Sari direct la conținut

​​VIDEO Calnic, cetatea cu numele greavului

Calnic, Foto: Hotnews
Calnic, Foto: Hotnews

Construita initial la mijlocul anilor 1200 ca resedinta pentru greavul Chyl de Kelling, cel care a dat si numele satului, cetatea din Calnic a fost conceputa cu un turn-donjon masiv, folosit ca locuinta, inconjurat cu ziduri ce formau o incinta ovala, cu un turn spre Sud si un turn de poarta pe latura nordica. Sistemul de aparare era intregit de un sant cu apa ce inconjura cetatea.

Resedinta nobiliara pana in 1430, cetatea a fost vanduta atunci taranilor din Calnic, care in prima jumatate a secolului al XVI-lea au inceput inaltarea unei noi centuri de ziduri, au intarit turnul portii, iar in curtea interioara au ridicat capela. Tot in curtea interioara, lipite de zid, au fost construite camari pentru provizii. La finalizarea acestor lucrari masive de extindere si intarire, cetatea a primit infatisarea de azi. (Sursa)

Fortificatia a fost restaurata in anii 1961-1964. In 1998, obiectivul a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. HotNews.ro a vrut sa scrie si povestea acestei cetati, insa academicianul Marius Porumb, cel care ni s-a indicat la intrare a fi responsabil, nu a dorit sa ne furnizeze informatii.

Articol sustinut de Therme si Selgros

Vezi mai jos filmulete si imagini aeriene spectaculoase cu alte biserici fortificate din Transilvania

  • Albumul Sasilor Cum aratau sasii, gospodariile si familiile lor? Trimite-ne fotografii sau imagini video din arhiva personala cu aspecte din viata de zi cu zi a sasilor inainte de plecarea lor din Romania. Cu ajutorul lor, vom incerca sa reconstituim cu imagini o lume astazi disparuta. Contribuie la realizarea Albumului cu Sasii din Romania. Foloseste formularul de la sfarsitul articolului.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro