Sari direct la conținut

Verhofstadt (ALDE): Ar fi o mare greseala ca Marea Britanie sa paraseasca UE, doar Putin ar iesi castigator

HotNews.ro
Guy Verhofstadt, Foto: Parlamentul European
Guy Verhofstadt, Foto: Parlamentul European

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a sustinut, miercuri, in cadrul dezbaterilor pe tema Brexitului, ca „ar fi o mare greseala ca Regatul Unit sa paraseasca UE”. „Nu atat economic, cat mai ales geopolitic. Marea Britanie fara Europa este pitica, iar Europa fara Marea Britanie nu e o contragreutate pentru China, America si Rusia. Este Putin care castiga acest joc. El este singurul care vrea o Europa divizata”, a precizat Verhofstadt.

Verhofstadt s-a declarat de acord cu dorinta lui David Cameron de a reforma Uniunea Europana, criticand in acelasi timp draftul de propuneri inaintate de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru evitarea unui Brexit.

„Ceea ce Tusk spune in principal este ca o Uniune din ce in ce mai apropiata nu este o Uniune din ce in ce mai apropiata. Credeam ca suprarealismul este parte din cultura mea, cultura belgiana. Nu stiam ca suprarealismul este parte si din cultura lui Tusk. In acest moment avem nevoie de mai multa integrare europeana: pentru a gestiona criza refugiatilor, criza economica, criza de securitate si criza geopolitica. Toata aceasta criza multipla pe care trebuie sa o depasim”, a subliniat Guy Verhofstadt.

Ieri, Donald Tusk a propus un mecanism prin care cele noua state care nu au adoptat moneda euro sa-si poata exprima ingrijorarile si sa primeasca asigurarile necesare cu privire la deciziile celorlalte 19 state europene care o folosesc. In schimb, aceste noua tari nu vor avea niciun drept de veto si nu vor putea intarzia deciziile considerate urgente, mai ales in situatii de criza financiara.

UE se angajeaza, de asemenea, sa ia masuri de sporire a competitivitatii economice prin diminuarea birocratiei si reducerea diferitelor poveri asupra companiilor.

Proiectul de declaratie sugerat de Tusk pleaca de la recunoasterea faptului ca sistemul de asistenta sociala al unor state este mai generos fata de cel al altora. Astfel, presedintele Consiliului European propune un mecanism de „salvgardare ce poate fi invocat de orice stat membru in cazul ‘unui aflux de lucratori din alte state membre de o magnitudine exceptionala si pe o durata prelungita”.

Astfel, guvernul care cere instituirea acestui mecanism poate suspenda timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigrantii comunitari nou-veniti, ceea ce doreste si Cameron sa faca, dar numai daca va primi acordul Comisiei Europene si apoi al Consiliului European.

Propunerile inaintate de Donald Tusk pe tema Brexitului vor intra in vigoare doar daca vor fi aprobate la Consiliul European ce va avea loc pe 18-19 februarie.

In raspuns fata de propunerile lui Donald Tusk, Verhofstandt a declarat: „De ce sa nu dam Regatului Unit un alt opt-out. Deja au avut un opt-out de la euro, Schengen, cooperarea politiei, controlul granitelor, carta de drepturi fundamentale. De ce sa nu le dam un alt opt-out si de la aceasta Uniune din ce in ce mai apropiata. Ar face lucrurile mult mai transparente. Ar fi un pas spre ceea ce este deja parte din realitate: o Europa pe doua nivele. Dar asta este o optiune mult mai nuna decat sa distrugem dinamica integrarii europene”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro