Sari direct la conținut

VIDEO Singura autostradă construită de chinezi prinde contur: Cum arată acum și care e miza ca o bucată să fie gata în acest an

HotNews.ro
VIDEO Singura autostradă construită de chinezi prinde contur: Cum arată acum și care e miza ca o bucată să fie gata în acest an
Autostrada A0 in apropiere de DN2 / Sursă foto: Captura YouTube

Prima și singura autostradă construită de o companie din China în țara noastră a început să prindă din ce în ce mai mult contur. Lucrările au demarat în aprilie în zona intersecției A0 cu DN2, acolo unde constructorul CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation) lucrează să realizeze cu prioritate nodul rutier și cei circa 900 de metri de autostradă necesari deschiderii traficului și valorificării celorlalți 9 km terminați de UMB pe A0 Nord, dar nedeschiși circulației pentru că se opresc în câmp.

  • „Chinezii pe A0, dătători de speranțe. Cei de la CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation) pare-se că vor să spele rușinea compatrioților de la Sinohydro de pe Centura Zalău și să facă o figură frumoasă pe lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord”, scrie Asociația Pro Infrastructura care a filmat recent șantierul din dronă.

Pentru lotul de 8,6 kilometri, CCECC au semnat contractul în martie 2023, iar ordinul de începere al lucrărilor a venit apoi în mai. De la cel moment a început să curgă termenul de 12 luni pentru realizarea proitectului tehnic. Potrivit informațiilor HotNews.ro, autoritățile de la Transporturi au insistat pe lângă constructorul chinez să finalizeze mai rapid proiectarea tehnică (PT) pentru nodul rutier cu DN2 și cei circa 900 de metri de autostradă până la bucata deja construită.

Termenul oficial de execuție este de 18 luni, astfel că finalizarea contractuală ar urma să vină în noiembrie 2025.

  • „În 11.03.2024 antreprenorul a primit autorizație de construire doar pe aproximativ 2 km în zona nodului Afumați (A0-DN2) și până la limita cu lotul 2, tocmai ca să conecteze, printr-o soluție provizorie, DN2 de cei aproximativ 7 kilometri de muzeu (care nu pot fi folosiți) până la Autostrada A3, astfel încât spre final de 2024 să avem o legătură neîntreruptă pe A0 Nord pe relația DN2-A3-DN1”, scrie Asociația Pro Infrastructura.
  • „Solicităm oficialilor din MT și CNAIR să elibereze în cel mai scurt timp autorizația de construire și pe restul de aproximativ 6,5 km ai proiectului, astfel încât la sfârșit de 2025 să circulăm complet pe A0 Nord între DN1 și Autostrada A2, fiindcă până atunci vecinii de la UMB de pe lotul 4 ar trebui să fie gata cu ciotul lor”, mai transmite Asociația.

Autostrada Bucureștiului A0 – Lotul 3 (Afumați – Pantelimon) – 8,6 km – Prima și singura autostradă chinezească din România

A0 Nord, Lotul 3 (Afumați – Pantelimon), în lungime de 8,6 km, este prima și singura autostradă chinezească din țară. Contractul cu constructorul chinez CCECC a fost semnat în martie 2023 pe circa 400 milioane de lei. Ordinul de Începere a Lucrărilor (OIL) a venit în mai 2023 și de atunci curge termenul pentru proiectare – 12 luni.

Reprezentanții de la Transporturi au insistat totuși ca antreprenorul să demareze cu prioritate lucrările în 2024 pentru nodul rutier A0 cu DN2 și bucata de 2 km care să lege „muzeul” de pe Lotul 2, acolo unde UMB a terminat toți cei 19 km de autostradă, dar din care a putut da în trafic doar 10 km.

Pentru execuția lucrărilor termenul este de 18 luni. Pentru restul proiectului din A9 Nord Lot 3 încă nu a fost aprobat proiectul tehnic (termenul fiind luna mai 2024).

A0 Nord – Lot 3 (DN2/Afumați – DN3/Cernica)

  • Lungime: 8,6 km, 1 nod rutier cu DN2
  • Constructor: CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation )
  • Valoare: 397.996.117,63 lei fără TVA
  • Stadiu: Contractat (16 martie 2023) / Proiectare începută în mai 2023
  • Termen: 12 luni proiectare + 18 luni execuție
  • Finalizare posibilă: 2024 (parțial, nodul cu DN2) / 2026 (integral)
Autostrada de Centură a Capitalei – A0 / Loturile verzi sunt singurele complet finalizate

Companiile chineze, interzise la licitațiile de infrastructură din România / Două excepții

România a decis încă din 2021 să excludă companiile din China de la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură. Decizia de atunci s-a putut însă aplica doar noilor proceduri de achiziții publice lansate după acel moment.

Totuși, există în acest moment două excepții, două proiecte unde constructorii sunt din China.

Pe centura Zalău lucrează chinezii de la Synohidro care semnaseră contractul încă din 2020, dinainte de decizia Guvernului. Acolo lucrările sunt mult întârziate, proiectul având termen încă din primăvara lui 2023, iar în prezent stadiul fizic e acum abia la jumătate.

Cealaltă excepție este pe autostrada A0 Nord, Lotul 3, unde lucrează chinezii de la China Civil Engineering Construction Corporation – au semnat contractul în 2023 pe o licitație lansată încă din 2019.

În afară de aceste două exemple, companiile chinezești de construcție nu mai sunt implicate în alte proiecte din România și nu au mai putut intra în licitații lansate ulterior anului 2021.

VEZI ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro