Sari direct la conținut

VIDEO Demiteri la IPJ Constanța, după tragedia de la 2 Mai. Șeful Poliției Județene rămâne în funcție / A fost sesizat și Parchetul în cazul a trei ofițeri, care nu l-au testat pe șoferul drogat

HotNews.ro
Mașină de Poliție la Vama Veche, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Mașină de Poliție la Vama Veche, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Adjunctul șefului Poliției Județene Constanța, șeful Biroului Rutier Constanța, șeful Poliției Mangalia și șeful Biroului de Poliție Vama Veche vor fi demiși din funcții, în timp ce în cazul altor trei polițiști va fi sesizat Parchetul. Decizia a fost anunțată de Ministerul de Interne, în urma verificărilor făcute de Corpul de control în cazul tragediei de la 2 Mai, unde sâmbătă un băiat de 19 ani, care consumase trei tipuri de droguri, a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, doi dintre ei murind pe loc. Vlad Pascu a fost oprit de Poliție chiar în noaptea tragediei și, deși în mașina lui au fost găsite droguri, a fost lăsat să plece, fără a fi testat pentru consum de droguri.

Șeful Poliției Județene Constanța, Adrian Glugă, rămâne în funcție.

Decizia de sesizare a Parchetului a fost luată în cazul polițiștilor carel-au oprit pe Vlad Pascu, dar l-au lăsat să plece fără a-l testa pentru consum de droguri.

Reprezentanții MAI au precizat că acestea sunt primele măsuri, în urma unor date preliminare ale ofițerilor Corpului de Control care fac verificări la Poliția Județeană Constanța.

Anunțul Ministerului de Interne:

Eduard Ionescu de la Direcția de Informare a MAI:

  • „Subliniez că aceste informaţii sunt obţinute în prima etapă şi nu reprezintă raportul final, este o informare intermediară.
  • În urma activităţilor de verificare derulate până în prezent, ofiţerii Corpului de control au constatat posibile aspecte de natură penală circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu modul de acţiune, respectiv inacţiune a trei poliţişti – un ofiţer şi doi agenţi – implicaţi în procedurile de verificare, control şi luare a măsurilor legale faţă de șoferul care în dimineaţa zilei de 19 august a produs un accident rutier soldat cu decesul a doi tineri şi rănirea altor trei.
  • Printre altele, în contextul în care IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate pentru verificarea prezenţei în organism a unor substanţe cu efecte psihoactive, respectiv drugtest, s-a constatat că poliţiştii aveau posibilitatea să îl testeze pe șofer sau să îl conducă la o unitate medicală în vederea examinării clinice şi recoltării de probe biologice.
  • Cu privire la aceste aspecte constatate urmează să fie sesizat Parchetul Tribunalului Constanţa.
  • Evaluarea managerială a dus la decizia de eliberare din funcție a următorilor: adjunctul șefului IPJ Constanța cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere și ordine publică, șeful Poliției Rutiere Constanța, șeful Poliției Mangalia și șeful Biroului de Poliție Vama Veche
  • Raportul final va fi înaintat, după terminarea verificărilor de la Constanţa, ministrului Afacerilor Interne.
  • Aşa cum a afirmat deja public, ministrul Afacerilor Interne, domnul Cătălin Predoiu, va analiza datele care îi vor fi prezentate şi va lua în continuare, fără absolut nicio ezitare, măsurile legale care se impun pentru eficientizarea actului poliţienesc şi, de asemenea pentru protejarea cetăţenilor”.

Ziua de Constanța scrie că cei demiși sunt:

  • Adjunctul șefului IPJ Constanța, comisar-șef Marin Dincă
  • Șeful serviciului Poliției Rutiere Constanța, comisar-șef Stoian Constantin
  • Șeful Poliției Mangalia (împuternicit), comisar-șef Dragoș Cristea
  • Șeful Poliției Vama Veche​ (împuternicit), comisar-șef Radu Vachente

Luni, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că va trimite Corpul de control la Constanța pentru verificări. Anunțul a fost făcut atunci după ce au ieșit la iveală detalii revoltătoare: Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă.

Echipajul care l-a oprit pe tânăr înainte de a provoca accidentul a găsit în mașina de colecție a acestuia, într-un pachet de ţigări, o ţigară tip joint şi o folie pe care scria Bromazepam şi care conţinea patru pastile. Analizele care i-au fost făcute după accident au indicat că Vlad Pascu consumase cocaină, amfetamină şi metamfetamină, deci alte tipuri de droguri decât cele găsite în mașina lui.

Șeful Poliției Constanța, Adrian Glugă, a susținut că băiatul nu a fost testat pentru că, din datele transmise de către polițiștii care l-au oprit, „conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive”. În schimb, băiatul a fost testat pentru consum de alcool, iar rezultatul a fost 0.

Întrebat, luni, într-o conferință de presă, despre o eventuală demitere a şefului IPJ Constanţa, Adrian Constantin Glugă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a susținut că nu va avea „ezitări” dacă se va impune în urma verificărilor pe care le va face Corpul de control în acest caz. Adrian Constantin Glugă se află la conducerea Poliției Județene Constanța din iulie 2020, mai întâi împuternicit în această funcție (01.07.2020 – 01.10.2021). Anterior, el a condus inspectoratele județene de poliție Dolj și Brăila.

Filmul unui eșec al Poliției Române

  • Potrivit șefului IPJ Constanța, Constantin Adrian Glugă, în seara de 19 august, în jurul orei 00:40 un bărbat a sunat la 112 pentru a spune că pe DN39 Vama Veche 2 Mai un autoturism circulă fără să respecte regulile de circulație.
  • La 02:40 a fost depistat de o patrulă mixtă poliție-jandarmerie pe DN39, au fost legitimați șoferul și pasagerii, iar în mașină au fost descoperite o țigară tip joint și pastile într-un pachet de țigări, a declarat șeful IPJ Constanța într-o conferință de presă.
  • Șoferul a fost dus cu autospeciala la sediul poliției unde a fost testat etilotest – cu rezultat zero, a spus Glugă, adăugând că nu prezenta semne specifice consumării de substanbțe pshihoactive și a fost lăsat să plece în jurul orei 04:30.
  • La ora 05:25 a avut loc accidentul în care au murit doi dintre tinerii loviți de mașina condusă de șoferul de 19 ani.

Întrebări fără răspuns

  • De ce a fost lăsat Vlad Pascu să plece deși în mașina lui au fost găsite droguri?
  • De ce cele două echipaje care l-au oprit, două zile la rând, au ignorat faptul că mașina avea asiguarea RCA expirată?
  • Care este motivul pentru care la sediul Poliției 2 Mai a fost dus doar șoferul, deși el se afla în mașină cu alte două persoane, conform șefului Poliției Județene Constanța, iar drogurile au fost găsite în autoturism, nu asupra lui Vlad Pascu?
  • Care este încadrarea juridică în privința drogurilor găsite?
  • Când a anunțat Poliția Parchetul în acest caz?
  • A fost deschis dosar penal pentru consum sau trafic de droguri în cazul persoanelor alături de care tânărul ar fi consumat substanțe interzise „într-o locație, după ce a plecat de la sediul Poliției, așa cum a susținut șeful IPJ Constanța, Adrian Glugă?
  • Luminiţa Popescu, avocata lui Vlad Pascu, a fost contactată de familia tânărului după ce acesta a provocat accidentul sau încă de la momentul la care băiatul a fost dus la sediul Poliției, după ce i-au fost găsite droguri în mașină? (Constanța Info scrie că Luminița Popescu este sora Marilenei Dragnea, numită de organizația PSD Constanța în funcția de subprefect și este avocatul care reprezintă organizațiile PSD Constanța, atât pe cea județeană, cât și pe cea municipală, în toate problemele juridice și în fața instanței, atunci când este nevoie).

În urma accidentului provocat de Vlad Pascu, și-au pierdut viața Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii fiind studenți la Facultatea de Geografie a Universității București. Alți trei tineri au fost răniți.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro