Sari direct la conținut

VIDEO Ședință a Coaliției joi pentru data alegerilor prezidențiale. Concluzia lui Ciolacu după discuțiile cu partidele

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu alături de cei doi viceprim-miniștri Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, va prezenta joi, în Coaliție, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului pe tema datei alegerilor prezidențiale din acest an, după ce PSD nu a reușit să ajungă la un acord cu PNL, fapt ce a declanșat atacuri între partidele din Coaliție. „Toate forțele politice vor o soluționare rapidă a calendarului electoral. Joi vom avea Coaliție”, a spus Ciolacu.

După două zile de consultări cu liderii celorlalte partide, Guvernul a transmis marți că premierul Marcel Ciolacu va cere cere joi partenerilor de Coaliție să dea curs solicitării exprimate de toți participanții la discuțiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiția electorală să se desfășoare în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații.

”Le mulțumesc tuturor partidelor participante pentru dialogul constructiv! Consider că a fost un demers util și democratic și îmi doresc ca și partenerii de Coaliție să țină cont de opiniile exprimate”, a adăugat prim-ministru, Marcel Ciolacu.

Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați, subliniază Guvernul.

Premierul Marcel Ciolacu a încheiat marți consultările cu liderii celorlalte partide pe tema datei alegerilor prezindețiale, după ce PSD nu a reușit să ajungă la un acord cu PNL, fapt ce a declanșat atacuri între cele două partide. Marți, în a doua zi de consultări, liderii REPER au propus alegeri la termen, în noiembrie, în timp ce Forța Dreptei a propus ca turul I al prezidențialelor să fie simultan cu alegerile parlamentare, în decembrie.

La discuțiile de luni și marți au participat și vicepremierul Marian Neacșu (PSD) și vicepremierul și ministrul PNL al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, căruia Ciolacu i-a cerut săptămâna trecută să pregătească Hotârârea de Guvern pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale în 15 sau 29 septembrie. Apelul lui Ciolacu a fost ignorat însă de Predoiu, iar liderii celor două partide s-au lansat în atacuri reciproce.

Ciolacu: Singura constantă din punctul meu de vedere este că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale

Primii la consultările de marți, 2 iulie, au venit reprezentanții REPER, iar de la ora 10:00 sunt așteptați reprezentanții Forța Dreptei.

„E corect să avem o discuție să vedem exact cum facem..singura constantă din punctul meu de vedere este că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale”, a declarat premierul Ciolacu, în imaginile video de la întâlnirea cu REPER.

REPER susține organizarea alegerilor prezidențiale la termen, în noiembrie


Ulterior discuțiilor de la Guvern, Ramona Strugariu, copreşedinta formaţiunii politice, a precizat că REPER susţine organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, în noiembrie, potrivit Agerpres.

Totodată, a afirmat că i-a semnalat premierului gestiunea „defectuoasă” a procesului electoral, iar REPER a solicitat ca următoarele alegeri să fie monitorizate internaţional.

De asemenea, a arătat Strugariu, partidul pe care îl conduce a cerut o comisie care să analizeze felul în care s-au desfăşurat alegerile locale

„Am sugerat foarte clar prim-ministrului că noi nu vrem niciun fel de comasare pentru alegerile care urmează acum, prezidenţiale, parlamentare”, a completat copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru. Potrivit acestuia, premierul a fost de acord cu această variantă.

Forța Dreptei vrea turul I al prezidențialelor simultan cu alegerile parlamentare, în decembrie

După întâlnirea de marți cu REPER, premierul Ciolacu și cei doi vicepremieri, Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, s-au consultat cu liderii Forța Dreptei.

Forţa Dreptei susţine organizarea turului I al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii politice, Ludovic Orban, după consultările de la Guvern, potrivit Agerpres.

El a spus că propunerile pentru al doilea tur al prezidenţialelor sunt datele de 15 sau 22 decembrie.

„Dorim ca alegerile să se organizeze atunci când este normal, aproape de terminarea mandatului Parlamentului şi al preşedintelui”, a punctat Ludovic Orban.

El a subliniat că Forţa Dreptei respinge „categoric” soluţia de a organiza simultan turul II al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare.

Totodată, Orban a apreciat că respectivele consultări sunt tardive.

„Le-am spus reprezentanţilor guvernului că această consultare ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului şi nu acum. La începutul anului, Coaliţia a ignorat complet voinţa societăţii, voinţa formaţiunilor politice de opoziţie şi a stabilit de la sine putere, fără niciun fel de consultare, un calendar electoral profund neconstituţional care deja a provocat efecte nocive pentru democraţia din România, prin comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, printr-o Ordonanţă de urgenţă neconstituţională”, a punctat Ludovic Orban.

Ce au transmis luni liderii USR, AUR, UDMR, Minorități, PUSL și SOS România

Luni, 1 iulie, la Guvern au avut loc consultări cu liderii USR, AUR, UDMR, Minorități, PUSL și SOS România.

În timp ce USR a transmis că își dorește alegeri la termen, AUR a precizat că era pregătită pentru data de 15 septembrie, UDMR a propus ca alegerile prezidențiale să fie în luna octombrie, iar SOS România a propus alegeri prezidențiale pe 10 și 24 noiembrie, iar alegeri parlamentare pe 8 decembrie.

Luni, în timpul discuțiilor lui Ciolacu cu liderii partidelor, PNL s-a reunit în Biroul Politic Național. La finalul ședinței, Nicolae Ciucă a anunțat că s-a convenit, în unanimitate, ca în continuare PNL să susţină desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen, adică în noiembrie.

Decizia primului-ministru de a chema restul partidelor la consultări survine în condițiile în care liberalii și social-democrații nu au căzut de acord asupra datei prezidențialelor. PNL nu a agreat data de 15 septembrie, susținută de către PSD pentru primul tur, liberalii dorind ca scrutinul să se desfășoare către sfârșitul anului, în luna noiembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro