Sari direct la conținut

VIDEO Cum fac urșii mici probleme unora dintre cele mai mari și feroce animale carnivore ale lumii

HotNews.ro
Urs leneș în India. Foto: - / INSTAR Images / Profimedia
Urs leneș în India. Foto: - / INSTAR Images / Profimedia

Vizitatorii unei rezervații naturale din India au fost recent martori la o confruntare inedită, dintre un urs și o tigroaică, o întâlnire care aproape a degenerat într-o luptă, notează Live Science. Cele mai multe înregistrări video publicate pe rețelele de socializare îl arată pe urs ieșind învingător în fața prădătorului feroce, scrie New York Times. Un cercetător oferă un posibil răspuns, după mai mulți ani de studiu, pentru agresivitatea ursului

Scena s-a petrecut în luna aprilie la Rezervația de tigri Pilibhit, o zonă protejată din nordul statului indian Uttar Pradesh.

Vizitatorii aflați într-un safari au filmat întâlnirea și au postat imaginile pe rețelele de socializare.

În imagini se ve vede o tigroaică, cea mai mare felină sălbatică, în timp ce se plimbă pe un drum de pământ și apoi se oprește în momentul în care un urs, care pare a fi un urs leneș (Melursus ursinus), iese dintre copaci.

Ursul traversează drumul și dispare în spatele ierbii înalte în timp ce tigroaica îl privește. Câteva momente mai târziu, în timp ce tigroaica se plimbă mai departe, ursul reapare și o urmărește. O altă înregistrare arată cum ursul leneș pune pe fugă un tigru cam de aceeși mărime cu el.

Urșii leneși, greu de răpus

În timp ce felinele mari sunt înfricoșătoare, ele nu pot răpune ușor urșii leneși, care sunt de mărimea unui urs negru mic, notează NYT.

Conform unui studiu publicat în luna iulie în revista Ecology and Evolution, cercetătorii au arătat că tigrii din parcurile naționale din India se furișează cu ușurință asupra urșilor leneși, care adesea par să nu știe că riscă să devină hrană pentru feline.

Dar, odată ce tigrul atacă, urșii reușesc adesea să pună temutele feline cu botul pe labe.

Cercetătorii speră că descoperirile vor contribui la elaborarea unor strategii de reducere a conflictelor dintre oameni și urșii leneși, care sunt considerați o specie vulnerabilă.

Deși urșii leneși nu sunt considerați prădători, hrănindu-se în mare parte cu termite și fructe, au ajuns să aibă o reputație nedorită, după relatări conform cărora ar fi responsabili pentru mai multe atacuri asupra oamenilor decât orice carvior mare din lumea, potrivit publicației americane.

De ce sunt urșii leneși agresivi? Localnicii oferă un răspuns

Thomas Sharp, un ecologist din cadrul Wildlife SOS, o organizație care se ocupă de conservarea faunei sălbatice din India, și unul dintre autorii studiului, i-a întrebat pe localnici de ce urșii leneși sunt atât de agresivi de când a început să îi studieze în urmă cu 20 de ani. „Răspunsul pe care l-am primit întotdeauna de la oameni a fost: «Pentru că se luptă cu tigrii»”, a spus el.

Sharp a colaborat cu colegii lui pentru a încerca să înțeleagă mai bine conflictul dintre ursul leneș și tigru, descoperind 40 de înregistrări video realizate de persoane care au mers în safari în parcurile naționale din India.

Urșii leneși petrec mult timp săpând în căutare de insecte, fâcând zgomot, în timp ce tigrii se pot furișa cu ușurință.

Cercetătorii au observat că tigrii se apropiau adesea foarte mult înainte ca urșii leneși să realizeze că sunt în pericol,  la mai puțin de 3 metri. Dar când urșii deveneau conștienți de amenințare, erau pregătiți să lupte. Se ridicau brusc pe picioarele din spate și loveau sau atacau tigrul. Tacticele agresive au funcționat. În cele mai multe clipuri video, 86% dintre urși au scăpat nevătămați.

Într-unul dintre videoclipuri, un tigru se furișează suficient de aproape pentru a ataca ursul din spate.  „Odată ce ursul se întoarce, tigrul ăla nu vrea să aibă de-a face cu el. Tigrul sare din drum și își dă urechile pe spate, arătând mai degrabă ca o pisică de casă certată decât ca un prădător feroce”, a subliniat Sharp.

„O ofensivă bună este cea mai bună apărare”

Deși ursul leneș poate că nu preferă să se lupte, el și tigrul trăiesc într-un câmp deschis, fiind difil să se ascundă sau să fugă.

„Poate că pentru mulți dintre urșii leneși, o ofensivă bună este cea mai bună apărare”, a remarcat Andrew Derocher, un cercetător în domeniul urșilor de la Universitatea din Alberta care nu a fost implicat în studiu.

Atacurile asupra oamenilor au loc de obicei atunci când un urs leneș este speriat, la fel ca în cazul tigrilor din studiu.

Sharp crede că este posibil ca urșii leneși să fi dezvoltat o aversiune față de surprizele provocate de tigri sau un alt prădător în trecut, iar oamenii sunt prinși la mijloc.

Derocher crede că pot fi și interacțiuni pașnice între urși și trgri, mai puțin mediatizate, dar a remarcat că clipurile publice scot în evidență eficiența urșilor leneși în a se apăra.

INTERVIURILE HotNews.ro