VIDEO Finala Eurovision 2024, sâmbătă, 11 mai / Care sunt țările favorite și de ce nu participă România
Finala Eurovision 2024, organizată de Suedia, urmează să aibă loc sâmbătă, 11 mai, de la ora 22:00. România nu a participat în acest an la concursul muzical, iar TVR nu va transmite finala. Ediția din acest an a fost boicotată de o parte a publicului, după ce organizatorii au decis să permită Israelului să intre în competiție, deși mai multe voci au cerut să nu poată concura, pe fondul dezastrului umanitar din Fâșia Gaza.
În această săptămână au avut loc deja cele două semifinale, în care au fost stabilite toate țările care s-au calificat în marea finală de sâmbătă.
Ce țări s-au calificat în finala Eurovision 2024 după prima semifinală
După prima semifinală, care a avut loc marți, s-au calificat în finala Eurovision 2024 următoarele țări:
- Serbia,
- Portugalia,
- Slovenia,
- Ucraina,
- Lituania,
- Finlanda,
- Cipru,
- Croaţia,
- Irlanda,
- Luxemburg
Reprezentanta Moldovei, Natalia Barbu, nu a reușit să se califice în finala de sâmbătă. Ea a participat la concursul muzical din acest an cu melodia „In The Middle”.
Cel mai bun rezultat pe care l-a obţinut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa „Hey mamma”, s-a clasat pe locul 3.
Ce țări s-au calificat în finala Eurovision 2024 după a doua semifinală
Alte 10 țări au reușit să obțină un loc în marea finală Eurovision 2024 după cea de-a doua semifinală, care a avut loc joi:
- Israel,
- Lituania,
- Austria,
- Olanda,
- Norvegia,
- Grecia,
- Estonia,
- Elveţia,
- Georgia,
- Armenia.
A doua semifinală Eurovision 2024, marcată de proteste
Mii de persoane au protestat pe străzile din Malmö, Suedia, înainte ca cea de-a doua semifinală Eurovision 2024 să înceapă. Cei care au ieșit în stradă au vrut să își arate nemulțumirea în legătură cu faptul că Israelului i s-a permis participarea la ediția concursului muzical din acest an, în ciuda dezastrului umanitar din Fâșia Gaza.
Cei care contestă participarea Israelului la Eurovision 2024 susțin că țara ar fi trebuit să fie exclusă din competiție pe modelul Rusiei, căreia nu i s-a mai permis participarea după ce a invadat Ucraina.
„Nu este corect. După părerea mea, dacă pot exclude Rusia, de ce nu o pot face și pentru Israel?”, se întreba în timpul protestelor dinaintea celei de-a doua semifinale Eurovision 2024 una dintre protestatare, Marwo Mustafa, o tânără în vârstă de 20 de ani.
Manifestanții, care au fost în număr de peste 5.000, potrivit AFP, au pornit din piața principală din Malmö și au mărșăluit de-a lungul principalei artere pietonale a orașului, fluturând steaguri palestiniene și agitând pancarte cu „Palestina liberă”, „EUR legitimează genocidul” și „Colonialismul nu poate fi spălat în roz”. La protest a participat chiar și Greta Thunberg, celebra activistă pentru climă.
Cine are cele mai mari șanse să câștige Eurovision 2024
Cotele de pariuri arată că participantul Croaţiei, Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, va câştiga concursul Eurovision din acest an.
Cotele de la 16 case de pariuri, mediate de Eurovisionworld.com, dau Croaţiei, la ora redactării acestui material (datele se schimbă de la o oră la alta), 41% şanse de câştig.
Favorita de pe locul doi pentru câștigarea Eurovision 2024 este Israel, cu 19%.
Elveţianul Nemo, care cântă „The Code”, este al treilea favorit, cu 12% şanse.
În top cinci urmează Irlanda (5%) și Ucraina (5%).
Unde poate fi văzută LIVE finala Eurovision 2024
România nu transmite finala Eurovision 2024, din lipsa banilor, însă concursul muzical poate fi urmărit live pe contul de YouTube „Eurovision Song Contest”. Marea finală Eurovision 2024 de sâmbătă, 11 mai, va începe de la ora 22:00.
De ce nu participă România la Eurovision 2024
România nu participă la Eurovision 2024 din cauza lipsei de fonduri, după cum a anunțat TVR.
TVR a transmis că decizia a fost luată de Consiliul de Administrație a televiziunii publice, invocând că bugetul „nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional”.
Ultima ediție a Eurovision la care România a participat este cea din 2023, însă nu a reușit să se califice în finală. Țara noastră a fost reprezentată de Theodor Andrei cu piesa „D.G.T. (Off and on)” care nu a obținut niciun punct, fiind cel mai slab rezultat din istoria participării României la Eurovision.
Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
Țările calificate în finala Eurovision 2024
Iată mai jos cele 26 de țări calificate în finala de sâmbătă a Eurovision 2024:
- Suedia,
- Ucraina,
- Germania,
- Luxemburg,
- Olanda,
- Israel,
- Lituania,
- Spania,
- Estonia,
- Irlanda,
- Letonia,
- Grecia,
- Marea Britanie,
- Norvegia,
- Italia,
- Serbia,
- Finlanda,
- Portugalia,
- Armenia,
- Cipru,
- Elveția,
- Slovenia,
- Croația,
- Georgia,
- Franța,
- Austria.
Din istoria concursului Eurovision
- Eurovision a început în 1956, cu doar şapte ţări participante.
- Concursul a avut loc de 64 de ori, dar a avut 67 de câştigători. În 1969, primul loc a fost împărţit între Marea Britanie, Spania, Olanda şi Franţa. Regulile de egalitate au fost introduse la scurt timp după aceea.
- Răspândirea COVID-19 în 2020 a dus la anularea concursului pentru prima dată în istorie.
- ABBA, care a câştigat cu „Waterloo” în 1974, a devenit cel mai de succes câştigător Eurovision din toate timpurile.
- Piesa „Nel Blu Dipinto Di Blu” a lui Domenico Modugno, denumită şi „Volare”, este cel mai preluat cântec Eurovision. A fost preluat, printre alţii, de Dean Martin şi David Bowie.
- Până în 1998, cântecele au fost acompaniate de o orchestră live.
- Celine Dion, Cliff Richard şi Julio Iglesias au fost concurenţi la Eurovision.
- Pe scenă pot urca cel mult şase artişti în acelaşi timp şi nu sunt permise animale vii.
- În zilele noastre, concurenţii Eurovision pot cânta în orice limbă doresc, dar nu a fost întotdeauna aşa. La primele 10 concursuri, problema limbii nu s-a pus, iar concurenţii cântau în limba lor maternă. Dar în 1965, concurentul Suediei, cântăreţul de operă Ingvar Wixell, a cântat melodia „Absent Friend” în engleză. Acest lucru a dus la introducerea unei reguli lingvistice în anul următor, care prevedea că „piesele trebuie interpretate într-una dintre limbile oficiale ale ţării participante”. În 1973, regula a fost abolită, permiţând participanţilor să îşi aleagă din nou limba dorită. Aceasta a fost reintrodusă în 1977, înainte de a fi abolită din nou în 1999. De atunci, mulţi interpreţi au ales să cânte în limba engleză în speranţa de a obţine un punctaj mai mare.