Viciile ascunse ale apartamentelor noi
Asadar, pentru a evita problemele care pot aparea ulterior, proprietarul trebuie sa aiba in vedere citeva aspecte la achizitionarea unui apartament nou.
„Primul pas este verificarea cu atentie a actelor de proprietate. Pentru cladirile noi in curs de constructie, fiind bunuri viitoare, nu exista un act de proprietate pe cladire. Prin urmare, trebuie verificata situatia juridica a terenului pe care se construieste.
Trebuie atent analizat daca este proprietatea dezvoltatorului sau daca este luat in concesiune“, spune Irina Petrescu, Sales Manager ESOP.
Insa, mai intii de toate, este important ca viitorul proprietar sa se intereseze asupra dezvoltatorului proiectului, asupra experientei acestuia si, totodata, la fel de importanta este agentia imobiliara care promoveaza acel proiect.
Cu cit este mai vizibila in piata, cu atit aceasta devine un garant pentru proiect.
Al doilea act important este autorizatia de constructie. „Exista pe piata practica de a se cumpara si fara autorizatie de constructie, dar pe baza unui certificat de urbanism. Sint clienti care isi asuma un risc mai mare, pentru a cumpara la preturi mai mici si pentru a prinde apartamentele cu pozitiile cele mai bune.
Sfatuim cumparatorii sa procedeze astfel doar daca proprietarul are o buna reputatie pe piata, in sensul ca are experienta, a mai construit si se stie ca si-a respectat obligatiile“, mai spune Petrescu.
In acelasi timp, un alt detaliu este prezenta avocatului la semnarea actelor de proprietate, iar precontractele este bine sa fie facute la notar, mai ales ca acestea sint onorate si de o prima plata.
De asemenea, inainte de a semna actele de cumparare, viitorul proprietar trebuie sa se intereseze asupra pretului. Este important de aflat daca pretul comunicat de vinzator include sau nu TVA.
In general, fie ca vorbim despre proprietati noi sau vechi, la pretul de cumparare se adauga cheltuielile cu tranzactia propriu-zisa, precum taxele platite la stat sau taxele notariale, elemente care maresc de regula valoarea casei cu 5-6% din pretul de cumparare.
Inainte de achizitionarea locuintei, proprietarul primeste cartea tehnica a imobilului. Cartea tehnica a constructiei cuprinde documentatia de executie, precum si actul de garantie a imobilului. „Calitatea unei constructii se manifesta prin cartea tehnica. Aceasta include garantia acordata de constructor.
In cazul in care garantia este pe o perioada mica, iti pui problema de ce se intimpla acest lucru. Cu cit garantia este mai mare, cu atit produsul respectiv este mai bun sau mai bine executat“, precizeaza Cocioba.
In cazul in care viitorul proprietar nu stie cum sa citeasca aceasta carte tehnica, ideal ar fi sa apeleze la un arhitect, pe care il va plati pentru serviciile de consultanta.
Garantia este perioada de timp cuprinsa intre data terminarii lucrarilor, moment in care se incheie un proces-verbal de receptie, si data receptiei finale. Durata perioadei de garantie se stabileste prin contract.
Conform normativului GE 032/1997, constructorul raspunde pentru viciile ascunse ale structurii de rezistenta pe toata durata de viata normala a constructiei specificata in normativul privind executarea lucrarilor de intretinere si reparatii la cladiri si constructii speciale.