Sari direct la conținut

VIDEO Atentat la Ankara. A fost vizată o uzină militară strategică. Autoritățile anunță un prim bilanț al victimelor / Mesaje de la Putin și șeful NATO

HotNews.ro
VIDEO Atentat la Ankara. A fost vizată o uzină militară strategică. Autoritățile anunță un prim bilanț al victimelor / Mesaje de la Putin și șeful NATO
Echipe de intervenție sosesc la sediul companiei aerospațiale TUSAȘ din Ankara, unde a avut loc un atentat (Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia)

Un atentat „terorist” comis la Ankara s-a soldat cu „morți și răniți”, miercuri, la sediul central al companiei aerospațiale și de apărare TUSAȘ din Turcia, au anunțat autoritățile turce.

  • TUSAȘ este una dintre cele mai importante companii de apărare și aviație din Turcia. Produce, printre altele, și KAAN, primul avion de luptă al țării.
  • Sectorul apărării, care include faimoasele drone Bayraktar, reprezintă aproape 80% din veniturile din export ale țării, generând 10,2 miliarde de dolari pentru anul 2023.
  • Un important târg internațional dedicat industriei de apărare și aerospațiale are loc chiar în această săptămână la Istanbul, unul dintre vizitatori fiind ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha.

„Un atac terorist a fost efectuat împotriva instalațiilor TUSAȘ din Kahramankazan, Ankara. Din păcate, am avut martiri și răniți în urma acestui atac”, a anunțat la scurt timp după incident ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, pe X.

Termenul „martir” este utilizat în general pentru a anunța decese în rândul soldaţilor, punctează AFP.

NATO e „alături” de Turcia după atentatul terorist de la Ankara, a transmis secretarul general al Alianței, Mark Rutte.

Și președintele rus Vladimir Putin i-a trasmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan „condoleanțe” pentru victimele acestui atentat.

„Condamnăm orice act de acest fel, indiferent de motivele sale”, a declarat Putin în timp ce îl întâmpina pe liderul turc în marja summitului BRICS de la Kazan, pe malurile Volgăi, relatează AFP.

Prim bilanț anunțat: 3 morți, 14 răniți

Trei persoane au fost ucise și 14 au fost rănite în atacul de miercuri asupra sediului Turkish Defence Industries (TUSAȘ) din apropiere de Ankara, a anunțat ministrul de interne Ali Yerlikaya.

„Doi teroriști au fost neutralizați”, a adăugat el, fără a preciza dacă aceștia au fost arestați sau uciși sau dacă au existat și alți atacatori.

Trei persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite în atacul de la sediul companiei TUSAȘ, a informat primarul din Kahramankazan, Selim Cirpanoglu, pentru canalul de televiziune turc Tele1, citează Reuters.

Postul privat de televiziune NTV a făcut referire la un atac sinucigaș, relatând că „un grup de teroriști” a dat buzna la intrarea în sediul TUSAȘ și că „unul dintre ei s-a aruncat în aer”.

Ziarul Sabah a publicat pe contul de X o imagine preluată de pe camerele de supraveghere de la intrarea în clădire care arată un tânăr îmbrăcat în negru, cu un rucsac în spate și îmarmat cu ceea ce pare o pușcă de asalt, spunând: „Acesta este unul dintre teroriștii care au atacat TUSAȘ”.

Ministerul Justiției a anunțat deschiderea unei anchete.

Potrivit canalului de televiziune Habertürk, care a relatat că au fost luați „ostatici”, atacul era încă în desfășurare.

Postul privat de televiziune NTV a raportat, de asemenea, focuri de armă după explozie, care ar fi avut loc în jurul orei locale 16:00 (16:00 și în România).

Atacul nu a fost revendicat până la acest moment.

Presa turcă a relatat inițial despre o explozie puternică produsă la Turkish Aerospace Industries (TUSAȘ) de lângă Ankara și a difuzat apoi imagini cu un schimb de focuri în același loc, scrie Reuters.

Cauza exploziei și a focurilor de armă care au urmat rămâne însă neclară, unele relatări din mass-media susținând că a avut loc un atentat sinucigaș.

Conform imaginilor difuzate de media, o coloană mare de fum alb se ridica în dreptul intrării în sediul uzinei, situate la aproximativ 40 de kilometri de capitala turcă.

Serviciile de urgență, pompierii și forțe importante de poliție au fost trimise la fața locului, a raportat agenția de stat Anadolu.

INTERVIURILE HotNews.ro