VIDEO Cele mai simpatice momente din istoria robotului Asimo care va fi ”pensionat” de Honda
Honda nu va mai investi în dezvoltarea Asimo, unul dintre cei mai simpatici roboți umanoizi, care în ultimii 13 ani a făcut mii de prezentări și a devenit tot mai sofisticat. Asimo a avut multe momente simpatice: a dansat, a bătut penalty-uri, a învățat să ducă cu grijă tăvi, dar a și căzut pe scări. Mai jos puteți vedea și ce a făcut când a vizitat România, în 2010.
Publicația Nikkei spune că Honda va renunța la dezvoltarea Asimo, dar va continua să investească în roboți care să poată fi folosiți în diverse domenii, de la îngrijire, până la transport.
În 1986 Honda a deschis cercetări pentru dezvoltarea de roboți. Primii aveau un aer rece, ndustrial, erau practic niște picioare cu alte agregate metalice deasupra. Primii pași au fost făcuți extrem de greu, la propriu, fiindcă roboții de la finalul anilor 80′ făceau un pas în cinci secunde, cu încetinitorul practic. Honda a studiat modul în care merg oamenii și cum își mișcă articulațiile, calculând și ce forță este necesară.
Progresele s-au văzut, iar prin 1993 roboții Honda mergeeau mai bine își puteau ține echilibrul și puteau face câțiva pași și pe suprafețe denivelate. Recrearea mersului oamenilor s-a făcut greu, primii roboți mergeau doar în linie dreaptă, iar Honda a studiat mersul oamenilor și a observat că atunci când merg par să-ți piardă echilibrul, ca și când ar cădea în față. Acest tip de mers dezechilibrat era foarte greu de reprodus la un robot, dar până la urma s-a reușit.
Totuși, progresele cereau sacrificii, iar roboții Honda erau foarte înalți (1,80 – 1,90 metri) și extrem de grei (170 – 210 kg). Schimbarea s-a produs în 2000 odată cu prezetarea lui Asimo care, fiindcă tehnologia s-a perfecționat, cântărea doar 52 kg și avea 1,30 metri înalțime.
S-a decis că trebuie să fie mic deoarace putea face și activități de migala și avea mișcări de mai mare precizie. În plus, un adult care sta pe scaun poate interacționa ușor cu Asimo fiindcă ochii îi sunt la același nivel cu al robotului.
Honda a prezentat în 2010 Asimo și în România. A dus o tavă cu căni și pahare, a urcat și coborât câteva trepte, a alergat, a dansat și s-a jucat cu mingea.
„Scopul este să creăm un robot pe care să-l vindem oamenilor, fie pentru a-l folosi acasă, fie ca ajutor în spitale (…) Poate fi un bun ajutor de infirmieră, spre exemplu ar putea curăța camera și pregăti medicamentele, în timp ce infirmiera s-ar putea concentra pe pacient”, spunea în 2010 șeful de Corporate PR al Honda Europe, William de Braekeleer.
Chiar dacă Asimo va dispărea ca brand, tehnoloigia din spatele lui va fi în continuare folosită de Honda, care la început de an a prezentat noi concepte de roboți.