Sari direct la conținut

VIDEO AUDIO Directorul Centrului European al Consumatorilor din Romania, Razvan Resmerita: Consumatorii romani au unele drepturi mai puternice decat cei din alte state europene

HotNews.ro

Directorul Centrului European al Consumatorilor din Romania, Razvan Resmerita, a declarat, in emisiunea „Bucuresti punkt Bonn”, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle, ca romanii s-au adresat organizatiei pe care o conduce in special pentru a rezolva probleme ce privesc drepturile pasagerilor aerieni, servicii turistice, inchirieri de masini sau achizitionarea de produse de pe internet. Resmerita spune ca, in unele cazuri, drepturile cetatenilor romani sunt mai puternice decat ale unor consumatori din alte tari europene.

Inregistrarea emisiunii a fost precedata de o discutie online cu cititorii HotNews.ro, pe care o puteti urmari aici.

Asculta emisiunea

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din emisiune

Razvan Resmerita

  • Mai mult consumatorii romani au sesizat reclamatii in legatura cu incalcarea drepturilor in statele membre.
  • Principalele probleme sesizate la Centrul European al Consumatorilor se refera la:

– incalcarea drepturilor pasagerilor aerieni de catre catre companii care nu isi au sediul in Romania;

– calitatea unor serviciile turistice;

– inchirierea de masini in alte state membre sau achizitionarea de masini, in special cele second-hand din tari precum Germania, Olanda;

– achizitionarea de produse de pe internet.

  • Majoritatea acestor cazuri au fost rezolvate in cadrul retelei Centrelor Europene pe cale amiabila, in favoarea consumatorilor.
  • Daca cineva doreste sa achizitioneze un produs dintr-o alta tara, cel mai bine ar fi sa ne contacteze inainte de cumpararea produsului respectiv pentru ca noi ii putem informa despre drepturile pe care le au in calitate de consumator, tocmai pentru a sti cand aceste drepturi le sunt incalcate.
  • In cazul in care unii cosumatori intampina probleme, pot intra pe site-ul www.eccromania.ro si pot folosi formularul online disponibil, urmand sa fie contactat de un operator.
  • Din punct de vedere al legislatiei europene, diferentele intre consumatorii romani si cei straini sunt neglijabile.
  • Ba mai mult, drepturile consumatorilor romani sunt, in unele cazuri, chiar mai puternice decat cele ale consumatorilor din alte state europene.
  • Nu au existat studii care sa ateste o diferenta intre aceleasi produse achizitionate in state diferite; dar poate sa difere anumite calitati organoleptice ale acestora.
  • Diferentele pot aparea, totodata, si datorita ingredientelor folosite.

Robert Schwartz

  • In Germania, peste 60% dintre consumatori au incredere in autoritatea din domeniu; aceasta autoritate este o organizatie non guvernamentala.
  • In fiecare land federal, exista o centrala pentru protectia consumatorului, iar cele 16 centrale sunt unite intr-o Uniune Federala.
  • Si mass-media are un rol important in pozitionarea corecta a acestei centrale.
  • In statele UE care au aderat in ultimii 4-5 ani, consumatorul nu isi cunoaste foarte bine drepturile, iar mass-media ar trebui sa relateze mai des si mai aplicat despre aceste drepturi.
  • Este vorba despre dreptul de a fi informat in legatura cu caracteristicile produsului, dreptul consumatorului de a-si alege produsele si serviciile, dreptul de a avea acces liber la piete, dreptul de a fi despagubit si cel mai important – dreptul consumatorilor de a se organiza in asociatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro