborator.

Moore, profesor la Universitatea din Witwatersrand din Johannesburg, a spus că au fost efectuate experimente de laborator pe probe de plasmă de sânge de la persoane care au primit două doze de vaccin Pfizer Inc. și BioNTech SE și de la persoane care s-au vaccinat cu o singură doză J&J.

Titrurile medii geometrice de neutralizare a SARS-CoV-2 au scăzut de la 1.419 împotriva tulpinii originală de coronavirus la 80 împotriva omicron la persoanele care au primit doze Pfizer.

În ceea ce privește Johnson and Johnson, titrurile medii geometrice au scăzut de la 303 împotriva tulpinii originale la niveluri nedetectabile.

Moore a spus că Omicron are într-adevăr o capacitate substanțială de evada anticorpilor produși de vaccin.

„Situația, cred, este și mai alarmantă pentru vaccinul J&J – nu a existat o neutralizare detectabilă în testul nostru.”, a spus ea.

Compania J & J este „încrezătoare în răspunsurile imune umorale” provocate de vaccinul său, a declarat Mathai Mammen, șeful de cercetare și dezvoltare pentru unitatea farmaceutică Janssen a J&J, în declarație.

Moore a subliniat totuși că organismul are altă protecție împotriva virusului.

„Titrurile reduse de anticorpi vor duce probabil la scăderea capacității vaccinurilor de a preveni infecția, dar protecția împotriva bolilor severe ar putea fi păstrată”, a spus ea.

Vaccinul lui J&J pare să prevină bolile severe într-un studiu care a implicat sute de mii de angajați din sănătate din Africa de Sud și nimeni din studiu nu a murit după ce a fost infectat cu varianta omicron, a declarat Glenda Gray, co-liderul studiului.

Citește și:

EMA: Vaccinul antiCovid Johnson&Johnson poate fi utilizat ca booster după cel puţin două luni de la prima doză

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro