Sari direct la conținut

VIDEO Autostrada construită de chinezi lângă Capitală: Punctul critic pe care vor să-l deschidă încă din acest an / Ce se întâmplă cu „porțiunea muzeu”

HotNews.ro
VIDEO Autostrada construită de chinezi lângă Capitală: Punctul critic pe care vor să-l deschidă încă din acest an / Ce se întâmplă cu „porțiunea muzeu”
A0 Nord, Lot 3 / Sursă: Captură YouTube

Prima și singura autostradă construită de o companie din China în țara noastră avansează lângă Capitală. Chiar din acest an se poate deschide parțial un nod rutier important din Autostrada de Centură a Bucureștiului: rezultatul e că se va circula neîntrerupt pe 21 de km din A0 Nord, între DN1, A3 și DN2 (Otopeni/Petrești – Afumați).

Constructorul chinez CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation) a început din aprilie să lucreze, treptat, la cei 8,6 km din Lotul 3 din Autostrada de Centură A0 Nord a Capitalei. 

Conform contractului, termenul de finalizare al tronsonului este finalul lui 2025, dar constructorul intenționează să finalizeze o parte din nodul rutier cu DN2 și o porțiune de circa 900 de metri din autostradă încă din acest an. Așa se poate ajunge ca, în sfârșit, traficul să poate fi deschis și pe cei 9 km „muzeu” de pe Lotul 2, finalizat de UMB încă din 2023. 

Descărcarea de trafic a circulației de pe autostradă se va face printr-o parte din viitorul nod rutier cu DN2, au explicat surse apropiate proiectului pentru HotNews.ro. Ulterior, acest nod rutier va fi finalizat în 2025. 

Oficialii de la Drumuri au confirmat că ținta pentru acest an ar fi deschiderea celor două noduri. Șeful CNAIR, Cristian Pistol, spunea la final de august că există „șanse reale” pentru o astfel de deschidere, astfel încât șoferii să poată folosi fără întrerupere 21 de km din A0 Nord, între DN1, A3 și DN2. 

Asociația Construim România a filmat din dronă lucrările de la nodul rutier A0 cu DN2, punctul cel mai activ al constructorului chinez. 

Un alt video recent cu zona nodului rutier A0 – DN2:


Autostrada Bucureștiului A0 – Lotul 3 (Afumați – Pantelimon) – 8,6 km – Prima și singura autostradă chinezească din România

A0 Nord, Lotul 3 (Afumați – Pantelimon), în lungime de 8,6 km, este prima și singura autostradă chinezească din țară. Contractul cu constructorul chinez CCECC a fost semnat în martie 2023 pe circa 400 milioane de lei. Ordinul de Începere a Lucrărilor (OIL) a venit în mai 2023 și de atunci curge termenul pentru proiectare – 12 luni.

Reprezentanții de la Transporturi au insistat totuși ca antreprenorul să demareze cu prioritate lucrările în 2024 pentru nodul rutier A0 cu DN2 și bucata de 2 km care să lege „muzeul” de pe Lotul 2, acolo unde UMB a terminat toți cei 19 km de autostradă, dar din care a putut da în trafic doar 10 km.

Pentru execuția lucrărilor termenul este de 18 luni. Pentru restul proiectului din A9 Nord Lot 3 încă nu a fost aprobat proiectul tehnic (termenul fiind luna mai 2024).

A0 Nord – Lot 3 (DN2/Afumați – DN3/Cernica)

  • Lungime: 8,6 km, 1 nod rutier cu DN2
  • Constructor: CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation )
  • Valoare: 397.996.117,63 lei fără TVA
  • Stadiu: Contractat (16 martie 2023) / Proiectare începută în mai 2023
  • Termen: 12 luni proiectare + 18 luni execuție
  • Finalizare posibilă: 2024 (parțial, nodul cu DN2) / 2026 (integral)

Companiile chineze, interzise la licitațiile de infrastructură din România / Două excepții

România a decis încă din 2021 să excludă companiile din China de la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură. Decizia de atunci s-a putut însă aplica doar noilor proceduri de achiziții publice lansate după acel moment.

Totuși, există în acest moment două excepții, două proiecte unde constructorii sunt din China.

Pe centura Zalău lucrează chinezii de la Synohidro care semnaseră contractul încă din 2020, dinainte de decizia Guvernului. Acolo lucrările sunt mult întârziate, proiectul având termen încă din primăvara lui 2023, iar în prezent stadiul fizic e acum abia la jumătate.

Cealaltă excepție este pe autostrada A0 Nord, Lotul 3, unde lucrează chinezii de la China Civil Engineering Construction Corporation – au semnat contractul în 2023 pe o licitație lansată încă din 2019.

În afară de aceste două exemple, companiile chinezești de construcție nu mai sunt implicate în alte proiecte din România și nu au mai putut intra în licitații lansate ulterior anului 2021.

VEZI ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro