Sari direct la conținut

VIDEO Cum arată o cameră mortuară a unei căpetenii de acum 1.400 de ani – Povestea unei descoperiri extraordinare pentru arheologia britanică

HotNews.ro
Cum arata camera mortuara de secol VI din Essex, Foto: prittlewellprincelyburial.org
Cum arata camera mortuara de secol VI din Essex, Foto: prittlewellprincelyburial.org

În 2003 la operațiunile de lărgire a unui drum s-a făcut o descoperire excepțională: o cameră mortuară de acum 14 secole care a aparținut unui om important de atunci, dovadă că s-au descoperit obiecte de aur și ceramică adusă de la mii de kilometri distanță. Arheologii spun că este echivalentul britanic al mormântului lui Tutankhamon, fiindcă este o minune că atât de multe s-au păstrat. Cercetătorii nu doar că au analizat în detaliu totul, dar a fost construit și un site interactiv unde poți naviga prin mormântul foarte vechi.

Sophie Jackson, director de cercetare la Museum of London Archaeology (Mola) spune că este cea mai mare descoperire din ultimii 50-60 de ani pentru arheologia din Marea Britanie, fiindcă s-au găsit foarte multe obiecte și foarte interesante.

Analizele arată că este vorba de un mormânt construit în jurul anului 580 și ar putea fi vorba de un o căpetenie a anglo-saxonilor numite Seaxa, fratele regelui Saebert. Trupul nu s-a păstrat, dar au fost găsite multe obiecte: cruci de aur, o cataramă de aur, un vas de cupru din zona mediteraneeană, un alt vas decorativ ce putea fi agățat, dar și monede de aur. Au fost găsite și fragmente dintr-o liră din lemn care avea și componente dintr-un mineral numit almandin (care este posibil să fi fost adus din subcontinentul indian sau din Sri Lanka).

Modul în care au fost aranjate toate în cameră arată grija pentru crearea unei coregrafii detaliate. Crucile de aur dovedesc că este vorba de o căpetenie creștină și diversele vase arată că acelui om îi plăceau petrecerile. Vasul mediteranean arată că Essexul avea legături comerciale cu locuri îndepărtate și lira arartă că vorbim de o civilizație care avea și deprinderi culturale.

”Această cameră mortuară trebuie privită precum o piesă de teatru. Mesajul transims celor care veneau și vizitau era cât se poate de puternic și spunea: suntem oameni foarte importanți și l-am îngropat pe unul de seamă de-al nostru”, explică Sophie Jackson.

Sursa: The Guardian

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro