Sari direct la conținut

Vești triste pentru astronomi: Radiotelescopul gigant Arecibo va fi demolat

HotNews.ro
Observatorul Arecibo (foto: JidoBG), Foto: Wikipedia
Observatorul Arecibo (foto: JidoBG), Foto: Wikipedia

Celebrul radiotelescop Arecibo din Puerto Rico, care amenință să se prăbușească după ce s-au rupt două cabluri de sprijin, va fi demontat după 57 de ani de funționare, a declarat joi Fundația Națională a Științei din SUA, o lovitură pentru astronomie mondială, potrivit AFP.

Două cabluri care susțin instrumentele telescopice de 900 de tone deasupra parabolei cu diametrul de 305 metri s-au rupt pe 10 august și 6 noiembrie.

Inginerii sunt îngrijorați de faptul că și celelalte cabluri care conectează instrumentele se vor rupe în orice moment, făcând orice încercare de reparare excesiv de periculoasă.

Instrument pentru multe descoperiri astronomice, telescopul este unul dintre cele mai mari din lume.

Prioritatea este acordată „siguranței lucrătorilor, a personalului și a vizitatorilor Arecibo Observer, ceea ce face necesară această decizie, deși nefericită”, a declarat directorul Fundației Naționale a Științei, Sethuraman Panchanathan.

Sub hashtagul „WhatAreciboMeansToMe” (ce înseamnă Arecibo pentru mine), un torent de mesaje de tristețe s-au revărsat pe Twitter de la astronomii profesioniști și amatori care, de zeci de ani, au folosit telescopul pentru munca lor de observare a cosmosului.

„Mai mult decât un telescop, Arecibo este chiar motivul pentru care fac astronomie”, a declarat Kevin Ortiz Ceballos, un astronom local.

O scenă de acțiune din filmul James Bond „GoldenEye” are loc deasupra telescopului, iar în filmul „Contact” un astronom interpretat de Jodie Foster folosește observatorul în căutarea semnalelor extraterestre.

Compania de inginerie care a examinat structura a concluzionat că toate cablurile rămase sunt, probabil, mai deteriorate decât se aștepta și a recomandat „demolarea controlată”. Fundația a acceptat.

Până în 2016 acest radiotelescop a fost cel mai mare telescop simplu construit vreodată. El colectea date radioastronomice, de aeronomie terestră și date radar planetare pentru oamenii de știință din lumea întregă. Utilizarea telescopului se facea după supunerea de propuneri unui comitet independent.

Radiotelescopul a fost folosit îndeosebi pentru observarea obiectelor stelare. SETI estimează, de exemplu, că un radiotelescop la fel de sensibil ca Observatorul Arecibo ar putea detecta emisiunile de televiziune și de radio ale Pământului numai la distanțe sub 0,3 ani-lumină, mai puțin de o zecime din distanța până la cea mai apropiată stea.

Referință:Cel mai mare radiotelescop din lume a fost inaugurat în China. FAST are un diametru de 500 de metri și va căuta semnale de viață extraterestră

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro