Sari direct la conținut

VIDEO „Energia în alegeri” 2024 / Prețurile nu ar trebui liberalizate din aprilie 2025, spun USR și AUR. Când ar fi momentul oportun

HotNews.ro
Factura de energie electrica, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com
Factura de energie electrica, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com

Piața de energie din România nu este pregătită pentru liberalizare de la 1 aprilie 2025, așa cum dorește actualul Guvern. Ideea a fost susținută atât de reprezentantul AUR, Petrișor Peiu, cât și de cel al USR, Radu Miruță, prezenți luni la dezbaterea online „Energia în alegeri 2024”, organizată de HotNews.ro și Asociația Energia Inteligentă. Când ar fi oportună liberalizarea? Aici cei doi candidați la alegerile parlamentare au avut păreri diferite.

În prezent, facturile la electricitate și gaze naturale sunt plafonate încă din 2022, iar diferența față de prețul pieței este plătită din bugetul de stat. Legislația în vigoare prevede finalizarea schemei de plafonare-compensare la 1 aprilie 2025.

„Trecerea la piața liberă ar trebui să se facă treptat, nu brusc”, a susținut Radu Miruță, întrebat dacă este adeptul pieței libere sau al uneia reglementate.

El a arătat că, în perioada când factura a fost plafonată, de fapt românii au plătit două facturi: cea cu 0,68 lei, 0,8 lei sau 1,3 lei, cât a fost plafonul, și cea indirectă, pentru că tot românii au fost cei care au plătit diferența, din bugetul de stat, ceea ce a dus la creșterea în lanț a tuturor prețurilor.

  • „Politic am ținut prețurile sub control, dar economic, nu.
  • Eu cred că suprareglementarea pieței descurajează investițiile. De fapt problema este că nu avem suficientă energie să acoperim cererea, de acolo explodează prețul. Dacă nu încurajezi investițiile nu poți rezolva rădăcina problemei.
  • Nu vei putea ieși din boala asta, unde apelezi la diverse artificii pentru a avea un preț mic, dacă tu nu umbli la cauza organismului și anume că nu ai suficientă energie, pentru că nu ai suficiente investiții.
  • Piața liberă este cea care trebuie să echilibreze nivelul de investiții cu nivelul de interes pe care agentul economic îl are. Schimbând prețul în fiecare trimestru, intervenind pe piață cu subvenții, cu certificate pentru anumiți producători de energie verde pe care ba le bagi, ba le scoți. Sunt chestiuni care denaturează piața”, a susținut Miruță.

El a repetat că este adeptul unei liberalizări lente.

„Poate fi pe un an de zile. Guvernul ar trebui să răspundă, se mai continuă sau nu? Pur și simplu ridici stavila asta și ce se întâmplă apoi? Anunță-i pe cei care bagă bani în această poveste cam care este evoluția legislativă pentru următoarea perioadă. Ar trebui ca Parlamentul astăzi să dea o lege care să reglementeze cum va funcționa piața din aprilie 2025”, a mai spus reprezentantul USR, care este deputat de Gorj.

Întrebat ce ar face imediat după alegeri, el a răspuns: „În prima secundă aș modifica planul de reorganizare al Complexului Energetic Oltenia, dând posibilitate să vină mai multă energie în piață. Dacă va veni în piață mai multă energie în bandă, dispare lent problema pe care am avea-o dacă s-ar ridica prețurile reglementate”.

Companiile ar avea timp să-și cumpere cantitățile necesare de energie și să treacă treptat la o piață liberă, a explicat el.

Petrișor Peiu: „Sunt ferm pentru reglementare”

La rândul său, Petrișor Peiu, candidat AUR pentru un post de senator, susține că piața ar trebui să continue să fie reglementată până când sunt puse în funcțiune noile centrale care se construiesc acum, astfel încât în piață să existe mai multă energie.

„Eu aș merge foarte net pe continuarea reglementării până în momentul în care se termină toate investițiile începute și nefinalizate. Mă refer la centrala de la Iernut, la cele trei hidrocentrale începute și neterminate și la centrala Mintia, 1.200 MW.

Când aceste investiții vor fi finalizate și vom avea un surplus de 1.500-1.600 de MW, atunci putem discuta de liberalizare. Sigur, ca principiu am o opinie capitalistă și e clar că o piață trebuie să fie liberă, însă situația în care suntem astăzi nu putem lăsa sub nicio formă piața liberă, pentru că toate prețurile ar lua-o în sus”, a arătat Peiu.

În plus, ar trebui să avem 300 și 500 MW capacități de stocare pentru a dormi liniștiți, având în vedere că în curând grupul 1 de la Cernavodă va fi scos din sistem pentru retehnologizare și riscăm ca piața să fie și mai dezechilibrată.

  • „Ca să sintetizez, până la finalizarea capacităților începute, sunt ferm pentru reglementare, dar altfel decât reglementarea de până acum, ci o plafonare dinamică.
  • La gaze, cam aceeași situație: până la clarificarea situației legate de gazele din Marea Neagră și a poziției UE față de sursa de gaz care este lângă noi, aș merge în continuare pe reglementare”, a arătat reprezentantul AUR.

El a spus că statul român, prin Romgaz, ar trebui să aibă o putere mai mare de decizie în proiectul Neptun Deep.

Urmăriți mai jos înregistrarea dezbaterii, pentru mai multe detalii despre sursele de energie pe care le vor promova fiecare din cele două partide, despre cum vor fi încurajați prosumatorii, despre viitorul centralelor pe gaz de apartament, dar și alte subiecte din domeniul energetic.

Dezbaterile din cadrul proiectului „Energia în alegeri 2024” continuă săptămâna viitoare, cu reprezentanții altor partide politice.

Sursa foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro