Sari direct la conținut

VIDEO „Dacă vă deranjez, plec eu!”. Marcel Ciolacu, iritat de forfota din sală la începutul ședinței de guvern

HotNews.ro
Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ședința de guvern de vineri a început în timp ce în sală era gălăgie, iar premierul Marcel Ciolacu a devenit ușor nervos pentru că nu era liniște după ce a luat cuvântul, spunând că poate să plece dacă îi deranjează pe membrii cabinetului.

„Haideți! Bună ziua! Începe ședința de guvern. Facem azi ședință de guvern, după …”, a spus Ciolacu în timp ce în sală se puteau auzi membri ai executivului care vorbeau în același timp cu premierul, care s-a arătat foarte iritat.

Microfonul prim-ministrului a captat vocea unei persoane din sală: „Să facem puțină liniște”.

„Gata! Aș vrea și eu să încep ședința de guvern, dacă se poate. Dacă nu vă supărați. Sau… dacă vă deranjez, plec eu”, a spus Ciolacu ridicând ușor vocea în timp ce se uita în sală.

Ciolacu, atac la Boloș

​Întors din vizita în SUA, premierul Marcel Ciolacu l-a criticat vineri în ședința de Guvern pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe tema proiectului de OUG privind măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2014.

  • „Am observat că, în absența mea, domnul ministru al Finanțelor iarăși nu s-a plictisit. A trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024.
  • Ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creșterea PIB-ului pe primele 9 luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul 3 in Europa.
  • Creșterea pe trimestrul 3 a fost solidă și susținută de investițiile publice majore.
  • De aceea și astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării pentru a permite finalizarea tuturor investițiilor prevăzute pe acest an.”, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat că în acest weekend se va lucra la proiectul de buget pe 2024, unde investițiile vor avea o componentă prioritară. Ciolacu a spus că și Educația va primi o mai mare alocare financiară, dar, după rezultatele României la testele Pisa, premierul i-a cerut ministrului Educației Ligia Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ.

Precizările premierului vin după ce mass-media a semnalat joi că Guvernul se pregătește să aprobe un nou proiect de OUG privind măsuri fiscal bugetare de la 1 ianuarie 2024.

Ciolacu i-a cerut lui Burduja să verifice de ce cresc prețurile la gaze

Premierul Marcel Ciolacu a cerut atât ministrului energiei Sebastian Burduja, cât și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să verifice furnizorii din România care cresc prețurile în România, în timp ce în Europa scad.

Reamintim că HotNews.ro a scris o serie de articole despre creșterea prețurilor la gaze și energia electrică, în timp ce pe piețele europene acestea scad, și despre cum subvenționează statul profiturile uriașe ale furnizorilor.

„Îi cer domnului ministru al energiei Sebastian Burduja să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, vineri, la începutul ședinței de Guvern.

Acesta a vorbit și despre cum decontează statul diferențele de preț.

„Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare. Dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat. De aceea vă rog să verificați situația și sper ca și ANRE să se sesizeze”, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu, după rezultatele la testele PISA: „Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ”

Tot la ședinte de guvern, Ciolacu i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, să găsească soluții privind criteriile de performanță în învățământ, „în funcție de care salariile vor crește”, declarând că orice cheltuială trebuie să fie însoțită de o reformă.

Declarațiile vin în contextul în care rezultatele „Programme for International Student Assessment” (PISA) 2022 arată că sistemul de învățământ românesc se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană când vine vorba despre domeniile matematică, științe și citire, fiind superior doar celui din Bulgaria.

„Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanța. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Așadar, trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește”, a declarat Ciolacu.

El a susținut, „ca să fie clar pentru toată lumea”, că în bugetul pe 2024 „va exista cea mai mare alocare din istorie pentru educație”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro