Sari direct la conținut

​VIDEO, FOTO Cum transformă americanii business-ul în spectacol – Despre o hală care putea fi plictisitoare, dar s-a dovedit a fi super-amuzantă

HotNews.ro
Business Hall, Foto: Hotnews
Business Hall, Foto: Hotnews

​Popcorn, bere, jocuri electronice, pistoale de plastic, ochelari cu LED-uri. Pare a fi un parc de distracții, dar de fapt este hala de business de la Black Hat Vegas, unul dintre cele mai importante evenimente de securitate informatică. Mai jos puteți vedea cum americanii au transformat în spectacol o sală unde erau prezentate NU cele mai noi gadget-uri, ci soluții de business de nișă care sunt prea puțin interesante pentru publicul larg.

Halele dedicate business-ului sunt destul de plictisitoare la marile saloane europene de auto sau IT. De exemplu, la salonul auto de la Geneva halele de accesorii sunt mult mai liniștite și cu mult mai puțină lumină și culoare decât în pavilioanele centrale unde sunt prezentate cele mai noi concepte auto. Aceste săli secundare sunt pentru cei care au răbdare și sunt interesați de ceva anume, însă spectacolul nu prea este prezent acolo.

La fel și la saloanele de tehnologie, halele de accesorii cu firme de nișă sunt mult mai puțin interesante și animate decât cele în care sunt prezentate cele mai noi telefoane sau dispozitive de realitate virtuală.

La evenimentul de tehnologie Black Hat Las Vegas, celebru pentru dezvăluirile legate de vulnerabilități informatice descoperite la mașini, bancomate, aparate medicale sau camere video, există și o hală de business. În ea nu sunt însă nici roboți, nici cele mai noi telefoane sau gadget-uri de realitate augmentată, ci standuri ale unor firme care vând soluții de securitate informatică.

Sunt prezente companii precum McAfee, AT&T, Cisco, Sophos sau Bitdefender, însă produsele promovate sunt de nișă și nu se adresează publicului larg. În plus, Black Hat nu este un târg destinat publicului larg, ci oamenilor care activează în domeniul securității IT sau celor care scriu despre domeniu.

În aceste condiții, nu mică mi-a fost mirarea să văd că sala de business (Business Hall) era un spectacol. Cele peste 50 de standuri erau pline de lumină, culoare și sunet. La un stand erai servit cu floricele, la altul puteai gusta un cocktail dintr-un borcan, iar la alt stand primeai un breloc. Mai mult, la multe standuri, zeci de oameni, în special americani, formau cozi foarte ordonate pentru a primi aceste mici suveniruri cu brand-ul companiei pe ele. În SUA cozile sunt mult mai ordonate decât la noi și oamenii păstrează distanța unul față de celălalt, îngrămădirile fiind mai rare.

În schimb, la fiecare stand de unde doreai ceva trebuia să arați ”badge-ul” (acreditarea la conferință) care îți era scanat. Compania știe astfel câți oameni au trecut pe la stand și apoi le trimite e-mail-uri cu diverse oferte și anunțuri sau chiar îi sună, cum mi s-a întâmplat cu o companie americană și una britanică.

Cum la fiecare stand erau prezentări, în hală era mult zgomot de la fondul muzical, dar mai ales de la cei care ridicau vocile, încercând să fie auziți cât mai departe. Nu de puține ori prezentările nu se auzeau, fiindcă la standul vecin un ”speaker” avea vocea mai puternică și acoperea totul în jur. La standul Bitdefender era un magician care făcea mici trucuri în deschiderea unor prezentări cât se poate de serioase despre cryptojacking sau despre cele mai periculoase amenințări informatice din ultimii ani.

Fiind vorba de Las Vegas, nu puteau lipsi două elemente din specifiul locului: băutura și jocurile. La cel puțin trei stand-uri erau un fel de ”roți ale norocului” pe care cei care aveau răbdare să stea la coada care depășea și 20 de oameni ajungeau să le rotească, după ce li se scana acreditarea. Puteai câștiga un spinner, un desfăcător de bere, o carte despre antimalware, tricou sau șosete. Nimicuri practic, însă era coadă mereu și oamenii erau răbdători.

La alte standuri primei bonuri de ordine și erai rugat să stai să urmărești o prezentare ”care va dura numai 5 minute”. La final se trăgea la sorți un număr și marele premiu era un mic computer programabil Raspberry Pi. ”Restul veți primi tricouri, însă nu din acelea oribile, ci moi și foarte plăcute la purtat”. Evident că prezentarea dura mult mai mult și cei prezenți erau mai mult cu ochii în telefoane.

Nu lipseau nici alte tipuri de jocuri. Puteai trage cu un mic pistol de plastic la o țintă sau puteai apăsa cu forță un joc cu lumini unde trebuia să fii rapid. La alte standuri puteai juca la aparate uriașe jocuri electronice sau puteai să te deghizezi în ”războinic galactic” cu ajutorul unor ochelari portocalii cu LED-uri ce clipeau și cu săbii albastre, luminoase, tot de jucărie.

În special spre finalul zilei mai multe standuri aduceau bere sau cocktail-uri și puteai face ceva ce la expozițiile europene este de neconceput: să mergi printre standuri cu berea în mână fără vreo problemă, fiindcă statul Nevada are reguli mai relaxate pentru consumul de alcool în public față de alte locuri din SUA.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro