Sari direct la conținut

​VIDEO De la cantec revolutionar la manea

HotNews.ro
Statuia lui Anton Pann (la Ramnicu Valcea), Foto: Agerpres
Statuia lui Anton Pann (la Ramnicu Valcea), Foto: Agerpres

​Mugur, mugurel este o faimoasa melodie din Romania de la mijlocul secolului XIX. Era considerat un cantec revolutionar, al claselor de jos, al taranimii, datorita unor versuri precum „Bate-i, Doamne, pe ciocoi / Cum ne bat si ei pe noi”. Piesa a fost inclusa si in celebra culegere de „manele” (piese de folclor urban) „Spitalul Amorului” a lui Anton Pann, la 1850. Pentru ca celebrul compozitor se invartea destul de des printre cei care detineau puterea in acele vremuri, a schimbat versurile, transformandu-le intr-un cantec de dragoste, „unde amorul zboara si ii sageteaza pe tinerii indragostiti”.

Asculta mai jos melodia Mugur, mugurel, interpretata in mai multe variante:

  • atat in varianta ansamblului Anton Pann, cu versuri „revolutionare” (dar apropiata muzical de spiritul melodiei originale)
  • cat si in varianta proiectului Spitalul Amorului.ro (cu versurile compozitorului Anton Pann, dar intr-un format muzical modern, „electronic”)

Asculta si Cateva cantece din prima culegere de folclor urban a Romaniei.

Despre compozitorul Anton Pann

Anton Pann s-a nascut in Bulgaria si a fost cantaret de strana si profesor de muzica psaltica, compozitor, folclorist si scriitor, tipograf.

George Calinescu afirma ca, prin tatal sau (de meserie caldarar sau aramar), Anton Pann era roman de origine. Numele tatalui, Pantoleon Petrov, a devenit in romaneste Petroveanu, iar fiul si-a pastrat numele de Antonie Pantoleon Petroveanu, cu care si-a semnat manuscrisele pana prin 1826.

Anton Pann este considerat de multi drept compozitor al muzicii Imnului National al Romaniei, dar alte surse considera ca melodia a fost creata de Andrei Muresanu (creator al versurilor) sau de Gheorghe Ucenescu (ucenicul lui Anton Pann), ori ca ar fi inspirata dintr-o veche melodie religioasa (Din sanul maicii mele).

Despre el scria Mihai Eminescu, in poezia Epigonii, versul: „S-a dus Pann, finul Pepelei, cel istet ca un proverb”.

De asemenea, Nicolae Iorga il numea pe Anton Pann, in Istoria literaturii romanesti: „Cantaretul de giumbusuri, lautarul literar al petrecerilor, ghidusul de ietacuri, amorezatul care cauta la ferestruicele casutelor de mahala, prinzand ceasul cand lipseste respectivul jupan, tovarasul ceasurilor de veselie ale preotilor, dascalilor, tarcovnicilor, carora li zice pe glas de psaltichie lucruri care fac parte din placuta slujba a Satanei”. (sursa: CrestinOrtodox.ro)

Mugur, mugurel – in mai multe versiuni

Melodia Mugur, mugurel a fost prezentata luna aceasta, in cadrul proiectului „Spitalul Amorului.ro” (muzica lui Anton Pann in interpretarea moderna a lui Vlaicu Golcea si Marta Hristea feat. Raul Kusak si Daniel Ivascu). Spitalul Amorului (prima culegere de folclor urban, editata de Anton Pann in 1850), a fost prezentata, intr-o varianta moderna (in stil electronic), la Green Hours. Eveniment desfasurat in ultima zi a festivalului Green Jazz Fest.

Piesa este inclusa si in repetoriul ansamblului de muzica veche Anton Pann.

Mugur, mugurel (versuri anonime)

„Mugur, mugur, mugurel

Fa-te pur, maricel

Infrunzeste frumusel

Mugur, mugur, mugurel

Ca tu daca inverzesti

Mugur, mugur, mugurel

Pe toate le-nveselesti

Mugur, mugur, mugurel

Ca ne-am saturat de iarna

Mugur, mugur, mugurel

Si de rautate-n tara

Mugur, mugur, mugurel

Bate-i, Doamne, pe ciocoi

Mugur, mugur, mugurel

Cum ne bat si ei pe noi

Mugur, mugur, mugurel

Mugur, mugur, mugurel

Fa-te pur, maricel

Infrunzeste frumusel

Mugur, mugur, mugurel”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro