VIDEO A apărut carnea de mamut crescută în laborator? Nu e chiar corect spus și oricum încă nu ni se va servi la restaurant
- Redactia Hotnews
Rămășițe ale mamuților lânoși, cu blana și țesutul încă intacte, sunt găsite în mod regulat îngropate în permafrostul arctic. Descoperirea acestora a permis oamenilor de știință să secvențieze genomul mamutului și să afle detalii interesante despre viața acestor giganți dispăruți care animau Epoca de Gheață. Acum, unele dintre aceste informații sunt folosite pentru a crește în laborator, cu aproximație, carne de mamut, relatează CNN.
Vow, un startup australian care produce carne în laborator, a făcut ceea ce descrie ca fiind o chifteluță de mamut.
Chiftelele, însă, nu sunt destinate consumului uman, ci, spune compania, o modalitate de a atrage atenția asupra potențialului cărnii de cultură de schimba obiceiurile alimentare ale oamenilor pentru le face mai prietenoase cu planeta.
Marți, chifteluța se va alătura colecției muzeulului de știință Rijksmuseum Boerhaave din Țările de Jos.
„Trebuie să începem să regândim cum ne obținem mâncarea. Cea mai mare speranță a mea pentru acest proiect este că mult mai mulți oameni din întreaga lume încep să audă despre carnea de cultură”, a spus James Ryall, directorul științific al Vow.
Chifteaua cu o mică parte de ADN de mamut
Chiar și a numi produsul carne de mamut este un pic cam exagerat. Mult mai exact ar fi să spunem că această carne de cultură este carne de miel realizată în laborator cu o cantitate mică de ADN de mamut.
Oamenii de știință care lucrează la proiect nu au avut acces la un țesut înghețat de mamut pe care să-și bazeze eforturile.
În schimb, ei s-au concentrat pe o proteină prezentă la mamifere numită mioglobină (proteină prezentă în fibrele musculare), care conferă cărnii textura, culoarea și gustul, identificând secvența ADN a mamutului într-o bază de date genomice disponibilă publicului.
Ei au completat golurile din secvența de ADN a mioglobinei mamutului folosind informații din genomul unui elefant african. Oamenii de știință au introdus gena sintetizată într-o celulă musculară de oaie, care a fost apoi cultivată într-un laborator.