VIDEO Autobiografia lui Nicolae Ceausescu – premiu pentru cel mai bun film documentar la un festival din Norvegia
FilmulAutobiografia lui Nicolae Ceausescu a obtinut Marele Premiu al sectiunii documentar la Festivalul International de Film de la Bergen (BIFF), informeaza un comunicat remis redactiei HotNews.ro. Pelicula va putea fi vazuta si in Bucuresti, incepand de saptamana aceasta. Biletul la premiera poate fi cumparat si cu bancnota comunista de 5 lei, in timp ce elevii si studentii au acces gratuit.
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes si a fost prezentata, in aceasta toamna, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver si Londra.
In septembrie, filmul despre marirea si decaderea dictatorului roman a fost unul dintre cele opt titluri din selectia de cateva sute a Festivalului International de Film de la Toronto, primind punctajul maxim din partea celor 33 de critici straini reuniti de publicatia online IndieWIRE.
Pelicula a reusit sa obtina si Marele Premiu al sectiunii documentar la Festivalul International de Film de la Bergen (BIFF). Festivalul norvegian are in program in jur de 120 de titluri anual si se concentreaza pe autorii cu viziuni radicale si inovative in regie.
Joi, 28 octombrie, de la ora 18:00, la Sala Palatului, spectatorii romani vor avea acces la o proiectie deschisa publicului. Conceput ca un eseu, fara voice-over sau comentarii din off, din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Nationala de Filme si Televiziunea Romana, filmul acopera 25 de ani din viata lui Nicolae Ceausescu.
Cele 127 de personaje care apar pe marele ecran pot fi regasite intr-o brosura bilingva – in romana si engleza – creata special pentru proiectia de la Sala Palatului. Ghidul „who’s who” in Autobiografia lui Nicolae Ceausescu contine microbiografii realizate de catre cercetatorii Alin Muresan si Cosmin Budeanca, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, despre fosti demnitari comunisti, generali de securitate, membri importanti ai PCR precum Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnaras, Manea Manescu, Paul Niculescu Mizil, Ilie Verdet, Nicolae Plesita, Dumitru Popescu „Dumnezeu”, Suzana Gadea.
Printre cele 127 de figuri se regasesc si Gerald Ford, Jimmy Carter, Richard Nixon, Printul Charles, liderul nord-coreean Kim Il-Sung sau Mao Zedong.
Proiectia de la Sala Palatului este subtitrata in limba engleza; intre 29 octombrie si 4 noiembrie, filmul poate fi vizionat cu subtitrare in engleza si la Cinema Studio din Capitala.
Intrarea la premiera este deschisa publicului. Elevii si studentii au acces gratuit la proiectie, in limita locurilor disponibile, pe baza carnetelor de elev, respectiv student.
Biletele costa 5 lei si pot fi cumparate de la Sala Palatului si din reteaua biletoo.ro (Libraria Eminescu, Magazinul Victoria – Midola Music, Muzica Store, Palatul National al Copiilor).
Pe langa biletele obisnuite, romanii care mai pastreaza in colectiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunista le pot folosi pentru a intra la premiera de gala a filmului regizat de Andrei Ujica. Bancnotele vechi raman in posesia spectatorilor, dupa ce au fost prezentate la intrare.
Din 29 octombrie, filmul va fi proiectat in Bucuresti la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman. In tara, va fi proiectat la Cinema Studio din Timisoara si Cinema Victoria din Cluj.
Detalii despre film gasiti pe site-ul oficial si pe pagina de facebook.
Vezi aici trailerele pentru pelicula Autobiografia lui Nicolae Ceausescu.
¬