Sari direct la conținut

VIDEO Deținuții ruși, abuzați fizic și șantajați să meargă să lupte în Ucraina

HotNews.ro
Detinuti rusi obligati sa accepte mobilizarea, Foto: Captura
Detinuti rusi obligati sa accepte mobilizarea, Foto: Captura

​Prizonierii ruși care refuză să lupte în Ucraina sunt supuși abuzului fizic și sunt forțați să înregistreze videoclipuri autoincriminate, potrivit fotografiilor și videoclipurilor publicate de Gulagu.net, fondat de activistul pentru drepturile omului Vladimir Osechkin.

Organizația rusă pentru drepturile omului Gulagu.net a publicat ceea ce spune că este dovada că personalul din colonia penală nr. 4 din regiunea Kaluga abuzează prizonieri care au refuzat să meargă la război „din cauza convingerilor lor și nu au fost de acord ca alți deținuți să fie trimiși la război”, potrivit cercetătorului independent Chris Owen.

Un scurt videoclip arată un bărbat care este îndemnat de un gardian al închisorii să repete „mai tare!” că respinge „tradiția hoților”, cu alte cuvinte codul hoților foarte strict care îi guvernează pe deținuții din închisorile rusești.

Această recunoaștere ar putea să îi creeze probleme printre ceilalți deținuți, pentru că respinge, deși sub constrângere,regulile pe care ar trebui să le respecte în închisoare. Acestea sunt luate foarte în serios de „vory” (condamnați), notează Owen.

Este, de asemenea, un alt indiciu că este probabil planificat un alt val de mobilizare a închisorii. Este puțin probabil că paznicii s-ar încurca în această problemă dacă nu ar avea un motiv întemeiat să încerce să-i facă pe prizonieri să se răzgândească.

De altfel, pe 1 decembrie relatam că platforma rusă independentă de știri SOTA scria, potrivit cercetătorului independent Chris Owen, că cetățenii non-ruși din orașul rusesc Celeabinsk primesc ordine de mobilizare, în ciuda faptului că mobilizarea parțială s-a încheiat și în ciuda faptului că nu au pașapoarte rusești sau chiar permise de ședere, ceea ce ar trebui să-i facă neeligibili.

Astfel, SOTA relatează că angajaților unei rafinării de zahăr din Celeabinsk li s-au înmânat, prin conducerea fabricii, citații de mobilizare, cerând participarea lor la biroul militar de înregistrare și înrolare” astăzi (1 decembrie).

Printre cei care au primit citațiile s-au numărat și cetățeni din Belarus și Uzbekistan, care, după cum notează SOTA, nu au „pașapoarte rusești sau chiar de permise de ședere”.

Totodată, se știe că grupul de mercenari Wagner au desfășurat, până la încheierea anunțată de Putin a mobilizării, recrutări din închisori.

Efortul făcea parte din eforturile autorităților militare de la Moscova de a-și reface forțele epuizate ce luptă în Ucraina în contextul în care „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 28 noiembrie că „mobilizarea parțială” anunțată în septembrie s-a încheiat, iar ținta mobilizării a 300.000 de rezerviști a fost atinsă.

Cu toate acestea oficialii ruși continuă mobilizarea mascată, chiar în timp ce se derulează ciclul de conscripție de toamnă, ceea ce probabil va solicita și mai mult aparatul rusesc de generare de forțe militare, deja supraîncărcat, într-un mod care va fi atât în detrimentul recruților, cât și al mobilizaților, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro