Val de căldură în ţările nordice: Temperaturile s-au apropiat de 35 de grade Celsius în zona arctică / Ironiile Gretei Thunberg
După cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda şi în mai multe regiuni din Suedia de la debutul înregistrărilor meteorologice, temperaturile s-au apropiat începând de duminică de recordurile absolute stabilite în nordul Europei, unde termometrele indică de câteva zile valori cuprinse între 30 şi 35 de grade Celsius, informează luni AFP.
În Kevo, o localitate din nordul Finlandei, a fost măsurat un nou record de căldură, meteorologii anunţând 33,5 grade Celsius duminică, o valoare care reprezintă cea mai ridicată temperatură înregistrată în nordul ţării după recordul absolut în domeniu, 34,7 grade Celsius, stabilit în anul 1914, potrivit agenţiei de presă STT, citată de Agerpres.
La nivel naţional, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius, care a depăşit precedentul record din anii 1950, a confirmat Institutul naţional de meteorologie.
În Suedia învecinată, iunie 2021 a fost din nou cea mai caldă a şasea lună a anului înregistrată la Stockholm (cu o valoare medie de 19,3 grade Celsius) de meteorologii locali, depăşind recordurile precedente din 2018 şi 2019.
„Remarcăm o tendinţă? Eh, probabil este doar încă o coincidenţă”, a ironizat pe Twitter activista de mediu Greta Thunberg.
June 2021 was the hottest June ever recorded in my hometown Stockholm by a large margin. The second hottest June was in 2020. The third in 2019.
Am I sensing a pattern here? Nah, probably just another coincidence.https://t.co/nEgrAPEFzm
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) July 3, 2021
La nivelul naţional, iunie 2021 a ocupat în Suedia locul al treilea în clasamentul celor mai călduroase luni iunie constatate de la debutul măsurătorilor meteorologice. În Norvegia, Institutul de Meteorologie a înregistrat duminică 34 grade Celsius la Saltdal, o localitate dintr-un comitat situat în proximitatea Cercului Polar, această valoare reprezentând cea mai ridicată temperatură întregistrată în întreaga ţară în acest an.
Ea este cu doar 1,6 grade Celsius mai mică decât recordul absolut de temperatură din Norvegia. „Nopţi tropicale” – atunci când valorile din termometre nu scad sub pragul de 20 de grade Celsius – au fost înregistrate în mai multe zone din Norvegia.
Iulie este cea mai caldă lună a anului și în acest secol au fost mai mulți ani în care maximele au trecut de +40 de grade, culminând cu anul 2007 când au fost 44 de grade. Iulie aduce uneori și temperaturi mici, la munte pot fi chiar și -8 grade, dar și la câmpie, în nopți excepțional de reci, pot fi sub +7 +8 grade. Cel mai vechi record de căldură din iulie datează de la 1882: atunci au fost +38,6 grade la Cluj, arată datele ANM.