Sari direct la conținut

VIDEO De ce nu trebuie să arunci bateriile folosite la coșul de gunoi? Substanțele periculoase pe care le conțin aparatele pe care le ai în casă / Reportaj într-o fabrică de reciclare

HotNews.ro
Cabluri, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Cabluri, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

​Munți de cabluri, grămezi de telefoane cu taste, benzi transportoare, oameni care dezmembrează mașini de spălat și supraveghează imense aparate de măcinat. Așa arată una dintre cele mai mari fabrici de reciclare a deșeurilor electronice din țară, un loc de unde pleacă mii de tone de materiale mărunțite care sunt apoi folosite în alte unități de producție. Ce rămâne dacă desfaci un bancomat? Ce metale prețioase conține televizorul tău? De ce să nu arunci baterii la coșul de gunoi?

Când distrugerea corectă a unui aparat poate aduce foloase

De foarte multe ori nu știm ce să facem cu un televizor vechi care nu va mai fi aprins niciodată. Altă dată aruncăm bateriile la coșul de gunoi din bucătărie, în loc să mergem la un supermarket și să le lăsăm în cutiile colorate de reciclare.

Deși greșim adesea când este vorba de a scăpa de aparatele vechi uzate, în România a crescut mult în ultimul deceniu cantitatea de deșeuri colectate și reciclate.

Unde ajung să fie făcute dezmembrate electronice? Cum ar trebui să arate sfârșitul corect al unui aparat electronic din care unele părți vor mai fi utilizate și pe viitor, în alte fabrici?

La invitația asociației ECOTIC, cunoscută pentru campaniile de colectare a aparatelor vechi, am vizitat o fabrică de reciclare a deșeurilor electronice, la Buzău.

Compania GreenWEE colectează, tratează și reciclează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), de la mici telefoane vechi cu taste, până la frigidere, mașini de spălat și chiar și vitrine frigorifice și bancomate. Sunt și aparate de aer condiționat, dar și scule electrice și este procesat aproape orice tip de echipament electronic care se poate băga în priză sau funcționează pe baterii. Sunt reciclate și uscătoare de păr și prăjitoare de pâine, dar și imprimante.

Sunt reciclate și deșeurile echipamentelor de iluminat și cele legate de baterii alcaline de mici dimensiuni. La cele două fabrici din țară, compania reciclează câteva zeci de mii de tone de deșeuri pe an.

Aparatele electrice și electronice trebuie reciclate în mod corespunzător din cauză că ele conțin substanțe periculoase care pentru mediu și pentru sănătatea umană, iar aceste substanțe trebuie extrase cu grijă și procesate cu tehnologii adecvate.

Tocmai fiindcă vorbim despre substanțe toxice, NU este o soluție să dăm aparatele uzate celor care trec pe stradă și strigă „fiare vechi luuuăăm”.

Ce rămâne de pe urma măcinării și zdrobirii

Spre exemplu, la fabrica GreenWEE din Buzău telefoanele sunt măcinate, este scos plasticul, iar componentele care conțin metale prețioase sunt trimise la alte companii europene care le extrag și le refolosesc.

Unde se duc materialele obținute prin reciclare la Buzău? Fierul rezultat ajunge la o fabrică situată la 2 km, unitate ce produce pulberi metalice care ajung, după mai multe etape, sub diverse forme, în producția auto. O parte dintre fier ajunge așadar, reciclat, în produse noi.

Cuprul rezultat merge la topitoriile care fabrică, spre exemplu, catozi (componentă esențială a unei baterii).

Este practic ceea ce se numește, oarecum paradoxal, „materii prime secundare” și aceste pulberi sau bucățele pot fi folosite apoi în alte procese de producție. Din mărunțire rezultă așa-numitele fracții, care sunt mici bucățele negre și cenușii din diverse materiale. Pot fi fracții din fier, cupru, aluminiu sau plastic. Substanțele periculoase – freon, praf de mercur – sunt distruse în alte fabrici, cu instalații speciale.

Sunt în fabrica din Buzău și „munți” de cabluri de la care se recuperează cuprul, aluminiul și plasticul. Există și o zonă unde sunt tratate televizoarele cu ecran plat și se extrag „materii prime secundare” precum plăci de circuite imprimate, plastic și metale. Foarte important este că se face o „depoluare”: spre exemplu se scot tuburile care conțin mercur și sunt distruse.

Fracțiile

Ce poți recupera de la un bancomat? Este mult beton și fier, dar sunt și o mulțime de componente la partea de TV și electronice (ecran, circuite, etc).

Care sunt etapele reciclării

Ce se întâmplă în fabrică? Mai întâi se verifica daca DEEE-urile mai sunt în stare de funcționare în vederea reutilizării și apoi, la cele nefuncționale, se separă și se sortează deșeurile și se extrag substanțele periculoase.

În faza de tratare se mărunțesc echipamentele în diverse etape tehnologice și apoi are loc separarea fracțiilor: metale – nemetale, feroase – neferoase. Tot ca parte a acestui proces se separă substanțele periculoase: freon, cadmiu, mercur, plumb, ciclopentan.

Deșeurile sunt procesate în fracții cât mai omogene : metale feroase și neferoase, plastice, spumă poliuretanică, sticlă, lemn.

Trei motive pentru care merită să reciclezi

Directorul fabricii GreenWEE de la Buzău, Marius Costache, a explicat de ce este important să reciclezi

  • pentru sănătatea noastră, fiindcă marea majoritate a deșeurilor conțin metale grele (mercur, cadmiu, beriliu) și, spre exemplu, într-un smartphone sunt prezente 70 de elemente din tabelul chimic a lui Mendeleev).
  • pentru mediul înconjurător (dacă arunci o baterie ajunge la groapa de gunoi și apoi ajunge să contamineze solul și apa, din cauza metalelor grele și substanțelor toxice pe care le conține.
  • pentru resurse: reciclarea permite obținerea de materiale la costuri mult mai mici, mai ales în condițiile în care materiile prime s-au scumpit în ultimii 2 ani.

Un exemplu relevant dat de șeful fabricii ține de faptul că, dintr-o tonă de minereu de cupru, scoți doar 0,5%, adică 5 kg de cupru, iar minele de cupru au un impact devastator asupra mediului. Dacă reciclezi cabluri vechi poți obține la o tonă de cabluri chiar și 100 kg de cupru. Este scump, complicat și nociv să scormonim în pământ (minerit), când avem materiile prime deja în cablurile pe care le reciclăm, spune Costache.

De ce să nu arunci bateriile la gunoi și ce conține televizorul tău

Vechile televizoare LCD au tuburi în care se găsește mercur, un metal foarte toxic care devine periculos dacă, spre exemplu, se sparge din greșeală ecranul unui televizor uzat pe care îl ții în casă nefolosit.

Televizoarele conțin fier și cupru, dar și aur și platină, printre altele, însă în cantități infime când este vorba de metalele prețioase.

O placă de bază, prezentă în multe tipuri de electronice, conține o mulțime de elemente chimice, cum ar fi cupru, argint, aluminiu, aur, bismut, antimoniu și paladiu. Nu trebuie uitat că prețul unor componente a crescut enorm din cauza războiului din Ucraina, așa că reciclarea lor chiar merită făcută.

Este important de reamintit că magazinele electro-IT cu suprafața mai mare de 400 mp au obligația de a prelua gratuit deșeurile electrice și electronice aduse de oameni.

Extrem de mulți români aruncă la gunoi cu lejeritate bateriile mici, după ce se consumă și le scot din telecomandă, ceas de perete, jucării sau alte aparate. Care este pericolul? La groapa de gunoi sau oriunde ajunge, metalul sau plasticul ce acoperă bateria se vor coroda cu timpul și substanțele toxice dinăuntrul bateriei se scurg.

Aici nu trebuie uitat că aproape orice supermarket are acele recipiente pentru reciclat baterii. Tot ce trebuie să faceți este să strângeți într-o cutiuță bateriile consumate, și când se adună mai multe să le duceți în acele cutiuțe speciale colorate.

GreenWEE a deschis în 2009 fabrica de la Buzău unde sunt 250 de angajați și mai are o unitate la Câmpia Turzii, unde lucrează aproape 100 de oameni. În câteva luni va mai fi deschisă o fabrică la Buzău, șantierul fiind în faza de instalare a utilajelor în hală. Testele ar trebuie să înceapă în a doua parte din decembrie și efectivele la Buzău vor crește cu 30 de oameni.

Compania spune că investițiile totale în țară, incluzând și noua fabrică la care încă se lucrează, totalizează 40 milioane euro.

Greenweee este unul dintre colaboratorii ECOTIC.

ECOTIC este o organizație de transfer de responsabilități ale producătorilor de echipamente electrice și electronice. În acest sens ECOTOC colaborează în numele producătorilor cu colectori și reciclatori, în vederea îndeplinirii țintelor producătorilor afiliați.

Soluții pentru a scăpa în mod corect de aparatele vechi

  • Schimbul 1 la 1: atunci când achiziționezi un echipament nou poți preda echipamentul similar vechi.
  • La punctele/centrele de colectare: întâlnim la tot pasul puncte de colectare dedicate deșeurilor electrice, în mod special în magazinele tip retail. Harta cu punctele de colectare este disponibilă pe site-ul ECOTIC
  • Preluare de la domiciliu: ECOTIC poate asigura în anumite condiții preluarea echipamentelor voluminoase.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro