VIDEO. Europarlamentari români despre certificatul verde COVID: Totul a ajuns într-o logică de sectă/ Propaganda rusă infectează minţile părinţilor şi bunicilor noştri
Europarlamentarul PSD (S&D) Dragoș Benea, vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a declarat, într-o dezbatere video MeetYourMEP, pe HotNews, că dezbaterea în jurul certificatului verde COVID „a ajuns acum într-o logică de sectă – dacă certificatul verde e pretextul pentru a fi excomunicat, discriminat, tratat ca cetăţean de mâna a doua”, el considerând că vaccinarea trebuie să rămână „un act de voinţă personală”. În replică, europarlamentarul USR (RE) Nicolae Ștefănuță, membru al Comisiei de Sănătate Publică din Parlamentul European, a acuzat „propaganda rusă” pentru dezbinarea din societatea românească și a spus că decidenții politici trebuie să fie „de partea ştiinţei și, dacă vaccinurile şi boosterurile reduc incidenţa virusului semnificativ, păi aceea este calea acum”.
La dezbaterea de pe HotNews a participat și europarlamentarul italian Nicola Danti, vicepreședinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European. El consideră că în acest moment „e bine să continuăm să susținem certificatul verde și să facem un pas înainte pentru certificatul verde puternic”. „Românii constituie comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia, pentru noi nu sunt străini, de mulți ani trăiesc cu noi, în toate familiile noastre, noi toți am avut experiențe de persoane, de femei mai ales, care provin din România și au avut grijă de bătrânii noștri, de cei dragi nouă” – a mai afirmat Danti.
Foto: Dreamstime/Parlamentul European
Urmărește aici video dezbaterea privind certificatul verde COVID:
Cele mai importante declarații, în format text:
Nicolae Ştefănuţă, europarlamentar USR, membru al Comisiei pentru Sănătate a PE:
- Cumva înţeleg oamenii, pentru că văd (certificatul verde) ca un inconvenient pentru libertatea lor şi pentru viaţa lor. Însă vreau să vă amintesc două aspecte: certificatul COVID a fost introdus la 1 iulie 2021 şi dacă vă amintiţi care era atunci situaţia, era una care necesita un astfel de instrument. Statele membre, în niciun caz Uniunea Europeană, puseseră graniţă, opriseră circulaţia liberă a mărfurilor, a oamenilor şi era necesar un astfel de act, aşa încât să redevenim Europa aceea în care se circulă liber şi în care se poate merge dintr-o parte în alta. Pe de-o parte este aspectul acesta.
- Pe de altă parte, să ne uităm la experienţa ţărilor care au avut certificate digitale pentru intern, pentru a putea participa la evenimente foarte mari sau pentru a merge acolo unde sunt mulţumi de oameni şi ele au fost un succes. Uitaţi-vă la Franţa, că Franţa nu stă aşa grav cum stăm noi la criza COVID, pentru că Franţa a luat nişte decizii importante şi curajoase încă din vară. Franţa şi-a făcut sanie vara şi căruţă iarna şi acum stă mai liniştită decât noi, nu au toate ATI şi tot sistemul medical blocat de COVID.
- Trebuie să ne amintim, oameni buni, că nu este normal ca în ultimele luni să piară 50.000 de români de la o boală care se poate învinge cu acest vaccin în mare mare proporţie, adică nu spun 100%, dar în mare proporţie.
- Trebuie să ne amintim că nu e deloc bine că suntem la coada listei în Uniunea Europeană, alături de Bulgaria la mortalitate. Şi chiar în lume, la un moment dat ajunseserăm primii în lume la mortalitatea de COVID. Eu cred că nu este demn de o naţiune europeană acest licru şi trebuie să facem tot ce ne stă în putere să ieşim din acest scenariu.
Dragoş Benea, europarlamentar PSD, vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională a PE, președinte PSD Bacău:
- În România, în primul rând, noi am ratat şansa de a avea o dezbatere cât de cât rezonabilă, echilibrată pe subiectul certificatului verde, în foarte mare măsură, din cauza neîncrederii populaţiei în autorităţi care şi-au pierdut complet credibilitatea în aceşti aproape doi ani, autorităţi care au făcut tot soiul de declaraţii şi acţiuni contradictorii – fie membri ai guvernului Orban, fie membri ai guvernului Cîţu, practic au dus în derizoriu această dezbatere. Şi în România suntem într-adevăr în punctul în care nu mai putem avea o dezbatere cât de cât rezonabilă.
- Totul a ajuns acum într-o logică de sectă – dacă certificatul verde e pretextul pentru a fi excomunicat, discriminat, tratat ca cetăţean de mâna a doua. Şi actul de vaccinare în final trebuie să rămână o decizie personală, un act de voinţă personală. Sentimentul de neîncredere în autorităţi din partea oamenilor trebuie surmontat cu convingere, nu cu coerciţie, cu oameni credibili, cu oameni de specialitate şi poate vom avea o dezbatare prin care vom aduce mai mulţi. Din capul locului, eu precizez că m-am vaccinat, dar asta nu înseamnă că nu pot avea o abordare nonsectantă.
- Nu cred că coerciţia este calea prin care vom creşte procentul de vaccinări. Şi vectorii de comunicare trebuie să fie bine aleşi, iar în aceşti doi ani în Români a fost harcea-parcea, pentru că anul 2020 a fost pierdut din cauza alegerilor locale şi parlamentare şi pentru că tot ceea ce a făcut guvernul Orban la momentul respectiv s-a subordonat alegerilor. Şi în anul 2021, tot aşa – au fost alegerile din interiorul PNL care au bruiat şi au sporit şi mai mult neîncrederea. S-au dezbătut fel de fel de cu totul alte probleme, mai puţin această luptă cu virusul.
- (Şi campaniile de promovare a vaccinării) au fost destul de greşite. De exemplu, se spune că vaccinul îl protejează şi pe aproapele tău. Nimic mai fals. Vaccinul este un scut pe care ţi-l iei tu în lupta cu coronavirusul, dar asta nu înseamnă că nu poţi transmite sau nu poţi da mai departe. Acest lucru este relevat de studii ştiinţifice.
- Este greu să le explici oamenilor că ţări în care procentele de vaccinare au depăşit 80%, cum ar fi Olanda sau Germania, se îndreaptă acum către lockdown. S-a vorbit aici de exemplul Franţei, dar cum le explici oamenilor că în Germania şi Olanda, unde vaccinarea a trecut de 80%, se pregătesc de un lockdown foarte riguros? De aceea, eu vă spun că nu pot susţine şi cred că şi majoritatea colegilor din PSD, nu putem susţine impunerea vaccinării, obligativitatea vaccinului care în final trebuie să rămână un act de voinţă personală. Eu aşa văd problema, deşi m-am vaccinat în vară.
Nicolae Ştefănuţă:
- Eu cred că noi, ca politicieni, trebuie să fim totuşi responsabili şi să dăm datele în contextul în care sunt şi cu adevăratele lor valori. Da, sunt cifre mari ale infectării şi în Germania, şi în alte state, care au o rată de vaccinare între bună şi bunicică, aş spune eu. Dar diferenţa importantă este mortalitatea. Vorbim despre cazuri mult mai lejere care nu duc la ocuparea completă a Terapiei Intensive la spitale, care nu duc la o mortalitatea de lumea a treia. Nu putem totuşi compara mere cu pere, hai să ne uităm la state care au o rată de vaccinare cu adevărat mare, hai să ne uităm la Portugalia care are peste 90%, la Danemarca, să ne uităm la statele care au performat în acest domeniu şi să încercăm să ne comparăm efectiv cu ele.
- Şi în Germania de Est, care a fost comunistă, există foarte mult fake news şi dezinformare, excat ca la noi, pentru că este un teren fertil, din păcate. A intrat la noi cu buldozerul propaganda rusă şi în social media poţi să vezi clar acest lucru, cum foarte multe armate antrenate de conturi false divizează lumea, cum pe WhatsApp se duc campanii foarte mari şi le infectează minţile părinţilor şi bunicilor noştri. Deci, haideţi să încercăm să fim totuşi un stat european, dezvoltat, să nu ne lăsăm să devenim o republică bananieră şi cu contribuţia politicienilor. De ce? Pentru că o pandemie poate fi un test. Dacă odată vine ceva peste noi mai rău, cum ne vom simţi, dacă suntem atât de fragilizaţi ca naţiune, dacă ne lăsăm oamenii să fie subiectul unor campanii de fake news ordinare? Cum credeţi că un război, de exemplu, Doamne fereşte, sau o chestie mult mai gravă, cum l-ar duce românii, dacă noi suntem infectaţi la nivel informaţional cu atâtea ştiri false şi dacă chiar politicienii contribuie la ele? Este un scenariu dramatic şi această epidemie pentru noi este calea de a ne înţelege ca popor, de a redeschide dialogul despre ştiinţă, educaţie, profesionişti.
- La un lucru sunt de acord cu domnul Benea: da, trebuie să vorbească profesioniştii, nu să vorbească nu ştiu ce oameni din comunicare despre asta. Noi nu am văzut un doctor Fauci, un personaj care să poată da informaţii credibile. Chiar săptămâna aceasta, am vorbit cu directorul Agenţiei Europene a Medicamentului şi a spus că are nevoie ca această agenţie să aibă un purtător de cuvânt de limbă română care să explice atunci când sunt autorizate noi medicamente, care sunt foarte puţine.
- De exemplu, una din ştirile care se vehiculează acum în România este că, vezi Doamne, dacă am avea antivirale în farmacii totul ar fi mai bine. Bineînţeles, există, dar sunt foarte puţine pentru COVID în momentul acesta. Există două produse autorizate: unul de la Merck şi unul de la Pfizer. Cel de la Pfizer este încă sub studiu şi el ar costa foarte mult acum pe piaţa medicamentelor. Deci, ideea aceasta că există acum nişte medicamente ieftinuţe cu care s-ar putea trata COVID este complet falsă. Păi ce, americanii, finlandezii, nemţii ar fi tâmpiţi să-şi pună economia pe genunchi, dacă s-ar putea lua o aspirină să treacă peste COVID aşa uşor? Deci trebuie să combatem aceste ştiri false. Nu vreau să dau dreptate unei populaţii, ştiind că e greşit. Vreau ca pe termen lung să am dreptate, chiar dacă politic poate nu are sens tipul acesta de gândire. Politicianul gândeşte în termeni de mandat şi anul acesta şi eu vreau ce e mai bun pentru populaţia aceasta şi nu mai vreau să fim primii la mortalitate, asta să fie clar.
Dragoş Benea:
- Eu aş simplifica: discuţia este în primul rând despre vaccin. Şi în România, în momentul în care la începutul lunii mai 2021 s-a anunţat că pandemia a fost învinsă, cifrele de vaccinare au scăzut vertiginos, deci a fost o greşeală de la vârful statului român, o greşeală fatală care a influenţat ireversibil procesul de vaccinare în România. Şi, un alt punct, dacă actul de vaccinare poate fi sau nu obligatoriu.
- Aici, părerile se despart puţin. Eu nu sunt de partea celor care consideră că acest act, acest certificat verde trebuie impus cu coerciţie, ci cu convingere, dacă se poate. Eu nu sunt pentru coerciţie, coerciţia aparţine altor vremuri şi altor sisteme pe care cred că împreună le detestăm. Coerciţie pentru obţinerea acestui certificat verde, despre asta vorbim.
- Într-adevăr, România este într-un punct foarte jos (cu vaccinarea) din cauza celor doi ani extrem de prost gestionaţi de la vârful guvernului, la Ministerul Sănătăţii, la DSP din teritorii, oamenii nu mai au încredere în aceşti comunicatori.
- S-a început, dacă vă amintiţi, în 2020 cu amenzi, premierul îşi făcea ziua în birou, oamenii încet, dar sigur, şi-au pierdut încrederea în autorităţi şi practic acum este loc de manevră pentru partidele de extremă, gen AUR, s-a creat loc pentru aşa ceva, dar nu este vina mea şi nici a colegilor din PSD. Trebuie să găsim explicaţii de ce am ajuns în această dezbatere care practic este compromisă în România.
Nicolae Ştefănuţă:
- Aici, cred că avem un punct în care suntem de acord. Nici eu nu sunt deloc de acord cu anunţul făcut în 15 mai de preşedinte şi de guvernul de atunci, că puteam să ne relaxăm.
- A fost o mare greşeală care va rămâne ca o zi neagră în istoria României, pentru că ceea ce s-a întâmplat după a fost că lumea nu s-a mai ocupat de subiectul COVID, l-au văzut ca îngropat şi ne-am întors în toamnă cu un număr enorm de infecţii.
- Ceea ce s-a întâmplat în Franţa eu consider că a fost o probă de curaj politic al preşedintelui Macron pe care îl pun în juxtapunere cu laşitatea politică a preşedintelui nostru, pentru că a fost o greşeală să zici că s-a încheiat criza. Iar preşedintele Macron, chiar în perioada aceea, introducea acel certificat care a redus extrem de mult numărul infectărilor din toamnă, în an prelectoral. În Franţa, au loc alegeri prezidenţiale în 2022. Câtedată, merită să avem lideri curajoşi, vă zic sincer.
Dragoş Benea:
- Sunt două imagini care fac cât 1.000 de cuvinte de ce suntem în această stare: acea poză cu premiul Orban fumând în birou şi imaginea de la Romexpo cu 4.000 de oameni şi cu o amendă ridicolă, de 4.000 de lei, ceva de genul acesta. Acestea sunt imagini care evident că slăbesc încrederea în autorităţi şi fac ca mesajul lor să treacă pe lângă urechile oamenilor şi, repet, sentimentul impunerii cu de-a sila a măsurilor restrictive, inclusiv a vaccinului, a generat în România, pentru că există şi spaţiu pentru aşa ceva, o neîncredere uriaşă care în opinia mea va fi foarte greu de surmontat şi care lasă loc de manevră partidelor populiste.
- Sper să avem o prestaţie (la guvernare) total opusă a ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Sănătăţii în ultimii doi ani. Într-adevăr, PSD este acum în poziţia în care trebuie să demonstreze ce ne separă de cei de la PNL şi USR şi sper să avem capacitatea, şi prin ministrul Sănătăţii, şi prin ceilalţi miniştri să confirmăm aşteptările pentru că PSD a intrat în această guvernare.
- Dacă era doar cu ochii pe sondaje nu ar fi trebuit să intre la guvernare. Dar PSD a înţeles că există un nivel de aşteptare şi în rândul electoratului, dar nu numai în rândul electoratului PSD, care nu mai înţelegea de ce trebuie să mai aştepte trei ani până la alegeri, pentru ca situaţia din România să se redreseze. PSD a ales să intre la guvernare punând sub semnul întrebării un succes pe linie în 2024 şi eu cred că, şi eu, şi colegii mei, suntem conştienţi de importanţa misiunii şi ce se poate întâmpla dacă vom avea o prestaţie dincolo de aşteptările românilor.
Nicolae Ştefănuţă:
- (În privinţa certificatelor verzi) este vorba totuşi de redeschiderea economiei europene, nimeni nu-şi mai poate permite să stăm cu economia închisă, trebuie să continuăm să lucrăm să învăţăm, să educăm, şcolile trebuie deschise şi pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să facem toate eforturile: de testare, dacă certificatul este o parte a soluţiei, trebuie să ne gândim şi la aceasta, deci toate eforturile trebuie investite în aşa fel încât economia noastră să fie deschisă, pentru că altfel ne paşte mult mai rău.
- Şi îmi pare rău că domnul Benea, foarte confortabil cumva, critică doar fostele guverne când îi convine cel mai mult, dar nici poziţia PSD nu a fost deloc responsabilă şi mă îngrijorează foarte tare şi fuga de soluţiile propuse la nivel european, la nivel mondial, faptul că noi am luptat să avem medicamente, vaccinuri.
- Nu e posibil să jucăm şi aşa, şi aşa. Să vedem ce faceţi acum la guvernare, să vedem dacă veţi lua deciziile responsabile, pentru că aşa uşor este să spui că nu e bine, să te poziţionezi foarte populist, în loc să te poziţionezi responsabil. Eu sunt foarte curios cum se va dezvolta poziţia dvs în următoarea perioadă, pentru că nu suntem deloc bine, ne paşte chiar valul cinci.
- Am fost acasă la Spitalul judeţean din Sibiu, am intrat în zona roşie, bineînţeles protejat şi împreună cu doctorii de acolo să văd care este situaţia. Din 14 bolnavi de pe patul de spital, 13 erau nevaccinaţi şi unul vaccinat era un pic mai bine. Dar toţi cei 13 spuneau „Doamne, ce prost am fost, că nu am făcut vaccinul” şi regretau. Vedeai feţele lor contorsionate, obosite de boală, îţi pare rău atunci că există partidele politice care o dau aşa între două ape călâi, că să vedem, că poate nu e bine, că poate lumea vrea.
- Nu, noi trebuie să fim de partea ştiinţei. Şi dacă vaccinurile şi boosterurile reduc incidenţa virusului semnificativ, păi aceea este calea acum. Şi când vor fi medicamente care funcţionează, trebuie cumpărate. Asta facem la Uniunea Europeană acum, cumpărăm medicamente, facem rezerve, medicamente antivirale, anticorpi monoclonali, Tocilizumab, tot ce se foloseşte în tratamentul acestui virus.
- Şi mai cred ceva: medicii de familie trebuie să facă parte din lupta aceasta, medicii de la Spitalul judeţean de urgenţă mi-au spus foarte clar că la ei ajung bolnavi în stare critică, pentru că oamenii au auzit tot felul de tâmpenii la TV, le e frică să mai meargă la medic, se ascund şi merg efectiv când nu mai pot. Şi dacă am avea medici de familie angajaţi în lupta asta şi să trateze atât cât pot stările iniţiale, la care atunci se mai poate interveni un pic cu tratamentele disponibile, atunci poate totuşi am fi într-o situaţie mai bună.
- Dar haideţi să o vedem ca pe un efort naţional, pentru că pe toţi ne priveşte. Dacă economia stă închisă, nu câştigă nimeni – nici PSD, nici PNL, nici USR, nici nimeni.
- Pentru că aţi menţionat Italia, am fost solicitat de DSP italian, din zona Toscana, pentru a da un mesaj românilor de acolo în sensul vaccinării, pentru că aşa cum avem problemă acasă, în România, surpriză, avem şi cu românii care sunt plecaţi în Italia sau Spania. Şi statul italian are un efort foarte deştept, să angajeze, să vorbească şi să i se alăture oameni de naţionalitate română care cumva înţeg mizele şi să vorbească cu cetăţenii români care sunt acolo. Asta înseamnă patriotism, după mine, să încercăm cu toţii să facem tot ce putem pentru a ieşi din această criză.
Miruna Căjvăneanu, corespondent HotNews, Italia:
- Măsuri mai dure, dar necesare, zic eu, zic majoritatea italienilor, pentru că avem o rată de vaccinare de 85% și puține din regiunile din Italia sunt într-un scenariu îngrijorător.
- De pe 6 decembrie se introduc măsuri și mai dure pentr că se introduce acel super-green pass, un certificat verde puternic, doar pentr cei care au trecut prin vaccinare sau prin boală. Mulți italieni fac booster-ul. S-a primit aprobarea pentru vaccinul pentru copii, iar medicii, chiar medicii pediatri recomandă vaccinarea copiilor.
- Sunt proteste în Italia, cum e normal să fie într-o socetate liberă, democratică. Au participat și români, ambasadorul României în Italia le-a transmis un mesaj românilor care au fost la proteste că nu e frumos să vină să lucreze într-o țară și să participe la asemenea manifestări.
- Dar românii din Italia s-au vaccinat mai mult decât cei din țară, chiar dacă sub media italiană. În Toscana, autoritățile sanitare au spus că circa 60% dintre îngrijitoarele românce din Toscana s-au vaccinat, față de media aceea de 85%. Și de aceea autoritățile din Lazio și din restul Italiei au făcut apel la populație, în special la cea din Est și cea a românilor, să se vaccineze pentru că astfel reușim să trecem fără probleme și peste valul 5 care ne așteaptă.
Nicola Danti, europarlamentar italian, vicepreședinte al Grupului Renew Europe din PE:
- Italia este țara unde, în martie 2020, cei decedați au fost duși cu camioanele militare. Acele imagini au rămas în inimile tuturor italienilor. Italienii sunt un popor care s-a vaccinat în proporție de 84 %, cu doza completă și deci au reacționat bine.
- Există o mică minoritate, puțin mai zgomotoasă, care mai creează confuzie câteodată, prin piețe, dar italienii sunt foarte favorabili introducerii certificatului verde, pentru că certificatul verde le-a dat posibilitatea, le-a dat speranța de a putea întoarce să trăiască, să se întoarcă în restaurante, să continue viața socială, să facă sport, iar pentru tineri, să se întoarcă la școală, după aproape un an când nu au mers la școală și s-au făcut lecții la distanță.
- Eu cred că astăzi acest instrument e important e bine să continuăm să susținem certificatul verde și să facem un pas înainte pentru certificatul verde puternic, care face un lucru foarte simplu. Cetățenii responsabili, care au dat o mână de ajutor, care s-au vaccinat, și au ajutat nu la învingerea, ci la marginalizarea COVID-ului, sunt persoane care au anumite drepturi. Cei care nu vor să se vaccineze, vor fi cetățeni care au mai puține drepturi, pentru că e evident că nu contribuie la societate ca toți ceilalți, cei care dau o mâna de ajutor oprind virusul.
- Vedeti, libertatea mea se termină unde începe cea a celorlalți. Aici, în Italia, avem obligativitate cu privire la zece vaccinuri. Am învins atâtea boli, datorită științei. Azi avem vaccinuri care sunt aprobate de instituțiile oficiale, care se ocupă de evaluarea vaccinurilor, sunt sigure. Câteva miliarde de persoane au fost vaccinate, deci suntem liniștiți cu privire la siguranța lor, deci e o obligație din partea colectivității să garanteze libertatea cetățenilor, libertatea să-și exprime propria personalitate, propriile aspirații, să-și trăiască viața socială. Cine nu acceptă aceste reguli nu e că este exclus, poate să nu le accepte, dar acceptă însă și faptul că expune, pune în pericol cu propria persoană pe alții, deci să accepte că are mai puține drepturi ca alții. Vaccinul este gratuit, este la dispoziția tuturor, nu mi se pare corect ca cine îl refuză să aibă aceleași drepturi ca un alt cetățean, care, în schimb, e responsabil. Din punct de vedere juridic, toate Forurile, europene și italiene, au dat această clară interpretare. Nu mi se pare că există motive juridice care să susțină o teză complet greșită și iresponsabilă.
- Eu cred că rezultatul cel mai bun e că noi, după ani dramatici în care am văzut că am fost primii în Europa în ceea ce privește COVID, azi suntem o țară în care avem o relansare puternică economică, cetățenii au o viață destul de normală, iar pentru noi toate acestea constituie un motiv de mândrie. Eu cred că în Europa, Italia este văzută de majoritatea statelor, ca un model, împreună cu alte țări, pentru că nu suntem singurii, desigur. Am folosit primii și în mod optim, oportunitățile oferite de vaccin, care a fost un instrument european, pentru că aduc aminte, certificatul verde nu l-a inventat Italia, l-a inventat Europa. A fost un succes al Europei, noi l-am făcut obligatoriu, pentru anumite categorii, așa ca atâtea alte state, care au avut în vedere anumite categorii, de cetățeni, cum ar fi cei fragili. Mă gândesc, evident, medicii, pentru că ei trebuie să aibă grijă de cei pe care îi vizitează sau față de cei pe care îi deservesc.
- Românii constituie comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia, pentru noi nu sunt străini, de mulți ani trăiesc cu noi, în toate familiile noastre, noi toți am avut experiențe de persoane, de femei mai ales, care provin din România și au avut grijă de bătrânii noștri, de cei dragi nouă. Deci nu sunt străini, sunt persoane care aparțin comunității noastre, familiilor noastre, societății noastre. Deci noi trebuie să continuăm să îmbunătățim raporturile și să facem mai puternice legăturile dintre Italia și România, între comunitățile noastre și a da susținere maximă românilor care sunt în Italia, ca și celelalte comunități, ei trebuie să aibă aceleași drepturi ca și italienii și noi o să lucrăm mereu în această direcție.
Dragoş Benea:
- Am auzit ce a spus şi colegul italian, că libertatea lui se termină acolo unde începe libertatea celuilalt, dacă am înţeles eu corect. Repet şi insist ce am spus mai înainte, că vaccinul te protejează în primul rând pe tine, doar pe tine ca individ, nu şi pe ceilalţi, din jurul tău. Departe de mine de a mă pretinde specialist în aşa ceva, dar totuşi am pretenţia că sunt un om care citesc, sunt consumator de mass-media şi nu am văzut nicăieri niciun studiu în care cel vaccinat nu transmite virusul, asta nu am văzut nicăieri, cu atât mai mult cu cât a apărut şi această nouă tulpină care pare că driblează vaccinurile existente. Specialiştii sunt într-adevăr sub presiunea timpului, uneori se mai şi contrazic, nu am nimic a le reproşa, Doamne fereşte! Dar în România nu vom creşte cifrele de vaccinare atâta timp cât dezbaterea pe certificatul verde s-a blocat practic la interzicerea dreptului la muncă al nevaccinaţilor.
- Am anticorpi, am un sistem imunitar a cărui evoluţie o urmăresc cu atenţie, dar asta nu înseamnă că nu am avut un demers conştient de a merge să mă vaccinez. Dar dezbaterea este alta şi eu sunt împotriva coerciţiei. Colegii de la USR erau suporterii dezbaterii, transparenţei. Acum văd că în faţa pandemiei sunt suporterii coerciţiei, nu mă convinge această perioadă grea pe care o traversa toată planeta, că noi trebuie să apelăm la metode demult apuse şi care dorim să nu revină niciodată.
- E ministrul Sănătăţii, domnul Rafila, suficient de pregătit, probabil că îşi va face o echipă cât mai competentă, probabil, să propună măsuri concrete pe care populaţia să nu le perceapă ca pe un demers discriminatoriu. Şi, cu siguranţă, la cum îl ştiu pe domnul Rafila, nu va avea declaraţii contradictorii, nu va avea demersuri care să slăbească această campanie de vaccinare pe care dânsul o susţine. Dar nu îl veţi vedea fumând la birou sau contrazicându-se de la o zi la alta, aşa cum s-a întâmplat în aceşti doi ani.
- Această coaliţie trebuie să se replice şi în teritoriu şi trebuie să vedem măsurile pentru că nu cred că îşi imaginează cineva că PSD va guverna în plan local cu oameni propuşi de cei de la USR. Şi, atunci, această coabitare de la centru trebuie dusă încet şi sigur, credibil şi în teritoriu, pentru că altfel va ieşi un talmeş-balmeş din care nu va înţelege nimeni nimic. Sigur, nu trebuie să semene a ciolaniadă sau a goană după funcţii, lumea este destul de obosită după ceea ce s-a întâmplat în aceste 4-5 luni şi trebuie totul bine calibrat, cu mare atenţie, iar oamenii pe care îi susţii şi ţi-i asumi politic la funcţiile deconcentrate.
- Şi acest lucru voi face la Bacău – voi propune numai oameni competenţi, dar în primul rând să empatizeze foarte mult cu oamenii, să apropie instituţiile foarte mult de oameni, pentru că în momentul acesta, instituţiile statului s-au depărtat de cetăţeni. Sunt funcţionari şi şefi de instituţii care stau în fotolii bine mersi şi nu-şi dau seama că cetăţeanul are sentimentul că e pe cont propriu. Şi asta este expresia unui stat eşuat, aşa cum a fost definit de la nivelul cel mai înalt, acum două luni. Şi noi trebuie pas cu pas, om cu om, bucăţică cu bucăţică să reparăm ceea ce s-a stricat în aceşti doi ani. Eu nu am fost unul dintre suporterii acestei mişcări politice a PSD, nu manifest o grabă pentru a ocupa anumite funcţii, la Primăria Bacău avem şi o situaţie specifică, s-a făcut alianţă la locale PNL-USR-PLUS pe listă comună, şi la Consiliul Judeţean la fel, inclusiv cu ALDE, cu PMP, cu Pro România. S-au raliat toţi împotriva PSD şi de aceea, şi eu şi colegii mei, vom fi foarte precauţi şi responsabili, în ce majorităţi vom intra, ce oameni şi ce demersuri vom susţine, pentru că în ultimii doi ani PNL a săpat tranşee destul de adânci, inclusiv în judeţul Bacău şi nu vreau ca băcăuanii să vadă în noi pe cei care pupă Piaţa Independenţei brusc, doar aşa, că s-a întâmplat la Bucureşti, şi acum ştergem tot cu buretele.
- La Bacău, totul a fost subordonat alegerilor locale în 2020, apropo de lupta cu coronavirusul, la Bacău există un cort neconform şi nefuncţional de vreo 3 milioane de euro, adus acolo şi unde nu s-a trata niciun pacient, pentru că ISU a zis că este neconform şi nefuncţional. Şi astăzi zace acolo acea adunătură de fiare vechi cu pretenţii de spital şi tot ce au făcut acolo au făcut în numele alegerilor locale şi parlamentare. Cortul a fost adus de Ministerul Sănătăţii la propunerea prefectului PNL de la momentul respectiv care acum, ce să vezi – e viceprimar la Primăria Bacăului, condusă de primar USR. Trebuie să ne aşezăm şi să vedem, avem ce proiecte să ne propunem, de exemplu, ce oameni să aducem de la Bucureşti care să susţină proiectele Bacăului.
- Avem acest test de a propune oameni credibili, competenţi şi empatici pe funcţiile deconcentrate politic, de la prefect, subprefect şi celelalte care sunt prevăzute de lege. Se pot face lucruri bune, dar încet şi recâştigând încrederea, dacă a existat vreodată încredere între PSD şi PNL. Dar acum sigur este un deficit de încredere uriaş care trebuie surmontat. Cum? Nu depinde numai de mine, eu sunt deschis, dar deschis realist în acelaşi timp şi cunoscând foarte bine trecutul politic din judeţul Bacău. Şi vă spun că aceste lucruri se întâmplă în toate celelalte judeţe cu nuanţe specifice. Dar depinde de preşedinţii de filiale ale celor două partide, să strunească această majoritate.
Răspunde și la chestionarul nostru (dacă nu ai răspuns deja):