VIDEO Alexandr Lukașenko oferă în fața generalilor săi o explicație alternativă privind desfășurarea de forțe cu Rusia: „Polonia tremură” / Cum îl ironizează Ucraina
Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a oferit în fața generalilor săi o nouă explicație pentru necesitatea desfășurării de trupe ale țării alături de cele rusești, afirmând că Polonia „tremură” să folosească armamentele moderne pe care le-a primit de la NATO.
„Polonia pur și simplu tremură, cerându-le americanilor să aducă imediat și plaseze arme nucleare în Polonia, inclusiv cele din arsenalul nuclear al Germaniei”, afirmă Lukașenko în fața generalilor săi.
„Am stabilit recent că polonezii, în timp ce apărau granița cu Belarusul, au desfășurat forțe armate. Da?”, îl întreabă dictatorul de la Minsk pe unul dintre ofițerii prezenți la ședință, adăugând că „iar apoi și-au mutat forțele armate de la graniță”.
„Parțial”, răspunde ofițerul.
Lukashenka is frightened by Poland. My opinion, liberation of Belarusian people is long overdue. pic.twitter.com/aa8g2std3R
— Dmitri (@wartranslated) October 10, 2022
„Parțial dar ne-au demonstrat că pleacă. Deloc”, spune Alexandr Lukașenko. „Ei și-au mutat forțele la 100 de kilometri de graniță, saturându-le cu arme NATO. Ei au trimis toate [armele] sovietice și poloneze pe care le aveau Ucrainei. Au scăpat de ele”, susține liderul bielorus.
El își întreabă apoi generalii cât va dura până când Polonia își va trimite trupele înapoi la granița cu Belarusul, acum că au fost reînarmate cu armamente NATO moderne. „Jumătate de noapte”, își răspunde el la propria întrebare.
„Iar ele vor fi acolo. Dar noi vedem. Prin urmare, asta n-ar trebui să ne calmeze”, spune el cu referire la presupusa retragere a forțelor poloneze de la graniță.
„Dacă este nevoie, la ora ‘X’, după cum spun militarii, ei își vor aduce forțele la graniță în decurs de 2-3 ore pe pozițiile desemnate”, susține Alexandr Lukașenko.
Ce a spus Lukașenko luni despre nevoia de a desfășura forțe alături de Rusia
Mai devreme în cursul zilei liderul de la Minsk a anunțat că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună ca răspuns la ceea ce el a numit „o agravare a tensiunilor” la granițele vestice ale țării.
Lukașenko a numit însă Ucraina, nu Polonia, drept principalul pericol la adresa țării sale, afirmând că Kievul pregătește un atac asupra Belarusului pentru a justifica desfășurarea de forțe belaruso-ruse fără a preciza locul exact în care acestea vor fi tirmise.
El a mai afirmat că a fost avertizat duminică în legătură cu o posibilă lovitură asupra Belarusului de pe teritoriul Ucrainei, potrivit agențiilor rusești de presă.
„Stăpânii lor îi împing să declanșeze un război împotriva Belarusului pentru a ne atrage și pe noi în el. Să se ocupe de Rusia și de Belarus în același timp”, a declarat liderul de la Minsk, potrivit presei rusești de stat.
Amintim că încă din prima zi a războiului trupele rusești au atacat Ucraina din nord, de pe teritoriul bielorus, unde se aflau sub pretextul oficial al unor „exerciții militare” de amploare. Aviația rusă a folosit de asemenea baze aeriene din Belarus pentru incursiuni în teritoriile Ucrainei.
Lukașenko are la dispoziție o armată de carton
Vadim Skibițki, şeful adjunct al serviciului ucrainean de informaţii militare, a avertizat duminică asupra faptului că Vladimir Putin încearcă din nou să îl atragă pe Lukașenko într-un război deschis împotriva Ucrainei.
Însă Centrul de Analiză Politică Europeană nota într-o amplă analiză publicată pe 26 august că este puțin probabil ca Lukașenko să decidă să trimită forțe să lupte alături de ruși în Ucraina, notând că mutarea ar fi nepopulară pe plan intern, echipamentele armatei bieloruse sunt depășite și că dimensiunea armatei pe care dictatorul de la Minsk o are la dispoziție este una redusă.
Per total, capacitatea de luptă a armatei bieloruse este estimată în prezent la aproximativ 16 batalioane sau 11.000 de soldați (25 de batalioane sau 17.000 de soldați după o mobilizare parțială). Numărul abia este suficient pentru a apăra teritoriul bielorus, care ar rămâne descoperit în cazul trimiterii unui contingent semnificativ în Ucraina.
În plus, Lukașenko, care s-a plâns în mod faimos la începutul lunii februarie că Vladimir Putin i-a promis că îl va face colonel în armata rusă dar nu s-a ținut „încă” de cuvânt, are mai mult nevoie de armata sa nu pentru a se apăra de amenințări externe precum NATO, cât de cele interne.
De altfel, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat luni după-amiaza pe Twitter că „nu există niciun semn” al unui nou atac dinspre Belarus.
„Lukașenko continuă să își vândă suveranitatea Federației Ruse. Plasarea unui contingent rusesc în Belarus sub pretexte false reprezintă o formalizare a ocupației”, a adăugat acesta.
Lukashenko continues to sell its sovereignty to RF. The application to place ru-contingent in Belarus under false pretenses – formalization of occupation. \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 assesses risks and ready for any threat. Situation is under control, currently no sign of repeated invasion from Belarus.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 10, 2022
Urmărește ultimele evoluții din a 229-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.