Viata artificiala, posibila in urmatorii cinci ani
Laboratoarele din intreaga lume se apropie de ceea ce se poate numi „a doua Geneza” – o celula vie „nascuta” in laborator, relateaza telegraph.co.uk. Crearea unei forme de viata de la zero este o tinta pe care specialisti de la Universitatea California o considera realizabila in cinci pana la zece ani.
Un sistem artificial viu creat la cerere, pe baza unor specificatii anume, ar putea produce orice, de la medicamente noi la biocombustibili si absorbanti de gaze cu efect de sera, arata prof. David Deamer, de la Universitatea California.
Cei care se opun cercetarilor in domeniu sustin ca tehnologia ar putea transforma orice aparat sau masina in ceva „aproape uman”.
Pe de alta parte, publicatia New Scientist arata ca organismele initiale vor fi primitive si vor presupune mari eforturi pentru mentinerea lor „in viata”.
Geneticienii George Church si Dr. Michael Jewett, de la Harvard Medical School, au anuntat deja ca au reusit sa obtina in laborator un ribozom, componenta citoplasmatica fundamentala, considerata de biologi „fabrica organica a celulelor”. In continuarea cercetarilor, prof.Church considera ca realizarea unei celule intregi ar fi o provocare minora.