Sari direct la conținut

VIDEO Alina Gorghiu, presedintele PNL: M-as bucura sa aud din partea premierului o declaratie/ Ce vor liberalii in campanie de la Dacian Ciolos

HotNews.ro
Alina Gorghiu in studioul HotNews, Foto: Hotnews
Alina Gorghiu in studioul HotNews, Foto: Hotnews

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca s-ar bucura sa auda din partea premierului o declaratie prin care sa spuna publicului ca a acceptat candidatura sa de premier din partea liberalilor „pentru ca partidul l-a sustinut neconditionat la guvern in timp ce PSD-ul cu domnul Dancu l-au sabotat”. Gorghiu a mai spus ca ar mai dori ca premierul Ciolos sa spuna ca PNL a inceput un proces care il face „sa-l aprecieze si domnia sa”, adaugand ca si partidul mai are multe lucruri de facut. „Deci mai sunt cativa pasi, mai sunt cateva etape pe care va trebui sa le ardem impreuna cu Dacian Ciolos, in procesul asta de schimbare la fata”, a precizat liderul PNL, intrebata cum comenteaza afirmatiile recente prin care prim-ministru parea ca se distanteaza de liberali in plina campanie, calificate drept declaratii „de ajustare, de acomodare”.

  • Alina Gorghiu afirma ca PNL va organiza doua mitinguri electorale, unul la Iasi si altul la Craiova, dar spune ca Dacian Ciolos nu va participa pe motiv ca are proiecte de finalizat la Guvern: „Nu ma simt deloc vexata ca nu particpa”
  • Ce spune liderul PNL despre esecul campaniei pentru achizitia „Cuminteniei Pamantului”

Video realizat cu echipament Nikon

Rep: Discutam cu presedintele PNL, Alina Gorghiu. Incepem abrupt. Presedintele Klaus Iohannis a declarat recent, despre campania electorala, ca nu este foarte dinamica si ca partidele au avut un start mai slab, deci se referea si la PNL. E corect acest diagnostic, doamna Gorghiu?

AG: Campania pare un pic anosta, dar sa stiti ca legislatia este o componenta care da nota asta de plictiseala. Si da, o simt si eu, lipsa de vizual, lipsa de panouri peste tot, de dimineata, la pranz si seara ¬ arata, cumva, ca nu exista batalie politica. Ea exista. Poate insuficienta, poate insuficienta substanta mesajului cu care se iese in aceasta campanie electorala, ca intotdeauna se pune pret, mai degraba, pe campanii de denigrare sau pe subiecte de can-can decat pe teme care sa aduca plus-valoare societatii sau electoratului, insa, tragand linie, cred ca important va fi daca reusim sa mobilizam, prin mesajul nostru, lumea la vot, daca reusim, prin numarul de votanti, sa legitimam un parlament care are o cota de incredere de 14%, adica sub nivelul marii, si daca vom reusi sa generam o majoritate stabila care sa dea un guvern asa cum si-l doreste romanul.

Rep: Partidului pe care-l conduceti nu-i reprosati nimic?

AG: Am foarte multe de reprosat, in principal mie, sa stiti. Partidului, mai putin.

Rep: Ce anume aveti sa va reprosati?

AG: Sunt lucruri pe care le-as fi putut face mai bine, sunt lucruri pe care, probabil, le-as fi putut impulsiona mai mult.

Rep: De exemplu.

AG: Poate ca ar fi trebuit, de la locale pana astazi, sa accelerez mai tare nevoia asta de schimbare in Partidul National Liberal. Am facut pasi importanti in schimbare si am reusit sa aducem, cel putin la locale, un suflu proaspat, foarte multi candidati noi, care au performat in alegerile locale si aici trebuie sa-i felicit pe cei care au candidat, pentru ca am reusit sa avem 1.100 de primari, care-n Romania inseamna un numar foarte mare, care domina o parte din administratia locala. Insa cred ca greseala mea, sau lipsa mea de comunicare publica suficienta a acestei schimbari se simte. Mi-as fi dorit sa afle fiecare dintre cei care urmaresc activ politica romaneasca, dar mai ales cei care nu urmaresc activ politica romaneasca, ca Partidul National Liberal si-a asumat anumite roluri in trecut si ca acum este pe un drum care inseamna schimbare, care inseamna o noua paradigma in politica. E greu de transmis acest mesaj si greu de transmis credibil acest mesaj de un partid care nu prea s-a schimbat, in ultimii 26 de ani.

Rep: Simtiti lipsa implicarii presedintelui Klaus Iohannis in campanie?

AG: A fost cel mai mare sustinator al ideii de schimbare in partidele politice si cred ca e unul din subiectele pentru care chiar trebuie sa-i multumesc, ca lider de partid politic, ca lider de partid politic liberal, ca la PSD sigur nu-i multumeste nimeni, ba dimpotriva. In campania electorala nu simt nevoia sa se implice, pentru ca exista niste rigori constitutionale pe care le va respecta in spiritul si in litera Constitutiei, indiferent ce i-ar spune oricine de pe margine. Ma bucur, insa, ca vad ca reuseste, prin mesajele de schimbare, de reforma a clasei politice, sa starneasca atentia, intr-o patura a electoratului pe care eu, sau PSD-ul, sau PMP-ul , UDMR-ul sau alte partide politice din Romania nu reusesc sa mai capteze atentia acestora. Daca, din partea presedintelui si din partea primului ministru in functie si din partea societatii civile ar veni, in mod constant, un mesaj de mobilizare la vot fata de electoratul din Romania, pentru mine, ca om politic, ar insemna un plus-valoare aceasta campanie electorala. Si mi-as dori sa vad factori de decizie din statul roman ca fac apel la populatia din Romania sa-si legitimeze alesii din parlament.

  • Despre distantarea lui Ciolos de PNL: A fost o declaratie de ajustare, de acomodare

Rep: Ati discutat cu premierul Dacian Ciolos, dupa interviul in care a luat distanta de PNL?

AG: Discut constant cu primul ministru, pe subiecte care tin de guvernare, pe subiecte care tin de bunul-mers al Guvernului si al societatii, in general. Sunt proiecte cum este Legea Salarizarii Unice, care ne preocupa. Vorbesc si cu ministrul Muncii, vorbesc si cu alti ministri, insa eu n-am perceput-o, deloc, declaratia domniei sale, ca pe o distantare de Partidul National Liberal.

Rep: Dar cum ati perceput-o?

AG: Probabil a fost o declaratie de ajustare, de acomodare. A transmis acomodarea la o parte din politica romaneasca care chiar intelege ca trebuie sa te uiti inainte, nu inapoi. Eu, nici macar o secunda nu i-am cerut sa renunte la angajamentul pe care l-a avut, si-anume acela de a-si duce mandatul pana la capat, de a nu se implica politic. Asta nu inseamna.

Rep: Dar credeti ca era mai bine, sa fi demisionat si sa se implice, direct, in campania PNL?

AG: Ma intrebati ce-mi doresc eu? Este, da¬ nu vreau sa va mint. Mi-as fi dorit sa vad un prim-ministru angajat politic. Un prim-ministru care sa fie stindardul¬

Rep: Nu, intrebarea era daca considerati ca era mai bine ca premierul Ciolos, ca despre el vorbim, sa fi demisionat ca sa fie eliberat de promisiunea ca atata vreme cat e premier nu se implica si sa se implice in campania PNL.

AG: E mai putin important ce era mai bine pentru PNL. Da, pentru Partidul National Liberal, cu siguranta ca ar fi fost mai bine daca Dacian Ciolos s-ar fi pus in fruntea trupelor de partid, in fruntea activului de partid si ar fi defilat asumat ca prim-ministru liberal. Insa, din punctul meu de vedere, incercand sa fac abstractie de calitatea de lider al Partidului National Liberal si incercand sa ma pun si in pielea domniei sale, un angajament facut cu Romania e un angajament peste dorinta unui lider liberal. Faptul ca a inteles sa-si duca mandatul pana la capat, pentru mine este o garantie ca omul asta stie sa-si tina cuvantul, stie sa joace onest cu cetateanul roman si cu un executiv pe care il conduce.

Rep: Pe de alta parte, asa cum remarca o colega si a si spus, in timpul interviului, Ciolos pare nici calare, nici pe jos. Adica trebuie sa-si tina angajamentul si asta il impiedica sa se implice mai puternic in campania liberalilor.

AG: N-a spus ca se va implica in campania liberalilor, mai mult decat faptul ca a acceptat sa fie propunerea noastra de prim-ministru. De altfel, a fost o oferta din partea Partidului National Liberal, o acceptare din partea primului ministru si, mai departe, cred ca nu are sens sa mai facem¬ eu, una n-am mai facut niciun fel de presiune si niciun fel de pas si niciun fel de scenariu n-ar trebui sa fie facut mai departe, pentru ca momentul in care Dacian Ciolos va face o optiune politica sau ne-politica va fi post-11 decembrie. Pana atunci, cred ca este cel mai important lucru, sa-si duca mandatul la bun-sfarsit.

Rep: Sigur, dar, pentru liberali, pentru membrii dumneavoastra de partid, cand citesc sau aud un premier spunand ¬ premierul pe care il sustin ¬ spunand ca a discutat inclusiv despre retragerea pozelor de pe afisele PNL-ului, pozele cu el, ca nu se implica in campanie ¬ ce motiv ar mai avea sa traga pentru el? Nu e cam demobilizator, asta?

AG: Am putea sa discutam foarte mult pe subiectul asta. Insa, cred ca, daca vom da la o parte o declaratie sau alta, a primului ministru, a mea, a unor membri, raman cateva lucruri la care trebuie sa ne raportam. Unu: avem un prim ministru care nu e membru de partid politic. Doi: avem un candidat de prim ministru, noi, din Partidul National Liberal, pe care il respectam pentru ceea ce face si pentru politica pe care incearca sa o impuna in Romania. Trei: cred ca e prima data in istoria post-decembrista cand un partid politic de talia Partidului National Liberal se deschide si accepta, ba chiar propune un prim ministru care, in acest moment, nu este membru de partid.

Rep: Si considerati ca a fost cea mai buna optiune a PNL sa propuna pe cineva din afara partidului, in loc sa vina cu un om din partid?

AG: Categoric. Categoric. Schimbarea Partidului National Liberal, incercarea de a avea o conexiune directa cu electoratul din Romania, incercarea de suprapunere a agendei politice peste agenda societatii nu se poate face, daca ramai in spatele unor usi inchise. Deschiderea usilor Partidului National Liberal catre primul ministru Ciolos, pentru mine a fost semnalul ca partidul asta chiar se poate schimba. Si intamplarea face, norocul face sa fiu liderul partidului in aceasta etapa, care nu-i usoara.

Rep: Usile s-au deschis, dar pare ca domnul Ciolos nu prea vrea sa intre pe usa asta deschisa. Asa da senzatia, cel putin prin declaratiile facute numai demult de vineri, joi.

AG: Sigur, primul ministru va explica si-si va sustine pozitiile pe absolut orice subiect. Eu va spun ca nu exista niciun fel de fractura intre Partidul National Liberal si Dacian Ciolos, ba dimpotriva: exista un parteneriat pe care il sustinem, il aratam publicului, in mod transparent si il vom duce pana la capat. Si veti vedea ca acest parteneriat va reusi sa duca Romania inainte nu patru ani de zile, ci opt ani de zile.

Rep: Cum se va manifesta acest parteneriat pana la alegeri, pentru ca in afara mitingului la care a participat domnul Ciolos, unde a fost lansata platforma Romania 100, n-am vazut alte actiuni comune.

AG: Nici nu o sa vedeti alte actiuni comune. M-as bucura, insa, sa vad din partea primului ministru, la un moment dat, o declaratie, in care sa spuna publicului din Romania faptul ca a acceptat candidatura sa de premier din partea Partidului National Liberal pentru ca acest partid a fost cel care l-a sustinut un an de zile neconditionat in exercitiul guvernamental – de altfel, singurul partid care l-a sustinut, ca PSD-ul cu domnul Dancu l-au sabotat. Unii din interior, altii din Parlament. Si as mai vrea sa mai spuna ca acest partid, mi-as dori sa aud ca spune raspicat ca acest partid a inceput un proces care il face un partid – haideti sa nu spun dur – frecventabil , dar un partid pe care sa-l aprecieze si domnia sa. Daca n-ar fi existat aceasta apreciere a lui Dacian Ciolos fata de Partidul National Liberal, n-ar fi acceptat candidatura de prim-ministru, banuiesc ca sunteti convinsi si dumneavoastra, stim si noi acest lucru. Insa sunt multe lucruri pe care noi le mai avem de facut. A guverna onest si a avea o majoritate parlamentara care nu va incerca sa-si promoveze iarasi in functie tot felul de oameni care sunt obisnuiti cu promovatul in functii doar pentru ca sunt membri din conducerea unui partid – cred ca sunt conditii pe care le va cere primul ministru si pe care, desigur, le vom impune si noi la nivelul conducerii. Deci mai sunt cativa pasi, mai sunt cateva etape pe care va trebui sa le ardem impreuna cu Dacian Ciolos, in procesul asta de schimbare la fata.

Rep: Apropos de lucrurile care ar mai fi de facut, poate ca domnului Ciolos ii e destul de greu sa se apropie si mai mult de un partid care, mai departe, pare sa aiba ca lideri informali pe domnul Atanasiu, pe domnul Petrache.

AG: Sunt foarte multi oameni cu experienta, care au ramas in Partidul National Liberal. Si imi doresc sa ramana in continuare.

Rep: Ei, ei sunt mai mult decat atat.

AG: Sunt multi lideri informali.

Rep: Nu, zic: ei sunt mai mult decat atat. Cei doi, domnul Petrache, domnul Atanasiu, nu sunt asa, niste oameni care au ramas.

AG: N-a spus nimeni ca sunt oameni care raman si… Oamenii care raman, in general, in partid sunt oameni pe care eu ii apreciez. Sunt foarte multi oameni care au plecat in alte partide. Oameni care au avut probleme si si-au gasit, cum a fost domnul Tariceanu, cate o functie de presedinte al Senatului si acum pupa condurul PSD-ului, insa eu apreciez fiecare om care stie sa capaciteze electoratul. Iar la noi sunt si oameni cu experienta, sunt si oameni tineri, sunt si oameni noi, oameni care au un cv profesional si oameni care vor demonstra ca sunt proiecte pe care stiu sa le duca la bun-sfarsit. Evident ca miza mea este ca partidul asta sa mearga intr-o directie de innoire, inclusiv la nivelul conducerii. Va fi un congres dupa alegeri, ca asa cere legea partidelor politice, undeva in primavara anului 2017 in care vad¬

Rep: Va mai doriti un mandat de presedinte?

AG: N-as vrea sa ma pripesc cu raspunsul deloc, insa va spun ca as vedea o conducere care sa insemne altfel de PNL. Mi-as dori o conducere care sa fie din oameni care confirma acum, post-alegeri locale, din lideri care intra in Parlamentul Romaniei si o conducere, in general, mai noua. Care se desprinde de imaginea care ne-a costat. Stiti, sunt oameni care n-au nicio vina in PNL, dar oameni care, de-a lungul vremii au fost intr-un executiv care a luat anumite masuri neprietenoase pentru salariatii din Romania. Mai sunt lideri care au participat activ la crearea USL-ului, care pana la urma a dezamagit romanii, ca in esenta n-a fost decat un vehicul care sa favorizeze umflarea PSD-ului in toate structurile statului roman si a caracatitei PSD care a capusat si capuseaza, in continuare, administratia, iar acei oameni cred ca ar trebui sa ramana in sustinerea Partidului National Liberal, dar cu un nou leadership. Eu cred, insa, ca dupa alegeri trebuie sa invatam o lectie care n-a prea fost invatata, in partidul pe care il conduc acum: castigi, vei beneficia de lauri. Ai pierdut, trebuie sa te dai la o parte. Si cred ca asta nu e valabil doar pentru lideri ci pentru toate conducerile judetene. Pentru ca de multe ori sunt colegi care cred ca trebuie sacrificat un singur om sau doar cei din conducerea nationala. Nu. Alegerile din 11 decembrie au o miza mult prea mare ca sa nu fie simtita responsabilitatea asta de la primul pana la ultimul membru al partidului.

Rep: Ati spus ca veti mai avea doua mitinguri mari in tara, unul la…

AG: Craiova si unul la Iasi.

Rep: Va fi prezent, domnul Ciolos la ele?

AG: Nu. La niciunul.

Rep: De ce?

AG: Pentru ca primul ministru are inca doua saptamani in care trebuie sa-si finalizeze proiectele pe care le are de finalizat. Nu vreau sa amestec deloc lucrurile. De altfel, in ciuda asteptarii publice, si noi si primul ministru am stabilit foarte clar care sunt parametrii acestui parteneriat. De aceea eu nu sunt deloc vexata ca domnia sa nu participa la mitinguri. Domnia sa nu va fi deloc lezat de insistentele mele publice, pentru ca ele nu vor exista, fiecare isi face treaba cum trebuie. Daca exercitiul guvernamental va fi apreciat asa cum trebuie de electoratul din Romania, cred ca Partidul National Liberal are de castigat.

Rep: Dumneavoastra poate ca nu sunteti vexata, dar publicul, doamna Gorghiu? Publicul ce sa inteleaga?

AG: Publicul trebuie sa inteleaga, in opinia mea, sau mi-as dori sa inteleaga ca un prim ministru care performeaza la Palatul Victoria este cea mai buna optiune de continuat, dupa 11 decembrie.

  • Ce crede presedinta PNL despre esecul campaniei „Cumintenia Pamantului”. Va cere returnarea banilor?

Rep: Si tot despre guvern, inca doua intrebari, importante zic. De ce credeti ca Guvernul a renuntat, a esuat in a achizitiona opera lui Brancusi, Cumintenia Pamantului?

AG: E un raspuns pe care nu pot sa vi-l dau. A fost o campanie buna, cauzele pentru care nu s-a produs efectul dorit de noi toti, n-as putea sa vi le indic.

Rep: Nu l-ati intrebat pe domnul Ciolos: „De ce nu mai cumparati Cumintenia Pamantului?”

AG: Va marturisesc ca n-am apucat sa discut despre acest lucru, mi-as dori sa gasim o modalitate sa nu repetam genul asta de campanie care sa nu aiba efectul dorit.

Rep: Ati spus ca veti fi printre primii care veti contribui la achizitia Cuminteniei Pamantului, asta spuneati undeva prin martie. Acum, intrebarea e, daca ati participat, cu cat ati participat si daca va veti cere banii inapoi.

AG: Nu, n-am sa… S-a contribuit, de la partid, n-am sa cer niciun leu inapoi. Din pacate, stiti, efectul acestei campanii este unul care va demobiliza pe oricine sau va demotiva un executiv viitor sa genereze o campanie similara. Si cred ca ar trebui sa gasim partea buna a acestei campanii, sa gasim jumatatea plina a paharului si sa nu aratam cu degetul catre jumatatea goala, chiar daca domnul Dragnea, acum, face din aceasta campanie o sperietoare pentru societatea romaneasca.

Rep: Tot n-am inteles, doamna Gorghiu. Pana la urma, va recuperati banii pe Cumintenia Pamantului sau nu?

AG: Nu-nu-nu. Si incurajez pe toata lumea sa incerce sa foloseasca un gest bun, facut pentru o campanie buna, fara sa se gandeasca ca e un moment in care ar trebui sa schimbe imaginea acestei campanii. Chiar fac apel la toata lumea de buna-credinta sa inteleaga ca o campanie, chiar daca nu s-a finalizat asa cum ne dorim, poate fi un start bun pentru alte momente. Poate n-a fost bine comunicata. Poate n-a fost suficient comunicata. Poate n-am fost noi suficient de bine pregatiti, nu stiu. Cert este ca n-as fi descurajata si, cu cat exista oameni ca Dragnea care sa injure un proces transparent, care sa critice un demers pe care eu il gasesc legitim, cu atat mai sanatos¬

Rep: Bun, dar, pe de alta parte, doamna Gorghiu, domnul Dragnea este si el in campanie. Un astfel de esec cum sa nu fie exploatat de PSD.

AG: E mai prin tara, mai pe afara dl Dragnea in campanie. Acum pozeaza in frecventabil viitor prim ministru, dar mi-e teama ca o sa aflam peste cativa ani despre cum a fost ajutat de consultanti ca in povestea cu Tony Blair.

Rep: La ce va referiti ca nu inteleg.

AG: Sunt rautacioasa acuma. La vizitele domniei sale pline de substanta in afara tarii.

Rep: La vizita din Suedia?

AG: La vizita din Suedia si nu numai. Da.

Rep: Si de ce credeti ca s-a intalnit cu premierul Suediei, sa arate ca este frecventabil?

AG: Evident ca da. Evident. Dl Dragnea este intr-o campanie asidua, de la flipchart pana la vizite organizate de consulanti ai domniei sale, probabil pe sume interesante, pentru ca exista aceasta disperare la Liviu Dragnea de a ajunge prim-ministru.

Rep: Credeti ca vrea sa fie prim ministru Liviu Dragnea.

AG: Da. Ridicolul nu are limite cand vine vorba de domnul Dragnea. Si n-o sa priceapa niciodata ca nu poti sa ajungi prim-ministru…Sau eu imi doresc sa cred ca societatea romaneasca are antidotul necesar pentru a nu avea un premier condamnat.

  • Cine raspunde pentru „Caruta cu paiate” din afisele electorale, „Guvernul Zero” si „Eliminam PNL”

Rep: Treceam acum la campania PNL pentru ca aici sunt multe de discutat. Si as vrea sa stiu in primul rand cine este responsabilul de campanie. Cine raspunde pentru modul in care arata campania electorala a PNL.

AG: E o echipa de campanie condusa de primarul Aradului, de domnul Falca si sunt cred ca vreo 20 de lideri in acea echipa de campanie, lideri judeteni, lideri regionali, nationali, care isi fac treaba mai cu sincope, mai cu greseli, mai cu lucruri bune, dar sa stiti ca-s interente campaniei.

Rep: Dvs cum ati defini campania PNL de pana acum?

AG: Facuta cu buna credinta. Cred ca e cel mai imporant lucru pe care pot sa-l spun despre aceasta campanie. Cu resurse putine. Chiar foarte putine resurse financiare, din nefericire. Cu o medie in mare parte ostila.

Rep: Dar credeti ca asa gratuit ostila?

AG: N-as vrea sa generalizez. Dar as vrea sa spun ca avem insa o capacitate foarte mare de a ne mobiliza resursele interne si activul de partid. De altfel greul pica nu pe conducerea centrala in acest moment, greul pica pe toti alesii locali, pe primarii PNL, pe consilierii judeteni, locali, care lucreaza la firul ierbii sa transmita mesajele din programul de guvernare al PNL si cred ca este mai putin important daca am mai facut greseli sau nu. Ele se vor deconta sau vom trage linie si le vom analiza dupa aceste alegeri. Si vom vedea. Castigam alegerile, se uita si greselile. Nu le castigam, le decontam.

Rep: Acum intrebarea e asa. Mergeti mai departe cu echipa care a facut afisele, filmuletele criticate, ridiculizate, au facut deliciul presei de umor si satira. Cine a facut afisele cu Guvernul zero sau eliminam PNL. Erau multe, caruta cu paiate in fundal. Cine a executat aceste afise?

AG: Intre un afis din care nu se vede bine textul sau o campanie de vizual nu foarte inspirata a PNL si o campanie asidua pentru a-l face pe Dragnea prim ministru si frecventabil pentru mediul de afaceri din Romania pentru ca scrie la u flipchart niste date as alege intotdeauna o campanie stangace.

Rep: Pragmatic vorbind, mergeti mai departe cu echipa asta de campanie sau o schimbati?

AG: Echipa nu se schimba in timpul jocului, insa au existat discutii dupa fiecare material mai mult sau mai putin inspirat. Dar, repet: decontarile se fac dupa campanie.

Rep: Inainte de alegeri o sa va rog sa mai explicati ceva, care pe noi ne-a mirat. De ce ati semnat parteneriatul cu Coalitia pentru Familie. Doar pentru ca petitia este semnata de 3 milioane de oameni si vi s-a parut interesant sa faceti un parteneriat cu ei?

AG: Probabil ca stiti ca discutia in interiorul PNL a presupus opinii si opinii. N-a fost unanimitate de opinii, ceea ce se intampla constant in PNL. Ideea majoritatii s-a decantat si a sunat in felul urmator: suntem de acord ca un proiect care respecta toate rigorile pe care le cere Constitutia ca sa fie initiativa cetateneasca este in curs de derulare. Este in Senatul Romaniei, va intra in Camera Deputatilor sesiunea urmatoare. Suntem de acord ca o initiativa cetateneasca trebuie dezbatuta si supusa unui referendum. Aceasta tema in PNL, tema familiei traditionale, are suport, dar intotdeauna s-a spus foarte clar ca familia traditionala are suport in PNL cu respectarea drepturilor minoritatilor. Asta spune si Constitutia, asta vom spune si noi de fiecare data.

Rep: Puteti sa explicati publicului dvs de ce sustineti ideea asta si mai ales, fondul problemei asta e, cine ameninta azi in Romania familia traditionala incat simtiti nevoia sa modificati Constitutia pentru a o apara?

AG: Nu exista in opinia mea in momentul acesta o problema de acoperire legislativa. De altfel o tot spun, de sase luni de zile o tot spun. Aceasta prevedere se afla in Codul Civil. Casatoria intre un barbat si o femeie este reglementata de un articol in Codul Civil. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa recunosti un demers, legitimitatea unui demers facut de 3 milioane de romani care vin si-ti spun vreau sa depun aceasta initiativa cetateneasca in Parlament. N-ai cum sa te faci ca nu exista. Esti obligati sa dezbati, esti obligat sa o iei in seama, sa-ti spui punctul de vedere pe acea initiativa. Va amintesc ca acum doi ani de zile, comisia de revizuire a Constitutiei, a fost acest subiect pus pe tapet. Intiativa i-a apartinut lui Crin Antonescu, a fost semnata de parlamentari liberali. Tocmai acel amendament a existat, casatoria trebuie reglementata ca fiind institutia intre un barbat si o femeie. La momentul acela Victor Ponta s-a opus si PSD a respins amendarea Constitutiei. Finalul il cunoastem cu totii, nu s-a mai ajuns la finalizarea proiectului de revizuire din pricina ruperii USL. Astazi suntem in situatia in care cel putin cei din PNL au spus asa: nu vrem sa transformam aceasta tema in tema de campanie electorala. Nu-i normal sa o faci cum nu-i normal sa ai pozitii in extrema nici de o parte nici de alta. Si cu asta subiectul cred ca e limpede.

  • Cele mai importante trei masuri din oferta electorala a PNL

Rep: Trecem mai departe la oferta electorala. Care sunt primele trei masuri, nu mergem pe cele zece pe care inteleg ca le veti anunta la mitingurile electorale din tara, deci trei masuri pe care le considerati extrem de importante si vor fi adoptate imediat dupa 1 ianuarie daca liberalii formeaza guvernul.

AG: Evident ca sunt masuri care tin de fiscalitate in primul rand. Primul si primul lucru va fi reducerea taxelor: 16% angajat, 16% angajator, TVA16% . O sa ma intrebati de unde reusim sa scadem povara fiscala. Exista acea lege in Parlament pe care o vom adopta de urgenta, care priveste stoparea evaziunii fiscale facuta, cea care diminueaza baza de impozitare pentru anumite companii straine. Egalizam tratamentul, competitie egala, antraprenor roman, antreprenor strain. Impozitarea profitului in Romania, sumele colectate vor fi de patro ori mai mari la bugetul statului si vei acoperi scaderea de taxe.

Rep: Masura doi?

AG: Masura a doua este in opinia mea cea care tine de debirocratizare. E o masura care prevede ceva simplu. Stiti ca acum contribuabilul sau firma completeaza vreo 55 de declaratii la Fisc. Le reducem la 5. Mai exista de asemenea masura inclusa in acest proiect ca cu un singur click iti platesti toate darile la stat. Credeti-ma ca acesta este un proiect definitoriu pentru liberali. Daca reusim sa-l implementam urgent in primul trimestru al lui 2017 deja vorbim de un mediu de afaceri care va invata sa zambeasca.

Rep: Si a treia masura?

AG: Trei. Fondul de dezvoltare urban-rural si banca de investitii, fond care va genera si va multiplica locurile de munca. Simularea economistilor din PNL atunci cand au generat ideea acestui fond de dezvoltare a fost de 300 de mii de locuri de munca cu un salariu minim de 1000 de euro. Ceea ce inseamna ca ne-am schimbat putin paradigma. Ne gandim la salariul mediu pe economie pe care si cu legea salarizarii unice il vom duce undeva la 4238 de lei si nu disctam de salariu minim, ne concetram pe salariu mediu. Iar la nivel parlamentar, singurul lucru pe care vreu sa-l fac dintr-o incapatanare care mi-a fost alimentata de pozitionarea PSD-ului de-a lungul vremii, este aceasta procedura de simplificare a ridicarii imunitatii. Este atroce ca intr-un Parlament nu reusesti sa gasesti intelegere pentru un proiect simplu: imunitatea se ridica in 48 de ore cu vot la vedere.

Rep: Ce va diferentiaza in mod clar? Pentru ca ascultandu-va, publicul ar putea sa spuna, ce auzim de PNL auzim si de la PSD. Si ei spun taxe mai mici, si ei spun salarii mai mari si debirocratizare, reducerea a o suta de taxe vine domnul Dragnea si spune, pluseaza. Care-i diferenta esentiala intre PNL si PSD?

AG: Sa presupunem prin absurd ca programele chiar ar fi identice, diferenta o fac oamenii. Insa credibilitatea programului de guvenare ti-o da echipa care va face parte dintr-un executiv si persoana primului minstru. Si daca impart ecranul in doua si-l pun pe Dacian Ciolos intr-o parte si pe Liviu Dragnea in cealalta, si iau istoricul unuia care a reusit o crestere economica de 5% anul acesta si personajul Dragnea care a promis un milion de locuri de munca si a reusit 50 de mii. Care la Teleorman are dublul mediei nationale pe somaj, care are dublul mediei nationale pe ajutoare sociale, care a facut din Teleorman un pol al saraciei desi oamenii aia au potential extraordinar, atunci evident ca nici nu ramane sa fac comparatie. Pe de alta parte, si aici vreau sa atrag atentia pe un singur aspect legat de fiscalitate la PSD. In vreme ce noi propunem cota unica generalizata de 16%, uitati-va la PSD care propune cota progresiva. A ajunge din nou la o taxare de 35% pe veniturile romanilor inseamna salarii mult mai mici si la privat si la stat. Eu ma intreb cum poti sa accepti sa sustii un partid care nu vrea sa creeze nici locuri de munca, care vrea sa-ti ia banii din buzunar prin aceasta taxare progresiva.

  • Rolul lui Lucian Isar in luarea decizilor in partid. A avut atacul la BNR girul liberalilor?

Rep: Trecem la alt subiect care va priveste. L-am vazut pe sotul dvs, pe domnul Isar, inainte de campanie in special atacand foarte dur Banca Nationala si pe dl Isarescu. Acuma intrebarea e daca a avut girul PNL sa faca asta?

AG: Lucian Isar este un finantist extraordinar, facand abstractie de faptul ca e sotul meu. Si are pozitii publice legate de BNR si de seful BNR mai bine de opt ani de zile. Inainte sa-l cunosc, inainte sa fie sot, inaite sa aiba orice calitate. Evident ca nu se pune problema sa-si ia… nu e membru de partid, nu-si ia acceptul de la PNL, cum dealtfel nu fac strategia partidului cu el. PNL e unul consolidat, cu ierarhie foarte clara si toate strategiile se discuta in interiorul partidului si nu exista nici altfel de structura paralela de influenta asa cum ar spune unii sau altii.

Rep: Joaca vreun rol dl Isar in luarea deciziilor in PNL?

AG: Tocmai va spun, nu exista nici un fel de participare a sotului meu in deciziile PNL.

Rep: La promovarea legii darii in plata de pilda a vut un cuvant de spus?

AG: Nu, absolut. Va rog sa nu…Eu sunt foarte de acord sa discut transparent deschis despre familia mea, despre sotul meu. Dar a-l amesteca in politica doar pentru ca eu sunt liderul PNL cred ca nu este…

Rep: Nu-l amestecam, incercam sa ne lamurim si cred ca prin pozitiile adoptate de domnul Isar, domnia sa a introdus aceasta confuzie, nu noi.

AG: Initiativa darii in plata apartine, dupa cum stiti foarte bine, unui parlamentar liberal, Daniel Zamfir, care si-a sustinut-o pana in panzele albe, o initiativa care a fost agreata de grupul parlamentar in unanimitate, care a avut suport in majoritatea parlamentara, inclusiv in celelalte partide, care a fost sprijinita de Guvernul Romaniei, fara discutii foarte multe si¬

Rep: Domnul Isar n-a avut niciun cuvant de spus.

AG: Domnul Isar nu are un cuvant de spus. Nu este membru al partidului, nu este membru in grupul parlamentar, nu este membru in Parlamentul Romaniei. Dar, ca finantist, evident, nu-l impiedica nimeni sa isi spuna opinia pe un proiect legislativ sau altul.

Rep: Dar acum am vazut ca a oprit aceste atacuri si critici la BNR. I-ati cerut dumneavoastra sa o faca, sau s-a oprit singur?

AG: Nu i-am cerut, nu o sa-i cer nimic care tine de activitatea lui profesionala.

  • Cu cine se va alia PNL, ce rol mai joaca Petrache si Atanasiu in partid

Rep: Bun. Mergem mai departe, vorbim despre soarta PNL dupa alegeri, incercam sa ne lamurim cu cine va face aliante. Doamna Saftoiu a scris recent pe Facebook ¬decat o alianta cu PSD, doar ca sa fim la putere, mai bine opozitie onesta si puternica, iar acei dintre noi care au chef sa fie oricum la guvernare, ar fi bine sa se decida repede¬. Sunt oameni in PNL care vor alianta cu PSD de a simtit doamna Saftoiu sa spuna asta?

AG: Doamna Saftoiu spune, de fapt, un lucru pe care cam toti l-am spus, mai public, mai putin public, de multa vreme. Suntem trecuti printr-o experienta cu PSD-ul, prin care n-as mai trece pentru nimic in lume. Realmente n-as mai trece, pentru nimic in lume.

Rep: Ce v-a traumatizat asa tare?

AG: Daca ati intra in contact cu PSD-ul sa vedeti cam ce structura imbatranita si viciata este, ati intelege sentimentul pe care il traiesc eu astazi. E un partid care nu intelege ca intr-un stat de drept trebuie sa functioneze Justitia. E un partid care nu intelege ca nu trebuie sa-ti pui toti prietenii si toti membri de partid in pozitii-cheie din statul roman. E un partid care nu vrea sa inteleaga ca TVR-ul trebuie sa functioneze independent si fara politica de cenzura de la varful institutiei. E un partid care nu va intelege ca tot ce inseamna BNR, ASF, luati toate institutiile din Romania, nu trebuie sa functioneze decat cu specialisti si nu cu sinecuri politice. E un partid care, si cu asta termin, ii cere domnului Bejinariu sa-si dea demisia, ba chiar sa-si dea demisia dintr-un viitor Parlament al Romaniei, dansul fiind nici macar urmarit penal acum, dar il accepta pe Liviu Dragnea, condamnat definitiv, nu doar in Parlamentul Romaniei, ci ca propunere de premier. E un partid care nu-si respecta membrii, nu stie sa respecte un eventual partener, nu stie sa respecte statul roman, nu stie sa respecte nimic. Un partid care nu face decat sa acapareze si sa distruga fibra asta de democratie din Romania.

Rep: Cu cine va vedeti in alianta, dupa alegeri, daca sunteti in pozitia de a forma Guvernul? Cu USR, doar, e greu de crezut, in acest moment, ca va fi suficient.

AG: Stiti ce se intampla? Dupa 11 decembrie, fiecare lider de partid cere in forul de conducere, un mandat de negociere pentru majoritatea parlamentara. Va spun ca exclud PSD-ul. Categoric. Oricat de mult si-ar dori PSD-ul sa vehiculeze acest scenariu, ca le este favorabil, se spala, prin asocierea cu PNL-ul se spala. Prin asocierea cu PNL-ul dau senzatia membrilor care nu cred ca vor ajunge la guvernare, ca exista o portita. Eu le spun de-acum¬

Rep: Deci mai bine in opozitie, decat cu PSD la guvernare.

AG: Absolut! Eu spuneam la Lugoj, zilele trecute…

Rep: Dar toti gandesc asa in PNL?

AG: …ca mai bine imi tai o mana decat sa ajung cu PSD la guvernare.

Rep: Dar nu toti si-ar taia o mana.

AG: In partidul nostru a fost un vot, daca nu ma insel, acum vreo trei luni de zile. Unanimitate. Toata lumea este fripta cu PSD-ul. Toti stim care este dimensiunea de partid acaparator si nereformat a PSD-ului. PSD-ul, exclus. USR-ul este o varianta, nu de alianta.

Rep: Si domnii Atanasiu si Petrache gandesc la fel?

AG: Au fost in sedinta si au votat acelasi lucru ca si noi.

Rep: Si nu credeti ca negociaza acum pe sub masa o eventuala alianta?

AG: Absolut deloc. N-am niciun fel de suspiciune.

Rep: N-aveti.

AG: Dar niciuna. Niciun fel de suspiciune fata de colegii mei. USR-ul este o varianta, o structura de partid pe care eu mi-o doresc in Parlamentul Romaniei.

Rep: Cum vedeti relatia cu USR, dupa alegeri?

AG: O relatie care poate fi imbunatatita de un exercitiu guvernamental cu Dacian Ciolos prim ministru.

Rep: Stiti de ce va intreb? Ca Nicusor Dan, de pilda, tot spune ca nu vrea la putere in caz ca ajungeti sa-l impuneti pe domnul Ciolos in pozitia de premier. De ce nu vrea asocierea cu PNL, ati discutat cu dansul asta?

AG: Faptul ca nu vrea la putere nu inseamna ca nu vrea sa se asocieze cu PNL.

Rep: Pai de ce sa nu vrea, altfel?

AG: Eu zic ca e un raspuns pe care trebuie sa si-l cristalizeze domnul Nicusor Dan. In momentul asta, mi-e limpede ca mai trebuie sa-si cristalizeze cateva raspunsuri.

Rep: Si, in fine, pe cine aveti pregatit, si publicul cred ca ar trebui sa stie, cu doua saptamani inainte de alegeri, daca PNL va ajunge sa formeze guvern, cine vor fi cei pe care ii veti sustine pentru ministere-cheie, precum Justitie, Finante, Interne, Sanatate? Justitie?

AG: N-am sa va dau niciun fel de nume, am sa va spun, insa, ca un cuvant foarte…

Rep: Dar nu mie, publicului trebuie sa-i dati.

AG: N-am cum sa va dau aceste nume pentru ca ar fi neserios sa-mi anunt partidul intr-un interviu la Hotnews ce ministri vom pune. Doi, este logic ca primul ministru, cel care-si va forma cabinetul, va avea un cuvant important de spus in formarea cabinetului. Noi putem sa punem expertiza noastra si oamenii de profil, din comisiile de specialitate, la dispozitia primului ministru si selectia o vom face impreuna. Evident ca va fi o analiza riguroasa si o analiza sanatoasa. Ce cred ca merita sa fie spus este faptul ca o parte din ministere pot fi, in opinia mea, ramane sa-I consult si pe colegii mei, poate fi, in continuare, condusa de experti. Ministerul Justitiei, am spus-o nu o data. Cred ca merita sa fie condus de un ministru care nu e membru de partid politic. Ar fi lipsit de suspiciunile pe care le arunca in spatiul public si de acuzele pe care le arunca in spatiul public opozitia, in general, cu privire la acel ministru. Poate n-ar fi rau sa prelungim mandatul unuia din ministrii acestui cabinet, de exemplu.

Rep: De exemplu, cine?

AG: Vom vedea.

Rep: Si, intrebarea care-l paste pe orice lider de partid, inainte de alegeri, e urmatoarea. Daca nu veti castiga, veti demisiona, a doua zi?

AG: Nu mi-e teama de demisie, cum nu mi-e teama sa-mi asum o victorie, daca, pe 11 decembrie va fi acea victorie. Am cele doua variante, de niciuna nu ma tem. Una mi-o doresc, insa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro