Sari direct la conținut

VIDEO De ce armata Ucrainei încă folosește o mitralieră veche de 100 de ani. Povestea M1910

HotNews.ro
VIDEO De ce armata Ucrainei încă folosește o mitralieră veche de 100 de ani. Povestea M1910

Chiar dacă au primit numeroase arme moderne de la aliații occidentali, forțele armate ucrainene folosesc în luptele împotriva invadatorilor ruși un tip de mitralieră care a fost creată când Ucraina făcea parte din Imperiul Rus și era condusă de un țar, scrie The Economist.

Cu o înfățișare care în zilele noastre ar putea părea desprinsă din literatura steampunk, mitraliera Maxim M1910 cântărește 68 de kilograme și are un scut blindat fixat pe un suport distinctiv pe două roți care permite tractarea sa de către un vehicul sau manevrat de echipajul de armă.

După cum sugerează și numele, mitraliera a fost introdusă pe câmpurile de luptă în 1910, fiind o versiune de fabricație rusească a primei mitraliere cu adevărat automată, brevetată în 1883 de inventatorul americano-britanic Hiram Maxim.

Mitralierele Gatling dezvoltate anterior aveau șase țevi care trebuiau acționate manual. Însă în designul lui Maxim reculul de la tragerea unui glonț era folosit pentru încărcarea următorului.

Un singur soldat cu degetul pe trăgaci putea dezlănțui o rafală mortală de gloanțe. Acest lucru a devenit posibil și datorită mecanismului de răcire cu apă care permite să celor care mânuiesc mitraliera să continue să tragă pentru perioade lungi de timp.

Variante ale mitralierei create de Hiram Maxim s-au dovedit a fi o unealtă eficientă de măcel și teroare în perioada de glorie a imperialismului de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, permițând decimarea rapidă a unor forțe inamice.

Avantajul mitralierei Maxim M1910 față de unele moderne

Mitralierele medii moderne care trag cu aceeași muniție de 7,62 mm ca și M1910 sunt mult mai ușoare și mai portabile, actualul PKM rusesc, de exemplu, cântărind mai puțin de o cincime decât arma ce datează din urmă cu mai bine de un secol.

Însă armelor moderne le lipsește răcirea cu apă. Tragerea continuă chiar și pentru un minut poate duce la deformarea țevii sau la scăparea acesteia de sub control atunci când mitraliera trage gloanțe fără ca operatorul să apese pe trăgaci.

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat în 2016 că a autorizat eliberarea unor M1910 din stocurile guvernamentale (mitraliera Maxim nu face parte din armamentul standard al forțelor armate ucrainene dar este disponibilă la cerere, ea fiind solicitată de unele unități ale Forțelor de Apărare Teritorială).

Un audit din 2012 a arătat că Ucraina avea în depozit 35.000 de mitraliere M1919, toate fabricate între 1920 și 1950.

Cum folosesc ucrainenii mitraliera veche de peste 100 de ani

Doar o mână de mitraliere M1910 au fost văzute în uz de când președintele rus Vladimir Putin a declanșat „operațiunea militară specială în Ucraina” pe 24 februarie, dar se pare că acestea s-au dovedit eficiente în fortificații și alte poziții defensive fixe.

Pe lângă răcirea cu apă care permite un foc susținut, suporturile lor fixe fac țintirea cu acestea mai ușoară.

Un soldat ucrainean intervievat în 2016 a spus că M1910 era foarte precisă la o rază de un kilometru, eficientă la trei kilometri și că nu ar schimba-o pentru o armă mai modernă.

Unele M1910 au fost chiar modernizate, pe rețelele social media apărând imagini care arată mitralierele de epocă cu dispozitive de țintire electronice moderne sau folosite pentru „personalizarea” unor mașini.

În mod oficial, arma nu se află în dotarea niciunei alte armate din lume, deși milițiile separatiste pro-ruse din Donbas le folosesc și ele, M1910 apărând inclusiv în zone de conflict din Siria sau Vietnam.

Mitralierele rămân o componentă esențială a forțelor de infanterie și pe câmpurile de luptă moderne iar, la fel ca în urmă cu un secol, M1910 rămâne o armă mortală.

Urmărește ultimele evoluții din a 82-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro