VIDEO Biciclistii ies din nou in strada pe 20 septembrie. Acestia vor piste pe carosabil
Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti si Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR) au anuntat ca vor organiza un nou mars de protest pe bicicleta, pe 20 septembrie 2014. Biciclistii sunt nemultumiti ca Primaria Capitalei nu incurajeaza acest mijloc de transport si nu face benzi pentru biciclete pe carosabil.
Potrivit unui comunicat emis de cele doua organizatii, motivele protestului sunt:
- neaplicarea masurilor de siguranta rutiera;
- incurajarea transportului motorizat in timp ce orasul este cea mai poluata capitala europeana;
- lipsa unei viziuni a administratiei orasului pentru cresterea calitatii vietii;
- mentinerea in functie a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de receptia ilegala a pistelor pentru biciclete;
- neaplicarea masurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.
Comunitatea biciclistilor din Bucuresti si OPTAR reclama si haosul din Consiliul General al Municipiului Bucuresti din cauza caruia nu s-a aprobat introducerea celor 10 milioane de euro de la Ministerul Mediului in bugetul Primariei Capitalei pentru realizarea a 100 km piste pentru biciclete in centrul orasului.
„Din nefericire, administratia orasului descurajeaza mobilitatea durabila, congestiile din trafic fiind efectul acestei atitudini. In Bucuresti nu exista nicio strada accesibilizata. (Normativul NP051-2012 stabileste detaliile de realizare a spatiului public si privat). In Bucuresti nu exista niciun plan coerent de realizare de infrastructura pentru biciclete, nefiind alocat buget pentru astfel de lucrari. Guvernul, prin Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, a acordat in urma cu cateva luni o suma de bani pentru realizarea de infrastructura pentru biciclete. Alocarea banilor a fost respinsa de consilierii generali dupa ce s-a constatat ca nu exista un proiect de realizare a infrastructurii. Presat de protestului biciclistilor din data 10 mai 2014, Primarul Sorin Oprescu a convocat ilegal inca doua sedinte de indata, in aceeasi zi. Hotararea a intrunit numarul de voturi in ultima sedinta, dupa ce a fost prezentat un asa zis proiect, cu conditia ca latimea noilor piste sa respecte standardele europene (procesul verbal, pagina 53). Ulterior, prefectul Capitalei a atacat aceasta hotarare in Tribunal deoarece convocarea sedintei a fost ilegala. In acest moment, HCGMB nr. 70/29.04.2014[1] este suspendata”, se arata in comunicatul celor doua organizatii.
Filmulet Comunitatea biciclistilor din Bucuresti despre siguranta biciclistilor in trafic
OPTAR a depus la Primarie un document cu indicatori de realizare a infrastructurii pentru biciclete in Bucuresti. Acesta contine inclusiv detalii de realizare a benzilor unice de transport public pe Splaiul Dambovitei.
„In Bucuresti nu exista un sistem coerent de benzi dedicate transportului public. De aceea, viteza de deplasare zilnica a transportului in comun de suprafata este sub 14 km/h. Din aceasta cauza, costurile RATB sunt de cel putin doua ori mai mari. Daca ar exista o retea de benzi dedicate transportului public, viteza comerciala a vehiculelor RATB ar putea creste la peste 30 km/h. In acest fel, cheltuielile cu parcul auto ar fi de doua ori mai mici, iar consumul de combustibil ar scadea. Amenajarea de benzi dedicate transportului public ar fi mai ieftina decat subventia de 135 de milioane de Euro, pe care Primaria o plateste catre RATB in fiecare an”, sustin cele doua ONG-uri.
La marsul organizat pe 10 mai 2014 de Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti au participat circa 3000 de persoane. Marian Ivan, presedintele OPTAR, spune ca autoritatile fac presiuni asupra sa si in urma protestului de pe 10 mai a primit o amenda de 5.000 lei.
„In primavara am primit prin Posta o amenda de 5000 de lei, de la Jandarmerie. Iar zilele trecute am primit o citatie. Am fost informat ca sunt „suspect”intr-un dosar penal pentru impiedicarea sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice”, spune acesta.