Sari direct la conținut

Vechi inel de „prevenire a mahmurelii” găsit în Israel / De ce credeau oamenii că-i protejează de efectele beției

HotNews.ro
Inel antimahmureala, Foto: Israel Antiquities Authority
Inel antimahmureala, Foto: Israel Antiquities Authority

Un inel de aur găsit în ruinele unei crame străvechi ar fi putut fi purtat cu mai bine de 1.000 de ani în urmă pentru frumusețea sa – sau pentru a alunga mahmureala, potrivit Live Science.

Arheologii au descoperit recent inelul din Yavne, Israel, în timpul săpăturii unui sit care datează din epoca bizantină (în jurul anilor 330 d.Hr. până în 1453), unde o cramă impunătoare domina odată peisajul. Se crede că aici a fost cel mai mare producător de vin destinat comerțului din această perioadă, exportând vin de înaltă calitate în Israelul antic și nu numai, au scris reprezentanții Autorității pentru Antichități din Israel (IAA) pe Facebook.

Cu toate acestea, o descoperire recentă din site nu are nimic de-a face cu producerea sau savurarea unui pahar de vin bun, servind în schimb ca protecție împotriva consecințelor dureroase care provin de la consumul de prea mult vin.

Inelul deține o piatră violetă care este probabil un ametist, iar oamenii din regiune credeau că astfel de pietre semiprețioase sunt capabile să prevină disconfortul mahmurelii, au spus reprezentanții IAA într-un comunicat.

„Ametistul este menționat în Biblie ca fiind una dintre cele 12 pietre prețioase purtate de marele preot al Templului pe pieptarul său ceremonial”, a spus Amir Golani, expert IAA în bijuterii antice și unul dintre oamenii de știință care au examinat inelul.

„Multe virtuți au fost atașate acestei bijuterii, inclusiv prevenirea efectului secundar al băuturii – mahmureala”, a spus Golani.

Această noțiune datează cel puțin din timpul Greciei antice; cuvântul „ametist” provine din grecescul „amethystos”, care înseamnă „nu băut”, conform Institutului Gemologic al Americii (GIA).

Ametistul este un tip de cuarț care a fost cândva la fel de prețuit ca smaraldele și rubinele, până când descoperirea în secolul al XIX-lea a zăcămintelor mari în Brazilia a făcut ca bijuteria să fie mai ieftină și mai accesibilă, a spus GIA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro