Sari direct la conținut

VIDEO Cum justifică un comandant al separatiștilor pro-ruși înfrângerile suferite în ultima vreme pentru televiziunile rusești

HotNews.ro
Ofiterul separatist da vina pe sateliti pentru infrangerile rusesti, Foto: Captura video
Ofiterul separatist da vina pe sateliti pentru infrangerile rusesti, Foto: Captura video

Un comandant al separatiștilor pro-ruși din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei a fost invitat la televiziunile rusești să explice ultimele înfrângeri suferite de forțele de invazie ale Moscovei.

„Noi nu suntem militari, așa că explică-ne. Aceasta nu este deloc o critică. Explică-ne doar să înțelegem. De ce avansăm metru cu metru, când ei (ucrainenii) avansează sat cu sat? De ce merg lucrurile mai bine pentru ei acum?”, îl întreabă prezentatoarea Olga Skabeeva pe Andrei Marociko în emisiunea ei de la postul Rossiya-1.

„Cu ce are legătură și când se va schimba situația?”, mai întreabă Skabeeva, poreclită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin. Prezentatoarea TV și-a câștigat această poreclă înainte ca opoziția din Rusia să fie suprimată complet datorită atacurilor sale virulente la adresa politicienilor de opoziție.

„Haideți să ținem cont de faptul că nu lucrăm împotriva unor trupe ucrainene. Luptăm cu trupe NATO. Ele au resurse enorme! În momentul de față resursele lor sunt superioare alor noastre”, răspunde comandantul separatist.

Faptul că NATO ar fi trimis trupe să lupte de partea ucrainenilor este o teorie a conspirației favorită a propagandei rusești.

Marociko spune de asemenea că principala resursă a ucrainenilor este reprezentată de informații.

„Ei ne urmăresc mișcările online din satelit, ne urmăresc fortificațiile. În mod natural acest lucru le oferă beneficii foarte mari iar șansele lor de succes sunt mult mai mari decât ale noastre”, mai spune Marociko.

Se pregătesc separatiștii pro-ruși din Lugansk de o ofensivă a Ucrainei?

În mod interesant, în spatele comandantului separatist din Lugansk poate fi văzut un camuflaj folosit pentru corturile de campanie, sugerând că acesta se află pe front sau în apropierea sa, semn că separatiștii din această regiune se tem că forțele armate ucrainene ar putea ataca și în direcția lor.

Pe 3 iulie ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu l-a informat personal pe Putin la Kremlin de căderea orașului Lisciansk, ultima localitate importantă controlată de Ucraina în Lugansk.

Însă la jumătatea lunii trecute liderul autorităților de ocupație instalate de ruși în Lugansk, Leonid Pasecinik, avertiza că ucrainenii „se află la granițele republicii” și că forțele Kievului efectuează bombardamente masive.

Comentariile acestuia au venit la doar 3 zile după ce liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, vorbea la rândul său despre o situație „dificilă” pe front în contextul în care ucrainenii au lansat atacuri în această regiune după prăbușirea frontului rusesc din Harkov.

Armata ucraineană a înregistrat noi succese în Donețk și Herson

Se crede că panica instalată în rândul separatiștilor pro-ruși din Donbas a fost unul dintre motivele principale pentru care președintele rus Vladimir Putin a decis să organizeze rapid referendumuri de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate.

Sâmbăta aceasta orașul strategic Lîman din Donețk a fost recucerit de armata ucraineană, la doar o zi după ceremonia fastuoasă organizată la Moscova pentru a formaliza anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

Luni, forțele ucrainene au reușit să spargă frontul rusesc și în regiunea Herson din sudul Ucrainei, avansând 40 de kilometri într-o singură zi după mai bine de o lună de lupte puternice aici, soldate cu pierderi grele de partea ucrainenilor.

O ofensivă și în direcția Luganskului ar pune presiuni și mai mari asupra resurselor deja întinse la maxim ale armatei ruse însă pare puțin probabil ca ucrainenii să poată lansa o ofensivă pe trei fronturi în momentul de față.

Urmărește ultimele evoluții din a 223-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro