Valeriu Stoica: Schimbarea Constitutiei are nevoie de un referendum preliminar; Basescu nu va fi beneficiarul noii Constitutii
Valeriu Stoica, vicepresedinte PDL, a declarat miercuri ca discutia despre modificarea Constitutiei nu se va incheia mai devreme de un an si va dura cel putin 2-3 ani, iar beneficiarul unei noi Constitutii nu va fi Traian Basescu. Stoica sustine ca este nevoie de un referendum prealabil.Dezbaterea pe tema modificarii Constitutiei a fost organizata de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI) si Institutul pentru Studii Populare.
Acest referendum „preliminar” ar trebui sa raspunda la doua intrebari:
- ce fel de presedinte doriti: ales prin vot popular / ales de Parlament
- viitorul presedinte va avea sau nu puterea de a dizolva Parlamentul
Valeriu Stoica a spus ca doar dupa adoptarea acestui referendum prealabil vor fi parcursi ceilalti patru pasi: dezbatere publica, conturarea pozitiei partidelor, dezbatere in Parlament si, in fine, referendumul pentru modificarea Constitutiei.
„O asemenea revizuire dureaza cel putin 2-3 ani. Traian Basescu nu va fi beneficiarul ei”, a spus Stoica. Vicepresedintele PDL sustine ca 2/3 din Constitutie trebuie rescrisa si ca, „daca nu depersonalizam dezbaterea, nu vom face pasi inainte”
Cristian Preda: Un referendum este inutil
Consilierul prezidential Cristian Preda s-a declarat insa un adversar al ideii convocarii unui referendum prealabil lansata de Stoica. La intrebarea cand ar trebui organizat referndumul prealabil – inainte sau dupa alegerile prezidentiale din 2009 – Preda a raspuns ca „un referendum pe tema tipului de regim constitutional este inutil si risca sa compromita demersul. Un referendum in aceasta clipa e o cale spre blocaj, in actualele conditii e pur consultativ”.
Legea in vigoare prevede ca referendumul este valabil daca la vot se prezinta cel putin jumatate plus unu din cetatenii cu drept de vot, adica peste 9 milioane de alegatori, iar rezultatele nu sunt obligatorii pentru Parlament, ci au valoare pur consultativa.
Si Ioan Stanomir, presedintele comisiei prezidentiale, s-a declarat impotriva ideii unui referendum prealabil pentru ca, in actualele conditii, cetatenii se vor simti „papagali”. „Nu merge sa-i chemi pe cetateni la referendum si apoi sa le spui ca lucrurile pe care le spun ei nu valoreaza nimic”, a spus profesorul Stanomir.
Ulterior, Valeriu Stoica a revenit cu precizarea ca ar fi inutil sa se faca un referendum prealabil daca nu vor fi modificate mai intai legile electorale. „Daca nu stabilim ce caracter are votul la referendum – obligatoriu sau consultativ – si cu ce cifra stabilim validitatea scrutinului, evident ca referendumul e inutil”.
Stoica a evitat sa spuna clar daca referendumul prealabil ar trebui sa aiba loc inainte sau dupa alegerile prezidentiale, dar sustine ca este util chiar daca rezultatele consultarii populare nu vor fi obligatorii. Valeriu Stoica a admis ca a sustinut in trecut tipul de regim parlamentar, dar ca si-a schimbat intre timp punctul de vedere.
Alte interventii din timpul dezbaterii CADI pe tema modificarilor Constitutiei
- Corneliu Liviu Popescu, de la Universitatea Bucuresti, sustinator deschis al regimului parlamentar, a criticat modelul semiprezidential propus de Traian Basescu pe motiv ca propunerile sale pun sub semnul intrebarii „in ce masura vom avea un regim democratic”.
- Popescu: O serie de propuneri din raportul prezidential referitoare la drepturile omului contravin dreptului international. Propunerea interdictiei extradarii nu e in acord cu faptul ca Romania e membru UE, unde functioneaza principiul loialitatii intre state; nu are ce sa caute principiul reciprocitatii in ce priveste drepturile omului
- Cristian Preda, consilier prezidential: Trebuie sa optam: doriti ca puterea de dizolvare a Parlamentului sa o dam presedintelui sau premierului?
- Preda: Parlamentarii nu vor fi fericiti cu propunerea privind parlamentul unicameral iar baronii locali vor fi cu siguranta adversarii modificarii Constitutiei
- Valeriu Stoica: Un derapaj totalitar/autoritar nu mai este posibil de cand Romania a devenit membru UE si NATO
- Stoica: Exista un control sever intre cele doua partide care formeaza astazi Guvernul. Nu se va ajunge prea repede la un acord pe tema modificarii Constitutiei. Ma indoiesc ca actualul guvern, actuala coalitie, va ajunge la un compromis pe aceasta tema.
- Radu F. Alexandru: Nu cred in loialitatea PSD fata de PDL, nu cred in viata acestei coalitii de guvernare.
- Alexandru: Un proiect constitutional lasat pe mana clasei politice va fi un avorton, la fel ca sistemul de vot uninominal.
- Alexandru: Singura sansa este constituirea unei echipe de experti care, intr-un dialog cu societatea civila, prin intermediul referendumului, sa realizeze noua constructie constitutionala.