Sari direct la conținut

Vasilcoiu, Min. Muncii: Sunt destul de mulți cetățeni maghiari care vin să lucreze în România, pentru că acolo, în localitățile de graniță din Ungaria, salariile sunt mai mici

HotNews.ro
Cristian Vasilcoiu participând la ședința de guvern, Foto: Inquam Photos / George Calin
Cristian Vasilcoiu participând la ședința de guvern, Foto: Inquam Photos / George Calin

„Astăzi, salariile din România încep să fie competitive cel puțin cu cele din Ungaria. Există pe granița de vest a țării destul de mulți cetățeni maghiari care vin să lucreze în România, pentru că în acele orășele de graniță, localități de graniță din Ungaria, ele sunt mai mici decât pe zona de vest a României”, a spus marți Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

„Probabil că în 10 ani de acum înainte o să ajungem și noi la nivelul la care sunt astăzi țări mai avansate din vestul Europei, deși, repet: există anumite regiuni din România, cum ai București, Ilfov, Cluj, care au depășit de mult regiuni din țări vestice. Există zone în care nivelul de trai este mai scăzut decât în România, în care chiar și veniturile sunt uneori mai scăzute, mai ales la job-urile bine plătite. Sau mai există zone unde salariul sau venitul poate fi puțin mai mare decât la noi, dar prețurile sunt și ele mai mari și atunci nivelul de trai nu este mai ridicat decât în România”, a mai spus oficialul Min. Muncii.

Ministerul încercă să introducă în acest an împreună cu partenerii sociali, cu confederaţiile sindicale şi patronale, un sistem francez de reformare profesională, de introducere a unor vouchere electronice pe care angajaţii să le primească şi care să poată dobândi noi competenţe în nişte domenii-cheie. „De regulă, vorbim de digitalizare, energie verde, limbă străină, domenii de genul acesta. Este atât o preocupare naţională, cât şi o preocupare europeană. Evident că unele meserii vor dispărea, dar noi nu vedem în asta o tragedie. De exemplu, aşa cum acum o sută de ani existau nişte coşari care frecau hornul de la sobă sau existau nişte cetăţeni care îţi lustruiau pantofii, astăzi acele meserii nu mai există”, a afirmat oficialul MMSS.

Politicile publice, programele şcolare şi universitare, dar şi strategiile companiilor pentru a pregăti tinerii din România ca să fie competitivi într-o economie bazată pe tehnologii şi resurse noi sunt analizate, marţi, în cadrul unei noi ediţii a Conferinţelor CursDeGuvernare (CDG), intitulată „Fabrica de creiere: Formarea competenţelor pentru industriile cu valoare adăugată mare – de la şcoală, la universitate, la sistemul de formare continuă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro