Victor Ponta: Daca vom constata ca INS este de vina pentru eroarea de calcul a PIB-ului atunci vom cere schimbarea sefului acestei institutii. Statistica: Nu este o eroare ci o realitate relevata de datele finale
Premierul Victor Ponta a discutat intr-o interventie telefonica la RTV despre intalnirea avuta la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu: „Am discutat despre buget, FMI, Constitutie, MCV. Am abordat principalele subiecte pe care le consider importante pentru perioada urmatoare.” A continuat mentionand: „Trebuie sa formam noile regiuni pana in 2014 pentru a putea accesa mai usor fondurile europene. Vom infiinta un forum constitutional.”
„Singura varianta posibila, din punctul meu de vedere, pentru regionalizare ar fi introducerea in Constitutie a celor opt regiuni actuale. Nu vom desfiinta consilile judetene iar unele atributii al consililor vor fi transferate catre regiuni”, a adaugat Victor Ponta.
„Regiunile vor avea dreptul sa acceseze fonduri europene si sa contracteze credite in mod direct”, a mai spus premierul.
Despre acordul USL – UDMR: „Ma simt obligat de acordul cu UDMR. Nu s-a pus problema acceptarii unei regiuni bazate pe criterii etnice.”
„O prioritate va fi marirea salariului minim de la 700 la 800 de lei. Daca vom constata ca INS este de vina pentru eroarea de calcul a PIB-ului atunci vom cere schimbarea sefului acestei institutii„, a concluzionat premierul Victor Ponta.
*Premierul Victor Ponta a declarat anterior, la B1 TV, ca: „Am aflat la sfarsitul anului, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei la PIB in plus, calculate initial si reduse acum, inseamna implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei”.
Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.
Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.
În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.
Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.
Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderile din 2010.
De asemenea, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.
Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.
Ţinta de de ficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.