VIDEO AUDIO Dr. Sorin Paveliu: Informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare conteza mai mult chiar decat vaccinarea propriu-zisa
Cat de importanta este informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare? „Daca deschizi site-ul Ministerului Sanatatii, gasesti informatii despre gripa aviara de acum 2 ani, nu gasesti nicio vorba despre gripa de tip nou, de parca nici n-ar exista. Doar un comunicat, si acela criticabil, care spune ca se va face vaccinarea la copii pentru ca e aprobat de EMEA”, spune dr. Sorin Paveliu intr-un interviu HotNews.ro.
Asculta interviul cu Sorin Paveliu
Descarca emisiunea in format MP3
Cat de importanta este informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare?
Este esentiala. Conteza mai mult chiar decat vaccinarea propriu-zisa. O campanie care presupune personal, alocarea de resurse fabuloase, import eventual, o intreaga logistica, poate sa esueze datorita unei informari deficitare. Un exemplu este ceea ce s-a intamplat cu campania de vaccinare impotriva HPV care a fost un esec total in special datorita faptului ca Ministerul s-a temut sa dea publicitatii, sau sa dea acces la informatii care ipotetic ar putea sa fie dezavantajoase pentru campanie.
Este esential ca omul care accepta sa i se administreze un produs biologic sau un medicament sa stie totul, si cele bune si cele rele. Pe-alea rele le va cantari si va lua o decizie in cunostiinta de cauza.
A nu face campanie adecvata, a nu oferi informatiile atat cele pozitive care sunt benefice, ca de-aia faci pana la urma campania, cat si cele negative, pana la urma atrage esecul campaniei. Pentru ca oamenii se gandesc „daca nu-mi spune totul, inseamna ca ceva e in neregula.”
Ne vaccinam sau nu impotriva gripei noi?
Eu am propria mea opinie. Dar opinia mea nu e nici cea autorizata nici cea oficiala. Vaccinurile din import impotriva gripei noi, cat si vaccinul produs in Romania se vor administra strict in urma deciziei ministerului Sanatatii. EMEA spune clar ca dam autorizatie temporala exceptionala pentru ca este vorba de o pandemie.
Cum se face testarea unui vaccin?
Vaccinul are o cale mai ciudata de testare, un pic diferita de cea a unui medicament. Vaccinul, de regula, si am sa ma refer aici la situatia gripei, testarea presupune realizarea unui fel de macheta, prototip de vaccin, iar scopul este de a testa in special substantele adjuvante si aditive ale vaccinului respectiv.
Dupa ce trece de perioada de siguranta in care se demonstreaza ca aceste substante nu sunt toxice si au efectele scontate, in ultima clipa se inlocuieste tulpina care este folosita in acest vaccin proba cu tulpina care creeaza cele mai mari probleme, si acest vaccin este pus pe piata dupa o testare as spune aproape minimala, dar sa nu fie confundata aceasta testare minimala ca fiind neaparat periculoasa.
Se ia in calcul si experienta anterioara, cu vaccinuri similare, cu vehiculi si aditivi similari, si de aceea se accepta un numar relativ mic de persoane. Totusi numarul de persoane pe care se face testarea trebuie sa ajunga undeva la 9-10.000 de subiecti, iar firma producatoare are obligatia de a da autoritatii care da inregistrarea, autorizarea, in cazul de fata EMEA, informatii in timp real despre studii. Nu poate sa-ti ofere nimeni garantii.
Starea de sanatate individuala este o chestiune de responsabilitate, nu poti sa transferi aceasta responsabilitate in mainile nimanui. Ai obligatia sa te documentezi, sa iei decizii care-ti afecteaza organismul in cunostiinta de cauza. O pandemie nu este un lucru de joaca. Sper din toata inima ca Ministerul Sanatatii sa ofere toate informatiile pe care le are, astfel incat populatia sa se vaccineze, sau sa se abtina de la vaccinare in functie de informatiile corecte pe care le vor oferi. Cred ca in buna masura, populatia va accepta sa se vaccineze, dar repet daca Ministerul Sanatatii se va comporta in mod adecvat.
Ne vaccinam sau nu copiii?
Datele in momentul de fata si pentru persoanele adulte, se ridica undeva la 2.000 de persoane. La copii, chiar si mai putin. Ma abtin sa fac o recomandare, nu in sensul ca sunt pentru sau sunt impotriva, ci pentru simplul motiv ca daca ma aflu aici devin un factor de influenta, indiferent ca voi influenta 1000-10.000 sau 100.000 de oameni. Este vorba de decizii extrem de importante pentru viata fiecaruia, asemenea decizii nu trebuie facute nu numai prin intermediul unor canale oficiale. Eu ma astept ca Ministerul Sanatatii sa dea toate informatiile, putea s-o faca si pana acum, sa fie clar. Avem un vaccin la Cantacuzino, s-au produs vreo 2 milioane de doze, se vor mai produce inca 5 milioane de doze pana la sfarsitul iernii.
Sunt convins ca acest vaccin indeplineste toate conditiile pentru a fi pus pe piata, ca nu-i nimeni inconstient, dar da informatiile populatiei sa stie, sa fie informata, sa ia decizii informate, nu bazandu-se pe ce spune unul sau altul.
Cat de important este consimtamantul informat al pacientului?
Este o problema esentiala. Daca am spus ca orice interventie care se face asupra organismului propriu este o chestie de responsabilitate personala, inseamna ca eu ca sa-mi dau acordul sa mi se administreze un vaccin sau un medicament, eu trebuie sa-mi exprim acest acord. Acest acord nu este unul generic si el nu poate fi decat un singur tip de acord, dupa o prealabila si exhaustiva informare atat asupra avantajelor cat si asupra riscurilor fara a trece sub patura niciun fel de informatie care m-ar putea influenta in decizia mea.
Cred ca decizia fiecaruia de a se vaccina sau nu este obligatorie a fi facuta manifesta, a i se cere acordul. Nu cred ca cineva poate fi vaccinat cu forta. Pentru omul obisnuit trebuie sa i se ofere informatii oficiale, bazate pe opinia unor specialisti care sunt indubitabili informati la nivelul de varf mondial asupra subiectului respectiv.
Nu e vorba de o vaccinare obligatorie, cel putin pana cand Ministerul Sanatatii nu decide printr-un act normativ ca este vorba de o vaccinare obligatorie. Iar daca va considera ca vaccinarea trebuie sa se faca in masa, si de fapt aceasta este recomandarea OMS, este musai sa ofere o gramada de informatii care parca acum nici nu exista.
Daca deschizi site-ul Ministerului Sanatatii gasesti informatii despre gripa aviara de acum 2 ani, nu gasesti nicio vorba despre gripa de tip nou, de parca nici n-ar exista. Doar un comunicat, si ala criticabil, care spune ca se va face vaccinarea la copii pentru ca e aprobat de EMEA.