VIDEO Cum explica Mihai Voicu, prim-vicepresedinte PNL, intentia USL de a adopta pe 7 aprilie “documente de natura statutara privind necolaborarea cu Traian Basescu si Partidul Democrat”
USL va adopta pe 7 aprilie “documente de natura statutara privind necolaborarea cu Traian Basescu si Partidul Democrat” pentru a transmite un semnal ca “ceea ce s-a intamplat in acesti patru ani nu are sansa sa se repete”, a declarat prim-vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Voicu sustine ca nu era nevoie de modificarea statutelor PNL si PSD, cum s-a discutat initial, dar ca hotararile adoptate prin Congres sunt “hotarari care nu pot fi rasturnate decat tot la nivelul Congresului”. “N-ar fi corect ca cetatenii sa sanctioneze PD, sa dea incredere, asa cum o vor face, USL pentru ca ulterior sa se trezeasca ca de fapt au introdus din nou si PD”, a mai spus Voicu.
- Vom adopta documente de natura statura privind necolaborarea cu Traian Basescu si cu Partidul Democrat. Este o afirmatie politica, este vorba de o desprindere si o negare a politicilor practicate de acest partid. Desprinderea de Traian Basescu care a girat acest act de guvernare.
- Vor fi hotarari ale Congresului, care au valoare statutara. Sunt documente care nu pot fi rasturnate, anulate, la alt nivel decat tot la nivelul congresului PNL. Faptul ca toti membrii partidului, prin reprezentantii lor, delegatii la Congres, vor aproba aceste documente este un semnal foarte puternic.
- In ultima instanta, nu-i o chestiune avocateasca, cum sa gasim noi o solutie pe care sa n-o atace cineva in instanta. E vorba de afirmatia politica. O simpla citire la microfon a unei declaratii nu este suficienta. Aceste hotarari ale Congresului sunt instrumentele firesti.
- Aceste hotarari au o valoare imediata, cetatenii sunt chemati la urne in foarte scurt timp la alegeri. Si este de bun simt – tinand cont ca, in general, in Romania, guvernele care se produc sunt guverne de coaltie – este cinstit ca cetatenii Romaniei sa stie ce tip de guvern si administratii locale isi propune USL. Or, a spune foarte clar ca nu avem in vedere Partidul Democrat este o chestiune in care noi credem.
- Nu avem pretentia ca aceasta afirmatie va fi aplaudata suta la suta de cetatenii Romaniei, dar credem ca o mare majoritate isi doreste sa aiba o certitudine ca ceea ce s-a intamplat in acesti patru ani nu exista sanse sa se repete. Cred ca gestul nostru e corect fata de cei care asteapta sa vada ce se va intampla cu Guvernul Romaniei.
- Principala motivatie este actul de guvernare al Partidului Democrat. Ceea ce s-a intamplat noi nu vrem sa repetam, nu vrem sa participam la ceva ce ar avea sanse sa continue. In politica, partidele deconteaza la alegeri. N-ar fi corect ca cetatenii sa sanctioneze PD, sa dea incredere USL, asa cum o vor face, pentru ca ulterior sa se trezeasca ca de fapt au introdus din nou si PD. Nu, vrem sa spunem ca asa ceva nu se va intampla.
- De ce USL incurajeaza mai departe migratia politica? Cred ca migratia politica, in sensul pe care l-am criticat si il vom critica in continuare, inseamna putin altceva. Inseamna ca in cursul mandatului lor, alesi locali sau parlamentari sa plece practic la alt partid. Asta inseamna ca, facand asta in timpul mandatului, isi exercita legal sau imoral mandatul in dispretul cetatenilor care l-au votat. In exemplele date de dvs e putin altceva. Cele doua cazuri proeminente, Sorin Fruzaverde si Darius Valcov, au demisionat din functiile in care au fost alesi. Cazurile mentionate sunt niste oameni care au anuntat intentia de a candida, de a cere voie practic alegatorilor.
- Sunt convins ca nimeni dintre cei care cunosc situatia in judetul Caras si in municipiul Slatina nu-si imagineaza ca oamenii astia, fie si sub umbrela usor gaurita a PD, ar fi avut probleme sa castige alegerile, ei personal. Ei n-au facut acest gest de frica ca nu vor mai fi alesi, s-ar fi descurcat in alegeri amandoi. Eu cred in motivele invocate, ambii au invocat probleme grave in promovarea acestui proces de descentralizare si nu vad motive pentru care nu i-am crede.
- Negociaza USL cu Ontanu de la sectorul doi? Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare. Nu PNL. Daca la domnul Ontanu este posibil, la UNPR eu nu cred ca este cazul sa purtam discutii la nivel institutional. Au fost parteneri de neindoit la aceasta guvernare pe care o denuntam.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro