Sari direct la conținut

Veveritele se sinucid la AXN sub protectia principiului tarii de origine

HotNews.ro

Consiliul National al Audiovizualului se confrunta, in prezent, cu o dilema mai putin obisnuita: niste veverite se sinucid, contrar reglementarilor din audiovizualul romanesc, pe un post ce transmite prin cablu in Romania, AXN. Dar postul a primit licenta in Marea Britanie, de catre CNA-ul englezesc, Ofcom, si se supune legislatiei audiovizuale britanice, care nu pare sa aiba probleme cu veveritele care se sinucid la orice ora din zi.

CNA a inregistrat, la inceputul acestui an, doua reclamatii ce sesizeaza ca AXN, post profilat pe filme si promovat in Romania de HBO, difuzeaza un clip din seria de desene animate „Suicidal squirrels” (Veverite sinucigase) la ore de maxima audienta, cand, potrivit raportului de monitorizare, copiii se afla in fata micului ecran. Este vorba despre episodul 5 dintr-o serie de filmulete cu durata de doar cateva minute, serie ce prezinta veverite care aleg moduri ingenioase sa se sinucida.

La finalul clipului, este prezentat site-ul www.suicidal.tv, unde seria de clipuri animate este prezentata astfel: „Aceasta este povestea a 100 de veverite adorabile care au decis ca vor sa moara. Toate veveritele mor, una cate una, printr-o serie de sinucideri ingenioase, mereu cu un suras pe fetisoarele lor dragalase”.

Difuzarea clipului respectiv pare sa contravina Codului de reglementare a continutului audiovizual din Romania, care la articolul 15, aliniatul 2 mentioneaza ca „In intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care contin: a) detalii sau metode de sinucidere sau automutilare”.

Dilema CNA, care urmeaza sa discute joi cu reprezentantii HBO pe aceasta tema, consta in faptul ca postul AXN este licentiat in Marea Britanie, de catre principalul for de reglementare in domeniul audiovizual din aceasta tara, Ofcom. Acest lucru presupun ca AXN se supune legislatiei audiovizuale din Marea Britanie, nu legislatiei romanesti si normelor CNA, conform principiului „tarii de origine” aplicat la nivel comunitar pentru posturile din audiovizual ce transmit continut in alte tari decat in cele de unde provin.

Vezi clipul buclucas:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro