Sari direct la conținut

ViDEO Algele, clima și securitatea alimentară

HotNews.ro
Algele, o sursa sustenabila de hrana, Foto: youtube.com
Algele, o sursa sustenabila de hrana, Foto: youtube.com

În partea de nord a Irlandei de Nord, o insulă mică ar putea da o mână de ajutor experților pentru a pregăti mai bine viitorul producției de alimente, spune CNN.

Apele din jurul insulei Rathlin sunt pline de alge. O cultură minunată, algele marine au la fel de multe proteine ​​precum carnea de vită și sunt una dintre puținele surse non-animale care conțin celebra vitamina B12 (care ajută la obținerea ADN-ului și la menținerea sănătății nervului și a celulelor sanguine ale corpului).

Sunt, de asemenea, bune pentru mediu: aproximativ jumătate din fotosinteza de pe planetă are loc în alge marine și algele din oceane, absorbind cantități mari de dioxid de carbon și eliberând oxigen. Valorificarea potențialului neexploatat al algelor ar putea ajuta atât la securitatea alimentară, cât și lupta împotriva crizei climatice, spune Organizația Națiunilor Unite, oferind în același timp un habitat care alimentează biodiversitatea.

Industria globală a algelor marine s-a dublat ca mărime între 2005 și 2015 și a produs 33 de milioane de tone în 2018. Dar este în continuare un aliment de nișă în majoritatea culturilor.

”Islander Rathlin Kelp”

Kate Burns vrea să schimbe asta. Ea este fondatorul ”Islander Rathlin Kelp”, care cultivă alge și le transformă într-o gamă de produse alimentare.

Burns, a cărui familie este din Rathlin, și-a dat seama că apele din jur ale insulei sunt ideale pentru alge. Păstrând o temperatură constantă între 7 și 12 grade Celsius, apele bogate în nutrienți permit algelor să crească pe tot parcursul anului până la 50 de tone anual, spune ea.

Cultivarea algelor – o algă, nu o plantă – implică o muncă ușoară de laborator unde are loc stimularea acestora să elibereze spori, care sunt apoi hrăniți în rezervoare sterile de apă de mare înainte de a fi cultivate pe mare. Islander Kelp are 15 până la 20 de frânghii desfășurate simultan, fiecare purtând în jur de o tonă de varză pe lungimea lor de 330 de picioare.

Dezvoltarea gustului pentru alge

„Algele cultivate nu sunt ieftine … dar merită fiecare bănuț”, susține Burns. Algele sunt bogate în arome, iar compania ei vinde tăiței de alge în Germania, Elveția, Olanda și Anglia – da produce și pesto sau salsa verde de alge.

Industria are mult spațiu pentru creștere: „Este surprinzător cât de mulți bucătari și oameni vorbesc despre alge -noul aliment- dar când îl cauți în meniuri sau … în magazine, tot nu este acolo.”

Impactul asupra mediului

Elisa Capuzzo, om de știință în domeniul ecosistemelor, la Centrul pentru Științe de Pescuit în Mediu și Acvacultură (CEFAS) al guvernului britanic, spune pentru CNN că mulți oameni nu sunt încă familiarizați cu algele ca aliment. „Cred că există o componentă a educării consumatorului, pentru că dezvolți, într-un fel, o piață nouă”, spune ea.

Capuzzo spune că sunt necesare mai multe cercetări asupra efectului industriei asupra naturii. „Există un impact asociat cu acvacultura algelor, atât pozitiv, cât și negativ”, spune ea.

„Unele studii arată că există în mod eficient o creștere a biodiversității în aceste ape. Cu toate acestea, „adăugați o structură suplimentară în mare care ar putea deveni o piatră de temelie pentru răspândirea speciilor non-native sau furnizați o structură în mare care ar putea deveni un obstacol pentru ca fauna mare să se miște”, explică Capuzzo

Planificarea, gestionarea și monitorizarea responsabilă a fermelor vor fi esențiale pe măsură ce industria crește, spune ea.

În plus față de beneficiile sale nutriționale și de mediu, Burns susține că acest tip de cultură oferă o oportunitate economică și pentru comunitățile de pescari.

„Noi, ca o comunitate mică aici, am făcut ceva uimitor și am dovedit că poate funcționa în cele mai dificile circumstanțe, cu resurse foarte puține”, spune Burns.

„Este un produs alimentar atât de important, un produs alimentar atât de durabil și o resursă atât de utilă pentru comunitățile de coastă”, susține Burns.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro