Sari direct la conținut

VIDEO Cum încearcă autoritățile ruse să-i intimideze pe recruții ce nu vor să lupte în Ucraina

HotNews.ro
Recrut rus arestat de politia militara, Foto: Captura video
Recrut rus arestat de politia militara, Foto: Captura video

O nouă înregistrare video publicată de autoritățile rusești arată cum acestea încearcă să îi intimideze pe recruții care refuză să lupte în războiul din Ucraina.

Înregistrarea ar fi fost filmată în regiunea Belgorod din vestul Rusiei, unde propaganda rusă acuză de săptămâni de zile că ar avea loc bombardamente ale forțelor ucrainene.

După cum se poate vedea în imagini, recruții ruși sunt somați să iasă din rând, sunt identificați și arestați rapid. Modul extrem de ordonat în care se desfășoară acțiunea, fără niciun fel de protest al presupușilor recruți, sugerează că aceasta a fost cel mai probabil pusă în scenă pentru a fi folosită de propaganda de la Moscova.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat pe 28 octombrie că autoritățile militare au finalizat „mobilizarea parțială” ordonată de Vladimir Putin pe 21 septembrie, însă președintele rus a refuzat să semneze un decret care să pună în mod oficial capăt acesteia.

„Nu este nevoie de un decret”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu privire la situație.

„Departamentul juridic al Administrației Prezidențiale a ajuns la concluzia … că mobilizarea parțială a fost finalizată. Telegramele relevante au fost trimise de Ministerul Apărării către birourile de înrolare militară pentru a pune capăt expedierii documentelor de recrutare”, a spus el.

Mobilizarea „parțială” a stârnit ample nemulțumiri în Rusia

Modul haotic în care s-a desfășurat procesul de mobilizare a declanșat un scandal național în Rusia, amploarea neregulilor fiind atât de mare încât nu a putut fi ascunsă sau ignorată nici măcar de televiziunile de propagandă controlate de Kremlin.

Indignarea a continuat într-o măsură mai mică și după finalizarea oficială a valului de încorporări, numeroși recruți ruși distribuind pe rețelele de socializare și canalele de Telegram fotografii și înregistrări video care arată echipamentele nepotrivite pe care le-au primit, pregătirea insuficientă înainte de a fi trimiși pe front sau condițiile insalubre în care sunt ținuți.

Situația a fost pe amplu comentată de Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, prezentatorul TV de la postul Rossiya-1 încercând să respingă relatările recruților și să demonstreze cât de bune sunt, de fapt, echipamentele pe care aceștia le primesc.

Unele femei din Rusia au încercat să protesteze inclusiv față de trimiterea bărbaților lor la război în condițiile în care primele sicrie ale soldaților mobilizați după 21 septembrie au început să ajungă în Rusia încă de dinaintea jumătății lui august, un alt semn că promisiunile Moscovei potrivit cărora recruții nu vor fi trimiși la război fără instrucția necesară au fost mai mult praf în ochi.

Întrebat luni de către jurnaliștii de la Moscova despre posibilitatea unui al doilea val de încorporări, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a răspuns că acest subiect nu este discutat la Kremlin.

Amintim de asemenea că legislația rusă prevede că recruții pot fi folosiți doar pentru a apăra teritoriul Rusiei și că nu pot fi trimiși în alte zone de conflict, acesta fiind și unul dintre motivele care l-au făcut pe Vladimir Putin să proclame anexarea teritoriilor ucrainene ocupate la sfârșitul lui septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 271-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro