VIDEO AmCham, 30 de ani în România/ Cristian Sporiș, Președinte AmCham România: Stabilitatea, predictibilitatea la fel de importante și astăzi pentru mediul investițional
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) aniversează anul acesta 30 de ani de activitate în România. În cei 30 de ani, AmCham a fost martorul multor momente cruciale pentru România, și pentru că suntem într-un astfel de moment, în care mediul de afaceri se confruntă cu modificări fiscale, Cristian Sporiș, președintele organizației, vorbește în cadrul unui interviu despre cum afectează aceste măsuri companiile dar și atractivitatea României pentru investiții în general, și pentru investiții americane în mod deosebit.
- Emoțiile sunt pe ultimul loc în business. Companiile, investitorii iau decizii bazat pe cifre de aceea companiile au nevoie de o vizibilitate mai mare cu privire la evoluția unei țări
Declarațiile pe scurt:
- Companiile au nevoie de predictibilitate. Randamentul capitalului investit nu se face de la o lună la alta, de pe un trimestru la altul, nici de la un an la altul. În momentul în care ai decis să investești, te uiți care este randamentul acelei investiții pe 5-10 ani, mai ales când este vorba de investiții greenfield.
- Ce face o jurisdicție atractivă pentru investiții? Dincolo de randamentul capitalului este vorba și de buna guvernare, și de predictibilitate, și de transformare digitală, de viitorul pieței muncii și de politica fiscală – cât de multe taxe plătești statului și cât de predictibilă este această politică pe termen mediu și lung.
- AmCham poate să dea factorilor de decizie un feedback corect cu privire la cum sunt afectate anumite sectoare economice și în special jucătorii din aceleași sectoare și care a fost impactul unor măsuri similare care au fost preluate din alte țări.
- După recentul pachet de măsuri fiscale, fiecare companie își va face o analiză internă a impactului și va decide ce va face în continuare.
- Este o greșeală ca discuția despre fiscalitate să se concentreze la impozitul pe profit. Amprenta fiscală a unei companii include totalitatea impozitelor și taxelor pe care o companie le plătește – impozite pe salarii, contribuții sociale, alte taxe și impozite, și, la final, impozitul pe profit. Trebuie să ne uităm la ansamblu.
- AmCham a susținut nevoia de consultare și studii de impact și înainte de a introduce noi taxe, dar și înainte de a elimina taxe.
- Ceea ce știm cu siguranță este că mediul de business va plăti în plus de la 1 ianuarie. Așteptăm cu interes adresarea cheltuielilor publice pentru a balansa acest deficit, pentru că bugetul are și parte de venituri, și parte de cheltuieli. Așteptăm cu interes schimbări structurale astfel încât toți să plătească taxele și impozite, să crească gradul de colectare și să elimine concurența neloială prin evaziune fiscală.
- Temele principale ale ediției de anul acesta a Forumului SUA- România organizat de AmCham au vizat potențialul de cooperare economică bilaterală în domenii prioritare pentru ambele state – digitalizare, energie și infrastructură.
- În cei 30 de ani de când AmCham este prezentă în România, țara a avut o evoluție incredibilă. Sunt lucruri bune. Că se putea mai bine, probabil că da. Că se putea mai rău, probabil că da.
La ce se uită companiile când vor să facă investiții
“O companie, atunci când decide să investească într-o anumită jurisdicție, fie ea România, ori altă țară, din Uniunea Europeană sau din afara Uniunii Europene sau de pe alt continent, este interesată să aibă un mediu stabil, previzibil și, nu în ultimul rând, un anumit randament al capitalului investit”, spune Cristian Sporiș.
Potrivit acestuia, randamentul capitalului investit nu se face de la o lună la alta, de pe un trimestru la altul, nici de la un an la altul. În momentul în care ai decis să investești, afirmă el, de obicei te uiți care este randamentul acelei investiții pe intervale de 5 – 10 ani, mai ales atunci când ai investiții greenfield.
“Nu faci acum, iar până o termini, s-a schimbat cadrul fiscal și apoi te gândești că toate calculele pe care ți le-ai făcut atunci când ai decis și ai ales o anumită țară, o anumită jurisdicție, nu mai stau în picioare’, a explicat reprezentantul AmCham România.
- “Este important atunci când investești să te uiți pe business plan, să știi ce capital investești și vezi cam care este randamentul acelui capital pe o perioadă de 5-10 ani.”
Alți factori pe care îi iau în considerare companiile private când vine vorba de investiții:
- Buna guvernare
- Predictibilitate
- Transformare digitală
- Viitorul pieței muncii (cum va arăta piața muncii, nu peste 1 an și peste 5 – 10 ani, pe perioada de viață a investiției)
- Politica fiscală (cât de multe taxe plătești statului din business-ul respectiv și cât de predictibilă este politica fiscală).
Cum poate ajuta AmCham factorii de decizie când vine vorba de politica fiscală
„Ceea ce putem noi să facem și unde putem ajuta factorii de decizie, ca și parteneri de dialog, este să le dăm un feedback corect cu privire la cum sunt afectate anumite sectoare economice și în special jucătorii din aceleași sectoare”, a punctat președintele AmCham România.
Pe de altă parte, spune el, având în vedere că mulți din membri AmCham au activități în diverse jurisdicții, AmCham poate transmite care este impactul unor astfel de măsuri în alte țări unde au fost deja implementate.
- “Există și tendința aceasta să copiem ce s-a întâmplat în alte țări, dacă anumite măsuri au fost luate în alte acolo. Putem să spunem care a fost impactul, adică există posibilitatea să existe acest know-how. Până la urmă factorul de decizie decide, pentru asta a fost votat și își asumă.”
“În business, emoțiile sunt pe ultimul loc. Emoțiile de obicei sunt în alte zone. În business trebuie să fie totul rațional și este econometrie. Te întorci la te întorci la birou, începi să-ți faci calculele, începi să pui în modele cum afectează pachetul de măsuri diverse business-uri”, a explicat el.
“Așteptarea noastră, a mediului de business și a organizației pe care o reprezint, este adresarea eficienței cheltuielilor tocmai pentru a balansa acest deficit. Așteptăm cu încredere și optimism schimbări structurale la nivel de administrație, astfel încât toată lumea să plătească impozite și gradul de colectare, de exemplu la TVA să ajungă măcar la media europeană, dacă nu mai bine”, a explicat el.
- „Până la urmă asta este o decizie politică și noi suntem convinși și optimiști că ea va fi luată mai devreme sau mai târziu. Mai bine mai devreme decât mai târziu”.
- “Ceea ce știm cu siguranță, spune el, este că mediul de business va plăti mai mult începând cu 1 ianuarie”, a precizat Sporiș.
AmCham mereu a susținut că este nevoie de studii de impact când se dau avantaje fiscale în unele sectoare
“Există multă emoție, pentru că este clar că nu este nimeni pe lumea asta care vrea să plătească taxe mai mari iar, la fel, atunci când taxele se reduc, de exemplu, anumite sectoare sunt foarte fericite”, explică Sporiș.
- “Noi tot timpul am spus că trebuie să existe o prioritate, trebuie să existe niște studii de impact.”
“OK, se dă un avantaj fiscal, dar pe ce termen și care sunt așteptările cu privire la dezvoltarea unui anumit sector? Trebuie făcută o analiză în momentul în care se oprește acel avantaj fiscal, dacă și-a atins scopul sau nu acea inițiativă sau acel stimul fiscal”, a mai arătat el.
- „Când au fost reduceri de taxe (în anumite sectoare n.r.), noi am spus același lucru, că este nevoie de consultare și de studii de impact.”
Care sunt direcțiile pentru cooperarea economică cu SUA discutate la ediția 2023 a Forumului Economic SUA – România organizat de AmCham
“Anul acesta, în septembrie, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în România, am organizat a 2-a ediție a Forumului Economic SUA – Romania. Tema forumului a fost inovație pentru prosperitate”, amintește Sporiș.
Aceasta, spune el, este o platformă de dialog la nivel înalt între cele două administrații, în care practic se dau liniile sau prioritățile sau oportunitățile care pot fi în România din punct de vedere economic în contextul actual marcat de criza energetică, de războiul din Ucraina.
“Temele principale discutate în cadrul acestui forum au fost pe partea de infrastructură digitală și IT, infrastructură energetică și nu în ultimul rând de infrastructură transport”, a precizat reprezentantul organizației.
- “O altă temă a fost partea de energie, tocmai pentru că nu poți să ai siguranță sau independență dacă nu ai și siguranță și independență energetică. Cumva vei fi dependent de statul care a fost agresor în conflictul din Ucraina.”
- “Pe de altă parte, infrastructura digitală este tot în linia de securitate, pentru că este vorba de securitate cibernetică. Războiul în perioada aceasta sau în această eră se duce pe mai multe planuri, nu doar prin confruntare militară.”
- “Vedem și noi acum că cerealele produse în Ucraina trebuie să-și găsească căile astfel încât să se ducă în piețele de export tradiționale pe care această țară le avea, adică în special Orientul Mijlociu și nordul Africii.”
“Vorbim foarte mult în urma acestui conflict armat din Ucraina de relocări, de nearshoring. Acum se vorbește de friendshoring, iar noi ca țară, având în vedere că suntem aproape de piețele de consum dezvoltate din Europa de Vest, dar suntem și stat membru NATO, suntem în categoria de friendshoring.
Este clar că atât investitorii americani, cât și investitorii din alte țări, și cei români, pentru perioada următoare au ca prioritate, pe baza dialogului dintre cele două administrații, energie, transport, transformare digitală, a concluzionat Președintele Cristian Sporiș.
Articol susținut de AmCham