Sari direct la conținut

VIDEO Decizia ca românii care au făcut prima doză cu AstraZeneca să poată fi vaccinați la rapel cu Pfizer sau Moderna, amânată de autorități

HotNews.ro
Valeriu Gheorghita, Foto: Agerpres
Valeriu Gheorghita, Foto: Agerpres

​Decizia ca românii care au făcut prima doză de vaccin împotriva COVID-19 cu AstraZeneca să poată fi vaccinați la rapel cu vaccin cu tehnologie diferită, de tip ARN mesager – Pfizer sau Moderna – a fost amânată de autorități, până la noi date științifice mai concludente, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță afirma săptămâna trecută că autoritățile din România luau în calcul posibilitatea vaccinării la rapel cu vaccin de tehnologie diferită și spunea atunci că o decizie urma să fie anunțată săptămâna aceasta.

În România, regula rămâne în continuare ca imunizarea să se facă cu același vaccin, de la aceeași firmă, atât la prima doză, cât și la rapel, mai spune Valeriu Gheorghiță.

  • Echipele mobile de vaccinare au ajuns în peste 62% dintre comunele din țară

O parte dintre centrele de vaccinare fixe din țară vor avea activitatea sistată temporar în perioada următoare, iar din aceste centre se vor desprinde echipe mobile de vaccinare care vor vaccina în mediul rural, a mai anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.

80% dintre centrele fixe vaccinează puțin în acest moment, afirmă coordonatorul campaniei. Din această cauză, 117 centre de vaccinare fixe şi-au sistat temporar activitatea, iar în cazul a 371 de centre programul de lucru a fost redus.

Până în acest moment a demarat vaccinarea cu echipe mobile de vaccinare în 1.792 de localități din mediul rural din cele 2.862 de comune câte sunt în total, ceea ce înseamnă circa 62,6% dintre comunele de la nivel național.

  • Câți români s-au vaccinat

În acest moment, rata de acoperire vaccinală la nivel național, din populația eligibilă – cu vârsta de peste 12 ani – este de circa 28%, a anunțat Valeriu Gheorghiță: „Practic, ne apropiem de o treime din populația eligibilă la nivel național.”

Peste 4,7 milioane de români s-au vaccinat de la debutul campaniei de vaccinare, dintre care peste 4,53 de milioane cu ambele doze de vaccin.

Topul județelor unde s-au vaccinat cei mai mulți români:

  • București – 45,9% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani
  • Județul Cluj – 42,6% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani
  • Județul Sibiu – 36,18% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani
  • Județul Brașov – 33,8% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani
  • Județul Timiș – 33% din populația eligibilă – vârsta peste 12 ani

Sunt 9 județe care au rata de acoperire vaccinală peste 30%, sunt 25 de județe care au rata de acoperire vaccinală între 20% și 30% și 8 județe care au rata de acoperire vaccinală sub 20%, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

  • Câți copii și adolescenți din România s-au vaccinat împotriva COVID-19?

20.078 de copii și adolescenți cu vârsta între 12 și 15 ani s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză, iar în ceea ce privește categoria de vârstă 16-19 ani, 130.478 de tineri s-au vaccinat cu cel puțin o doză, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Grupa de vârstă 12-15 ani – rata de acoperire vaccinală este de 2,4% – 20.078 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză

Grupa de vârstă 16-19 ani – rata de acoperire vaccinală este de 15,9% – 130.478 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză

Grupele de vârstă cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală:

  • Grupa de vârstă 60-69 de ani – peste 37%
  • Grupa de vârstă 70-79 de ani – 34,7%
  • Grupa de vârstă 50-59 de ani – 34,6%
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro